Cartofi cu goluri la interior. Afla cum sa previi acest lucru, dar mai ales care sunt cauzele care duc la acest fenomen. Ce trebuie sa stii daca si tu cultivi cartofi, pentru a nu pune in pericol recolta.
Cartofi cu goluri la interior. Cum sa previi acest fenomen
Se intampla de multe ori sa ai o recolta frumoasa, dar tuberculii de cartofi sunt cu goluri la interior. Vestea proasta este ca nu o sa poti pastra prea mult acei cartofi, deoarece se strica foarte repede.
Si totusi, de ce se formeaza acele goluri in interiorul tuberculilor de cartofi. Care sunt cauzele ce duc la aceasta crestere defectuoasa.
Principala cauza care duce la acest fenomen este fertilizarea incorecta a culturii de cartofi. Mai exact, in sol exista un exces de azot, insa pentru a creste in mod corect tuberculii au nevoie si de potasiu.
Cartoful are nevoie de azot la inceputul perioadei de vegetatie, insa dupa ce plantele au inflorit va fi nevoie sa folosesti ingrasaminte de tip NPK, mai exact sa le oferi plantelor azot, fosfor si potasiu.
Un alt motiv destul de des intalnit care duce la formarea acelor cartofi cu goluri la interior o reprezinta umiditatea neregulata din sol.
Citeste si: Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia la hectar
Spre exemplu, pe timpul verii temperaturile sunt destul de ridicate, iar asta inseamna ca umiditatea din sol scade foarte mult. Atunci cand ploua, umiditatea din sol creste peste masura, iar nutrientii sunt asimilati neuniform.
Cartofi cu goluri la interior. Tuberculii de cartofi cresc foarte rapid, insa tesuturile de la interior nu se dezvolta atat de repede si tocmai de aceea se rup si necrozeaza, adica mor.
Pe masura ce tuberculii continua procesul de crestere, acele tesuturi devin maronii si se cicattrizeaza. Drept urmare, se formeaza goluril la interior.
Distantele de plantare sunt iarasi foarte importante pentru o cultura de cartofi. Cartofii se planteaza la o distanta de 30-35 cm pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 50 cm, iar in acest fel vei da posibilitatea plantelor sa se dezvolte in mod corect.
Totodata, si dimensiunea tuberculilor pe care ii plantezi este la fel de importanta. Acestia nu trebuie sa aiba un diametru mai mare de 4 cm. In cazul in care ai tuberculi mai mari, este indicat sa ii tai pe jumatate.
Perioada ideala pentru plantarea cartofilor este primavara, mai exact in intervalul 20 martie – 15 aprilie. Mare atentie si la prognoza, pentru ca daca exista riscul de aparitie a inghetului, este bine sa mai astepti.
Expertii recomanda ca plantarea cartofilor sa se faca la 2-3 saptamani de la ultimul inghet, dar si atunci cand temperatura din sol depaseste 10 grade Celsius. Daca nu ai cum sa masori temperatura din sol, tine minte cum procedau bunicii nostri: plantau cartofii in perioada in care cirestii infloreau.
Citeste si: Cum sa faci irigarea cartofului prin picurare si ce trebuie sa ai in vedere
Cartofi cu goluri la interior. Pentru a preveni aparitia golurilor din cartofi, te sfatuim sa faci irigarea cartofului prin picurare. In acest fel, te asiguri ca plantele beneficiaza de apa la timp.
Este indicat sa faci si mulcirea cartofilor, adica sa acoperi suprafata de pamant din jurul plantelor cu paie, folie de mulcire sau scoarta de copac ori rumegus.
Mulcirea vine cu cateva avantaje, in primul rand umiditatea este mentinuta in sol si tine cresterea buruienilor sub control. De asemenea, vei economisi si bani pentru ca nu o sa mai cumperi erbicide sau alte tratamente.