Cum sa alegi in mod corect o aeroterma electrica pentru casa ta, in functie de dimensiunile camerei in care o montezi
Cum sa alegi in mod corect o aeroterma electrica pentru casa ta, in functie de dimensiunile camerei in care o montezi

Cum sa alegi in mod corect o aeroterma electrica pentru casa ta, in functie de dimensiunile camerei in care o montezi


Sunt multi ghinionisti care inca nu au primit caldura de la RADET sau compania de termoficare locala. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii cum sa alegi in mod corect o aeroterma electrica pentru casa ta, in functie de dimensiunile camerei in care o montezi.

Cum sa alegi in mod corect o aeroterma electrica pentru casa ta, in functie de dimensiunile camerei in care o montezi – Cuprins:

Ce este o aeroterma si la ce te ajuta?

Sosete groase si aeroterma
Sosete groase si aeroterma

Aeroterma este un aparat de incalzire, care functioneaza pe baza unui principiu extrem de simplu. Practic, acest aparat are instalate o rezistenta, elemente care radiaza caldura, panou de control si un ventilator responsabil cu directionarea caldurii in incaparea unde este montat.

Rezistenta va degaja caldura, iar apoi aceasta este directionata cu un jet de aer cald prin incaperea unde este montata, cu ajutorul unui ventilator sau a mai multor ventilatoare pozitionate in spatele elementelor radiante.

Dupa cum spuneam, o aeroterma electrica poate fi folosita in cazul in care casa ta este bransata la RADET sau compania de termoficare locala. Atunci cand temperatura de afara scade foarte mult si caloriferele tale nu s-au incalzit, poti apela la ajutorul unei aeroterme.

Cum sa alegi in mod corect o aeroterma electrica pentru casa ta, in functie de dimensiunile camerei unde o montezi

Aeroterma electrica
Aeroterma electrica

Bineinteles, exista aeroterme mai slabe sau mai puternice, in functie de spatiile pe care vrei sa le incalzesti. Totusi, vom vorbi doar despre incalzirea spatiilor din casa, nu si cele industriale.

Daca nu stii ce fel de aeroterma ar trebui sa alegi pentru casa ta, o sa iti spunem care este formula de calcul. O sa obtii o valoare care te va ajuta sa gasesti aeroterma perfecta.

Pentru a alege o aeroterma pentru casa ta, trebuie sa calculezi puterea calorica, iar aceasta se obtine prin urmatoarea formula: Q = V * Dt * K.

  • Q = puterea calorica (Kcal/h)
  • V = volumul spatiului incalzit (mc – metri cubi)
  • Dt = reprezinta diferenta de temperatura dintre mediul exterior si temperatura pe care o vrei la interior (grade Celsius)
  • K = coeficient de dispersie a caldurii

Iata cum sa alegi coeficientul de dispersie, in functie de tipul de izolatie al casei tale:

  • Pentru o constructie fara izolatie, coeficientul de dispersie (K) are valoarea intre 3.0 si 4.0
  • La o casa cu izolatie slaba, unde exista doar un strat de caramida, cu ferestre, usi si un acoperis vizibil, coeficientul de dispersie (K) este intre 2.0 si 2.9
  • Pentru o constructie cu pereti grosi, fara prea multe ferestre si cu un acoperis izolat, coeficientul de dispersie (K) este intre 1.0 si 1.9
  • Constructiile cu pereti dubli, care sunt izolati termic, cu ferestre ce au geamuri duble si tavan, podea si usi bine izolate, coeficientul de dispersie (K) va fi intre 0.6 si 0.9

Drept urmare, atunci cand alegi o aeroterma, asigura-te ca iei in calcul suprafata de incalzire, viteza de incalzire, dar si nivelul de zgomot, pentru ca unele aparate pot fi foarte zgomotoase. Alege una cu un nivel de zgomot redus.

Afla si cum sa alegi corect un termostat ambiental pentru o centrala termica sau cum sa alegi corect o centrala termica.