Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi
Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi

Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi


Calendar stropiri mar. Afla care este perioada ideala in care poti sa faci stropirile la meri si cum ar trebui sa aplici tratamentele. Pomii fructiferi au nevoie de atentia ta daca vrei sa obtii si o cultura pe masura.

Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi – Cuprins:

Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi din livada ta

Calendar stropiri mar
Calendar stropiri mar

Inainte de a te apuca de treaba, o sa iti spunem ca produsele trebuie aplicate cu substante active diferite, pentru ca in acest mod se evita aparitia rezistentei agentilor patogeni la pesticidele pe care le utilizezi.

De asemenea, atunci cand pomii sunt infloriti se vor aplica insecticide care protejeaza entomofauna utila.

Prima stropire a marului se face atunci cand pomul este un perioada de repaus vegetativ, adica inainte de a inmuguri.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corectCalendar stropiri mar. Tratamentul se face cu zeama bordeleza cu o concentratie de 0.75%. In cazul in care nu stii cum sa faci aceasta solutie, aici iti explicam tot ce trebuie sa stii.

Bolile care sunt combatute cu ajutorul acestei solutii sunt rapanul, boli ale scoartei sau focul bacterian.

La 10 zile dupa ce ai aplicat zeama bordeleza pe marul aflat in perioada de repaus vegetativ se aplica un tratament cu Mospilan Oil. Solutia va elimina daunatori precum afidele, paduchele din San Jose si ouale acarienilor.

Tratamentele din perioada de repaus vegetativ se fac atunci cand scoarta este uscata, neacoperita de gheata sau zapada. Mai mult, nu trebuie sa fie vant, iar temperaturile trebuie sa fie de minimum 5-6 grade Celsius.

Calendar stropiri mar. Muguri de mar
Muguri de mar

Calendar stropiri mar. Atunci cand are loc dezmuguritul, se aplica tratamente impotriva fainarii cu Thiovit Jet. Aceasta solutie are si un efect secundar impotriva acarienilor. Dupa ce ai aplicat acest tratament, timpul de pauza este de 7 zile.

De asemenea, se mai aplica un tratament impotriva acarienilor cu Nissorun. Dupa ce ai aplicat acest tratament, timpul de pauza este de 28 zile.

Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului

Cand mugurii floriferi incep sa infrunzeasca, adica au acele „urechiuse de soarece”, se aplica tratamente impotriva focului bacterian si rapanului, folosind Alcupral.

Dupa aceea, se aplica un tratament folosind Milbeknock impotriva paianjenului rosu si minierului marmorat al marului. Acum ca ai aplicat si acest tratament, timpul de pauza este de 14 zile.

Cand se deschid primele flori (buton roz), se aplica un tratament pentru fainare folosind Kumulus. Marul mai primeste un tratament pentru rapan cu Chorus. Dupa acest tratament, timpul de pauza este de 21 de zile.

Urmeaza tratamentele impotriva afidelor si paduchelui lanos, care se face cu Mavrik. Timpul de pauza est de 30 de zile.

Flori de mar
Flori de mar

Calendar stropiri mar. Atunci cand marul incepe sa isi scuture petalele, se aplica un tratament impotriva focului bacterian, folosind Aliette. Timpul de pauza este de 28 de zile.

Viermele merelor, insectele minatoare sau molia pielitei fructelor sunt combatute cu Coragen. Timpul de pauza este de 14 zile.

Atunci cand fructele au dimensiunea de 0.5 cm, se va aplica un tratament impotriva rapanului si fainarii folosind Orius, iar timpul de pauza este de 14 zile.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Urmeaza tratamentul impotriva viermelui merelor, moliilor, minierului marului si a minierului marmorat folosind Affirm Opti. Timpul de pauza este de 7 zile.

Paduchele roz galicol al marului este indepartat folosind Teppeki, iar timpul de pauza este de 21 de zile.

Calendar stropiri mar Mere mici
Mere mici

Calendar stropiri mar. Cand fructele au 1-1.5 cm, aplica un tratament pentru rapan si fainare folosind Sercadis. Timpul de pauza este de 35 de zile.

Viermele merelor si minierul marmorat necesita un tratament cu Laser, iar timpul de pauza este de 7 zile. Acarienii se indeparteaza folosind Envidor, iar timpul de pauza este de 14 zile.

Cand fructele au dimensiunile de 2-3 cm, se aplica un tratament pentru rapan si fainare, folosind Score. Timpul de pauza este de 28 de zile.

Viermele merelor, minierul marmorat si minierul circular sunt combatuti folosind Faster, iar timpul de pauza este de 14 zile.

Cand fructul are ½ din marimea normala, se aplica tratament contra rapanului folosind Polyram. Timpul de pauza este de 21 de zile.

Pentru fainare, se aplica Topas, iar timpul de pauza este de 14 zile.

Combaterea paduchelui lanos, paduchelui din San Jose, a afidelor si a musculitelor se face folosind Movento. Timpul de pauza este de 21 de zile.

Mere verzi
Mere verzi

Calendar stropiri mar. Dupa ce au trecut 10-12 zile de la ultimul tratament, se aplica un tratament cu Luna Experience pentru fainare si rapan. Timpul de pauza este de 14 zile.

De asemenea, se aplica si un tratament cu Mospilan impotriva paduchelui din San Jose, a afidelor si a paduchelui lanos. Timpul de pauza este de 14 zile.

Citeste si: Cum sa plantezi un pom fructifer in mod corect. Reguli esentiale!

Cand fructele au ¾ din marimea normala tratamentul pentru rapan si fainare se face cu Systhane Forte, iar timpul de pauza este de 14 zile. Viermele merelor si minierul marmorat sunt combatuti cu Laser, iar timpul de pauza este de 7 zile.

Dupa ce au trecut 10-12 zile de la tratamentul anterior, se aplica un alt tratament pentru rapan si fainare folosind Thiovit Jet. Timpul de pauza este de 7 zile.

De asemenea, se mai aplica un tratament impotriva cotarului verde, omizilor defoliatoare, moliei punctate si viermelui de matase folosind Bactospeine. Timpul de pauza este de 2 zile.

Parguirea merelor
Parguirea merelor

Atunci cand fructele sunt in parga, se va aplica un tratament cu Switch pentru a lupta impotriva cancerului deschis al ramurilor, rapanului, putregaiului fructelor, moniliozei, patarilor ale frunzelor si impotriva mucegaiului verde-albastrui. Timpul de pauza este de 3 zile.

Totodata, se aplica tratamente impotriva moliei pielitei fructelor si impotriva viermelui merelor cu Affirm. Timpul de pauza este de 3 kg.

Cand au cazut peste 50% din frunze, se aplica un tratament impotriva rapanului, focului bacterian sau impotriva bolilor ale scoartei folosind zeama bordeleza.

Mai mult, se mai aplica un tratament cu Ovipron Top impotriva paduchelui din San Jose, afidelor sau a formelor hibernante de acarieni.