La ce distanta se planteaza cartofii. Cum sa faci asta in mod corect
La ce distanta se planteaza cartofii. Cum sa faci asta in mod corect

La ce distanta se planteaza cartofii. Cum sa faci asta in mod corect


La ce distanta se planteaza cartofii. Daca si tu te-ai intrebat acelasi lucru, o sa iti spunem cum sa faci asta in mod corect, dar si care este perioada ideala de plantare. Ce trebuie sa stii daca vrei sa plantezi cartofi la tine in gradina.

La ce distanta se planteaza cartofii. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

La ce distanta se planteaza cartofii. Cum sa faci asta si la ce adancime

La ce distanta se planteaza cartofii
La ce distanta se planteaza cartofii

Daca si tu te-ai intrebat la ce distanta se planteaza cartofii in gradina, atunci ai ajuns unde trebuie pentru ca iti vom explica intreg procesul de plantare. Ce trebuie sa stie orice gradinar.

In primul rand, ar trebui sa stii ca plantarea cartofului in gradina se face primavara, mai exact in intervalul 20 martie – 15 aprilie.

Totusi, in functie de zona in care locuiesti, este bine sa mai stii ca plantarea se face la aproximativ 2-3 saptamani de la ultimul inghet sau atunci cand temperatura solului este de 10 grade Celsius.

In cazul in care vine inghetul si temperaturile scad sub -3 grade Celsius, intreaga planta va muri. Vorbim aici si despre tufa de la suprafata, dar si despre tuberculi.

Pentru a elimina orice risc, este bine sa masori temperatura solului sau poti utiliza o metoda din batrani, mai exact poti planta cartofii atunci cand ciresii au inflorit.

Si daca tot am vorbit de sol, mentionam si faptul ca cele mai bune recolte de cartofi (Solanum tuberosum) se vor obtine pe un pamant cu pH-ul cuprins intre 5.5 si 6.5.

Adancime plantare cartofi
Adancime plantare cartofi

Cartofii se planteaza la o adancime de 10-20 cm, iar distanta dintre plantele de pe acelasi rand trebuie sa fie de 30-35 cm. Totodata, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 50 cm, pentru a le da posibilitatea plantelor sa se dezvolte in mod corect.

Tuberculii de cartofi pe care ii alegi pentru plantare nu ar trebui sa aiba un diametru mai mare de 4 cm. Daca acestia sunt mai mari, ii poti taia pe jumatate. Plantarea se poate face manual folosind o sapa si in fiecare cuib se vor planta 1-2 tuberculi de cartofi.

Citeste si: Cum si cand sa aplici Cropmax la cartofi pentru a mari productia

Mare atentie si la suprafata de teren pe care o alegi, pentru ca plantele nu se vor dezvolta in zone joase, unde apa stagneaza. Mai mult, este bine sa alegi o suprafata unde plantele vor beneficia de foarte multa lumina.

Mai trebuie sa stii ca poti pregati tuberculii pentru plantare, cu 2 saptamani inainte. Acestia se pot muta intr-o camera luminoasa, unde temperatura este de 15-17 grade Celsius unde vor fi lasati pentru germinare.

Daca ai respectat sfaturile noastre in legatura cu plantarea cartofilor in luna martie, ar fi bine sa mai stii ca recoltarea se poate face incepand cu luna iunie. Cartofii se scot din pamant cu ajutorul unei sape sau cu ajutorul unei cazmale, iar dupa recoltare se depoziteaza intr-un loc intunecat, ferit de umezeala si aerisit.