Cum combati ingalbenirea frunzelor la tomate. Cauze si tratamente
Cum combati ingalbenirea frunzelor la tomate. Cauze si tratamente

Cum sa combati ingalbenirea frunzelor la tomate. Cauze si tratamente


Cum sa combati ingalbenirea frunzelor la tomate. Invata cum sa ingrijesti corect rosiile pentru a le feri de probleme, dar si ce ai de facut daca se intampla ca plantutele sa se confrunte cu ingalbenirea frunzelor.

De ce ingalbenesc frunzele la rosii in sera sau solar

Rosii in sera
Rosii in sera

Rosiile se numara printre fructele preferate ale romanilor. Consumate in stare naturala, in sosuri sau diferite preparate culinare, rosiile sunt nelipsite din bucataria romanilor. 

Daca esti cultivator, fie si unul care le produce pentru consumul propriu, trebuie sa stii ca exista metode stricte de ingrijire pentru ca plantele sa nu se confrunte cu probleme care ar putea sa le puna in pericolî productia. 

Nu de putine ori se intampla ca frunzele plantelor sa se ingalbeneasca si planta sa aiba de suferit.

Daca le produci in sera sau solar, exista situatii cand observi ca frunzele din partea de jos a tomatelor prind o culoare nefireasca, ingalbenindu-se. Este semn clar ca plantutele sufera din cauza umiditatii in exces sau, dimpotriva, ca nu este irigata cat ar trebuie de mult.

Intr- o sera, nivelul de umiditate optima este de 60-70%.

Daca observi ca solul este uscat, trebuie sa uzi imediat, dar fara a exagera. Moderatia este cheia care salveaza planta. De asemenea, va trebui sa ai grija si ca solul sa fie afanat. Cu siguranta, daca sunt indeplinite aceste doua conditii esentiale, plantele isi vor reveni.

Ingalbenirea poate fi si urmare a instalarii unei boli. Va trebui identificata si tratata 

De asemenea, poate fi semn si de carenta de substante nutritive, in special  de minerale. Va trebui sa asiguri plantei in perioada de coacere a fructelor ingrasaminte complexe cu azot sau poti folosi ingrasaminte naturale, daca vorbim de rosii ecologice. In acest caz poti folosi macerat de urzica sau drojdie.

Ingalbenirea poate sa apara si din cauza daunatorilor (va trebui sa intervii cu solutii de eliminare a lor) care le-au afectat radacina sau daca aceasta a fost franta in momentul plantarii. Daca este vorba despre o leziune produsa  la nivelul radacinilor, atunci trebuie sa stii ca planta tocmai face eforturi pentru a se vindeca. 

De ce ingalbenesc frunzele rosiilor de gradina sau camp deschis

Gradina cu rosii
Gradina cu rosii

Fie ca au fost plantate in gradina, fie ca au fost puse in camp deschis, exista situatii cand imediat dupa plantare frunzele nu mai sunt verzi, ci ingalbenesc. Una dintre cauze ar putea fi temperatura prea scazuta fata de nevoile ei (temperatura ideala se incadreaza intre 18-22 grade Celsius).

O alta cauza poate fi umiditate prea mare sau, dimpotriva, prea scazuta sau poate fi vorba de aparitia unor boli specifice tomatelor pe care trebuie sa le identifici rapid si sa intervii cu tratamente. De regula, te poti confrunta cu fusarium.

De asemenea, poate fi vorba de lipsa de nutrienti si va trebui, si in aceasta situatie, sa ajuti planta sau se poate sa se fi produs leziuni la nivelul radacinii in momentul cand a fost sadita in gradina sau camp deschis. Isi va reveni cand radacina s-a vindecat.

Ingalbenirea frunzelor la rasadurile de tomate

Rasaduri de rosii
Rasaduri de rosii

Exista situatii cand si frunzele rasadurilor se ingalbenesc inainte de a ajunge sa fie plantate permanent, iar cauzele sunt multiple. Poate fi vorba despre un vas prea mic, umiditate in exces sau lipsa ei sau temperaturi scazute.

Pentru a se dezvolta armonios, au nevoie de o temperatura care sa se incadreze intre valorile de 18-22 grade Celsius si de irigare moderata.

Lipsa azotului sau a luminii pot provoca probleme rasadurilor si sa se observe ca frunzele se ingalbenesc.

Rasadurile nu trebuie tinute in spatii intunecate.

Va trebui sa ai grija si la calitatea solului. Un sol acid va avea afect negativ asupra rasadurilor plantate. Dar se poate preveni usor o astfel de situatie. Este indicat sa folosesti initial substrat special pregatit pentru cresterea rasadurilor, iar daca observi ca este un sol acid, atunci va trebui sa aduagi in pamant  putina cenusa.

Ingalbenirea frunzelor de tomate post plantare

Plantarea rasadurilor de tomate
Plantarea rasadurilor de tomate

Daca rasadurile sunt in stare perfecta in momentul plantarii definitive, acest lucru nu inseamna ca sunt ferite de probleme pentru totdeauna. 

Din nou se pune problema irigarii care trebuie sa fie moderata pentru a nu dauna plantei.

Daca observi ca frunzele se ingalbenesc poate fi semn ca radacina intampina probleme si poate a suferit deteriorare mecanica.

Bolile si unii daunatori specifici pot, de asemenea, cauza ingalbenirea frunzelor la plantutele de abia plantate definitiv. Va trebuie sa aplici tratamente specifice.

Si temperaturile scazute pot fi o eventuala  cauza a ingalbenirii frunzelor. Situatia se poate remedia usor  acoperind cu un agril rosiile pe perioada de timp cu temperaturi improprii.

Cauza ingalbenirii frunzelor inferioare/superioare. Tratamente

Ingalbenirea frunzelor la tomate
Ingalbenirea frunzelor la tomate

Ca sa determini cauza care a condus la instalarea problemelor, este necesar sa observi care frunze s-au ingalbenit pentru ca exista doua situatii complet diferite. Asadar, daca este vorba despre frunzele superioare, atunci planta sufera din cauza lipsei unor nutrinti. Pot fi vorba despre sulf, bor, calciu, fier, mangan.

Daca planta are nevoie de sulf, vei observa ca tulpinile sunt subtiri si usor inrosite si ca frunzele se ingalbensc treptat. Va trebui sa pulverizezi plantele cu o solutie de sulfat de magneziu (10 g la 10 litri de apa).

Nevoia de bor o poti intelege daca observi ca frunzele se deformeaza la baza desi sunt verzi. Daca nu se intervine se vor ingalbeni si venele devin maro. 

Va trebui sa pulverizezi cu solutie de acid boric, in acceasi cantitati ca si la solutia de magneziu.

Lipsa de calciu se poate intelege din faptul ca fruzele superioare se ingalbenesc si varfurile se deformeaza, plus ca florile incep sa cada.

De asemenea, se va observa ca pe varful fructelor se formeaza pete intunecate de crestere. Cel mai probabil este urmare a excesului de azot care va impiedica absorbtia calciului. Tot ce ai de facut este sa pulverizezi rosiile cu azotat de calciu (20 g la o galeata de 5 litri de apa).

Daca tomatele sufera din cauza lipsei de fier, vei observa in centrul frunzei , cat si de-alungul nervurii medii, pete galbene. Va trebuie sa folosesti o solutie 1% de sulfat feros sau chelat de fier. De asemenea, poti efectua si un tratament la radacina cu aceleasi substante. Ingalbenirea dispare intr-o zi.

Lipsa de mangan este in mare cam la fel ca si cea de fier, doar ca vei observa culoare venelor ca este galben-verde. Tratamentul foliar se efectueaza cu o solutie de 1% de permanganat de potasiu.

Ingalbenirea frunzelor la tomate

Ingalbenirea marginilor frunzelor la tomate
Ingalbenirea marginilor frunzelor la tomate

Daca observi ca frunzele inferioare sunt cele care se ingalbenesc, atunci lucrurile nu sunt la fel de grave ca in situatia precedenta pentru ca nu este intotdeauna semn de boala.

Cel mai adesea, planta nu face altceva decat sa scape de frunzele batrane si sa dea sansa dezvoltarii, directionand substantele nutitive spre fructe.

Pentru o dezvoltare optima, trebuie sa asiguri plantelor cateva conditii. Asadar, asigura, printre altele, irigarea optima, fara exces de imiditate. Apoi evita hipotermia, combate bolile si daunatorii, asigura fertilizatori. 

Ingalbenirea marginilor frunzelor. Exista situatii cand marginile frunzelor se ingalbenesc. Acest lucru inseamna ca planta are nevoie de azot sau potasiu. Daca este vorba despre lipsa de azot,  frunzele ingalbenesc si se ard pe margine. Va trebui sa le fertilizezi cu azot sau uree (1 lingura la 10 litri de apa).

Citeste si: Purici rosii pe tomate. Cum sa scapi de acestia, ce tratament sa aplici

Daca este vorba despre lipsa de potasiu, frunzele tinere se deformeaza si se rasucesc ca un tub. Va trebui sa folosesti nitrat de potasiu – 1 lingura la 10 litri de apa.

Tratamente pentru ofilire si ingalbenire. Ai la dispozitie cateva metode pentru a ajuta rosiile. In primul rand, trebuie sa le incalzesti. Concret trebuie sa folosesti apa la temperatura camerei si sa le muti intr-un loc cu temperaturi potrivite lor. Apoi, ai grija si sa  le fertilizezi cu ingrasaminte complexe cu azot.

Rasadurile trebuie sa beneficieze de lumina, dar nu de razele directe ale soarelui. Au nevoie de lumina difuza.

Ingalbenirea si ondularea frunzelor. Daca observi la rosii asa ceva exista trei cauze. Fie sufera din cauza lipsei nutrientilor, fie lipsa de lumina, fie sunt atacate de daunatori. De obicei poate fi vorba de larve de capuse sau afide. Va trebui sa intervii rapid cu tratamente specifice, eventual permanganat de potasiu

Daca fruzele sufera din cauza lipsei nutrientilor, trebuie sa aplici ingrasamant complex.