Cum sa faci irigarea cartofului prin picurare si ce trebuie sa ai in vedere
Cum sa faci irigarea cartofului prin picurare si ce trebuie sa ai in vedere

Cum sa faci irigarea cartofului prin picurare si ce trebuie sa ai in vedere


Cum sa faci irigarea cartofului prin picurare. Ce trebuie sa ai in vedere daca vrei sa folosesti acest sistem de irigare pentru cultura ta de cartofi, dar si de ce este indicat sa o faci. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa faci irigarea cartofului prin picurare si ce trebuie sa ai in vedere – Cuprins:

Irigarea cartofului prin picurare. Cum sa faci asta in mod corect

Irigarea cartofului prin picurare
Irigarea cartofului prin picurare

Daca si tu iei in considerare irigarea cartofului prin picurare, ar trebui sa stii ca aceasta metoda vine cu mai multe avantaje. In primul rand, vei face economii pentru ca vei reduce consumul de apa la irigare.

Pe langa economie, vei uda plantele in mod eficient pentru ca poti regla adancimea de udare. Mai mult, vei reduce si riscul de aparitie a bolilor deoarece frunzele nu vor mai fi ude si tratatamentele vor fi mult mai eficiente deoarece nu le vei diminua eficienta.

In acelasi timp, reduci si riscul de aparitie al buruienilor. Explicatia este simpla, pamantul va fi udat doar in dreptul plantelor, pe cand atunci cand faci irigarea prin aspersiune uzi si suprafata de sol de langa cartofi, iar in acest fel ajuti buruienile sa creasca.

Irigarea cartofului prin picurare constituie un avantaj pentru ca nu se va mai forma acea crusta la suprafata pamantului, care constituie o problema pentru plante. Drept urmare, nu va mai trebui sa sapi pamantul pentru a o distruge.

Nu uita nici de fertirigare, adica fertilizarea plantelor prin irigare. O sa faci economii de pana la 30-35%, deoarece vei folosi o cantitate mai mica de ingrasaminte.

Irigare cartofi
Irigare cartofi

Pentru a face irigarea cartofului prin picurare in mod corect, este recomandat sa utilizezi benzi a caror grosime va fi de 0.2 mm, iar distanta dintre picuratori trebuie sa fie de 30 cm. In acest fel, cultura de cartofi va primi un volum de apa cuprins intre 1.2 si 1.6 litri pe ora.

Expertii recomanda sa tinem cont si de necesarul de apa al plantelor, care este mai mare pe masura ce acestea infloresc. Asadar, va trebui sa folosesti o cantitate mai mare de apa pe masura ce plantele cresc.

Bineinteles, cantitatea de apa necesara va fi mai mica odata ce vrejurile se ofilesc si scade si cresterea tuberculilor. Mai mult, este indicat sa reduci cantitatea de apa pentru ca tuberculii sa formeze o coaja mai groasa, deoarece ii va proteja in timpul recoltarii, dar si pe perioada de pastrare.

Citeste si: Cum sa previi inverzirea cartofilor si de ce se intampla asta

Daca vei folosi o cantitate mare de apa atunci cand faci irigarea cartofului prin picurare, cartofii vor avea o coaja subtire, ceea ce inseamna ca se vor deteriora in timpul recoltarii si nici nu vor rezista foarte bine pe toata durata in care ii pastrezi.

Expertii recomanda sa opresti complet irigarea cu 10-12 zile inainte de a recolta cartofii. Asadar, tine cont de acest aspect foarte important!

Si daca tot am vorbit de fertirigare, ar trebui sa stii ca plantele au nevoie de azot, fosfor, potasiu, dar in acelasi timp si de calciu, magneziu, fier sau sulf.

Este absolut necesar sa fertilizezi cartofii in perioada de inflorire, pentru ca atunci plantele au nevoie mai multe de nutrienti.