Viespi in gradina. Cum sa folosesti acesti daunatori
Viespi in gradina. Cum sa folosesti acesti daunatori

Viespi in gradina. Cum sa folosesti acesti daunatori si care sunt beneficiile


Viespi in gradina. Afla cum sa folosesti acesti daunatori in gradina ta si care sunt beneficiile. De ce ar trebui sa privesti viespile ca pe un aliat si cum te pot ajuta in lupta cu alti daunatori care isi fac loc la tine in curte.

Viespi in gradina. Cum sa folosesti acesti daunatori si care sunt beneficiile – Cuprins:

Viespi in gradina. Cum sa le folosesti in avantajul tau si care sunt beneficiile

Viespi in gradina
Viespi in gradina

Intr-adevar, viespile nu polenizeaza plantatiile, deoarece corpul acestora nu transporta atat de mult polen ca cel al albinelor, care au mici fire de par. Totusi, viespile sunt atrase de nectar si transporta o cantitate insemnata de polen in gradina ta.

Viespi in gradina. Exista si un tip de viespe specializata in polenizare, iar aceasta este viespea de smochin. Ai auzit bine, pentru ca acestea sunt extrem de importante pentru culturile de smochine. Viespea polenizeaza fructele, insa raman captive in fruct.

Citeste si: Cum sa scapi de muste pe timp de vara. Foloseste aceste insecticide sau remedii naturiste

Nu o sa gasesti nici urma de aceste insecte atunci cand desfaci o smochina, deoarece fructul secreta o enzima care proceseaza viespea si o transforma in proteine.

Viespi in gradina. In acelasi timp, viespile isi petrec intreaga vara pentru a vana afide, muste, omizi si alte insecte daunatoare din gradina ta.

Ce fac cu acestea? Ei bine, le transforma in hrana pentru larve. Viespile produc cateva mii de larve in fiecare an, asa ca au nevoie de multa mancare pentru a le hrani.

Viespe care mananca libelula
Viespe care mananca libelula

Viespi in gradina. Alte specii de viespi vaneaza anumite insecte pentru a le manca larvele. Totodata, exista viespi care pot fi folosite in sere pentru a elimina musculita alba, in timp ce alte viespi isi depun ouale pe omizi sau viermele rosiilor, iar larvele consuma acesti daunatori atunci cand se dezvolta.

Natura este cruda, cateodata, insa acesta este modul in care larvele se dezvolta.

Mai exista un avantaj nesperat. Culorile viespilor actioneaza ca o bariera pentru alti daunatori din gradina ta, asa ca insectele pur si simplu se indeparteaza de acest loc.

Citeste si: Plante companion. Cum sa protejezi legumele din gradina impotriva daunatorilor

Desigur, mai este nevoie sa stii si cum sa traiesti in pace cu viespile din gradina ta, care pot deveni destul de agresive daca le deranjezi cuibul.

Viespi in gradina. Cel mai bun mod de a scapa neintepat de viespi este sa le tratezi cu respect. Daca le ignori, te vor ignora si ele!

Viespile vor fi mai atrase de zaharul din fructe atunci cand vine sfarsitul verii, pentru ca larvele au nevoie de mancare si insectele trebuie sa caute in alta parte. Este si momentul in care viespile intra in conflict cu oamenii.

In cazul in care este intepat de o viespe, atunci ar trebui sa speli zona foarte bine cu sapun si apa, iar apoi sa pui un cub de gheata pentru a te asigura ca nu se umfla.

Iti mai spunem ca atunci cand vine iarna, regina viespilor si viespile care muncesc o sa moara, insa o noua regina o sa supravietuiasca in sezonul rece si va construi un cuib atunci cand vine primavara.