Boli si daunatori la orhidee. Ca oricare alta planta, nici orhideele din locuinta ta nu sunt ferite de boli. Nu trebuie sa te temi ca ai putea sa pierzi frumoasele flori, pentru ca iti vom spune ce tratamente sa aplici. Cu putina grija si atentie, te vei putea bucura pentru mult timp de ghivece fermecatoare pentru ca vei putea preveni si trata cele mai multe dintre afectiuni.
Boli si daunatori la orhidee. Cum sa mentii sanatoase plantele din locuinta ta
Boli si daunatori la orhidee. Cele mai frecvente boli, care pot afecta orhideele (Orchidaceae) din locuinta ta, sunt cauzate, de regula, de fungi sau daunatori. De mentionat este ca, daca semnele de boala sunt identificate la timp, acestea pot fi salvate fara probleme. Printre daunatori amintim paduchii testosi, paduchii lanosi si acarienii.
O sa incepem cu paduchele lanos. Daca ai observat acel puf alb sau niste urme lipicioase pe frunzele orhideei, atunci inseamna ca aceasta este afectata de acel paduche. Nu lasa lucrurile asa, pentru ca daunatorul va ataca radacinile orhideelor, dar si bobocii.
Pentru a combate paduchele lanos la orhidee poti folosi Actara, dar nu uita si de un adjuvant, deoarece te va ajuta ca solutia aplicata sa fie mult mai eficienta. Tratamentul se repeta dupa 7 zile, insa daca nu ai rezolvat iti recomandam sa folosesti ceva mai puternic precum Karate Zeon sau Reldan.
Boli si daunatori la orhidee. Paduchii testosi sunt cei mai vizibili, deoarece le vei observa acele carapace prinse de frunze sau tije. Totodata, acestia vor atrage sia tacul de Fumangina, din cauza secretiilor lasate pe frunze.
In cazul in care exista un numar mic de paduchi testosi, acestia pot fi indepartati cu ajutorul unui servetel. Daca vorbim despre un atac mai mare, poti folosi Movento sau Estiuoil.
Daca orhideea este atacata de acarieni sau acei paianjeni rosii, va trebui sa folosesti Apollo sau Milbeknock. Nu uota ca atacul are loc in sezonul cald, iar pentru a combate acesti daunatori ai orhideelor o sa fie nevoie sa aplici mai multe tratamente.
Printre cele mai comune boli este si aceea de ofilire a frunzelor. Cauzele pot fi multiple. Ofilirea frunzelor poate avea drept cauza lipsa substanţelor nutritive din ghiveci sau udarea in exces. In ambele cazuri, prin simpla examinare a radacinei, poti lua masurile necesare pentru salvarea ei.
Daca radacinile au un aspect nesanatos, sunt moi sau cresc deformate, atunci planta a fost udata in exces. Pentru a o salva, este necesara mutarea ei intr-un alt ghiveci transparent, in substrat specific acestui tip de planta si udarea corespunzatoare.
Citeste si: Ingrasamant natural pentru orhidee. Cum sa il prepari si ce sa folosesti
O alta boala destul de comuna la orhidee este si putregaiul de origine micotica. Din fericire si aceasta problema poate fi identificata prin simpla examinare a plantei.
Daca observati pe spatele frunzelor pete negre sau ca radacina a ofilit, atunci aceasta este posibil sa fie afectata de putregai de origine micotica. Cauza poate fi, ca si in cazul ofilirii frunzelor, excesul de apa sau pulverizarii şi stagnarii apei.
Daca este observata la timp, aceasta problema poate fi rezolvata. Se impune indepartarea partilor afectate si, daca se observa faptul ca planta nu isi revine definitiv, se impune mutarea intr-un alt ghiveci cu substrat specific plantei, nou. De asemenea, se impune si pulverizarea unui fungicid, pe care il achizitionati din comert.
Boli si daunatori la orhidee. De probleme pot suferi orhideele de apartament si din cauza daunatorilor. Virozele sunt printre cele mai comune boli care pot afecta aceste plante.
De regula, virozele sunt mai greu de identificat, fiind necesara examinarea plantei de catre un specialist. Totusi, daca vedeti pe suprafata florii diferite pete mici, neregulate, galbene sau albicioase, este posibil ca floarea sa fi fost intepata de un daunator ”insetat”, care a supt din seva frumoasei corole.
Citeste si: Cum sa faci transplantarea orhideelor in alt ghiveci
Din pacate, in cazul acestei boli nu se poate face nimic pentru a o salva. Daca specialistul confirma ca orhideea este afectata de viroza, tot ce mai poti face este sa elimini acest ghiveci pentru a nu afecta si celelalte plante.
Ingalbenirea frunzelor este o problema destul de des intalnita la orhidee, iar cauzele sunt multiple. Aici mentionam lipsa luminii, prea multa caldura atunci cand ghiveciul este asezat in apropierea unei surse de caldura precum caloriferul, un substrat tasat sau curenti de aer in locul unde ai asezat ghiveciul.
Atunci cand sunt intampinate unele din conditiile mentionate, frunzele orhideelor se vor ingalbeni si vor cadea, dar cel mai grav este ca va fi afectata si o parte din radacina. Din pacate, planta nu va mai putea fi salvata.
Cum sa mentii orhideele sanatoase pentru cat mai mult timp
Boli si daunatori la orhidee. Daca esti pe cale sa devii colectionar de orhidee, atunci trebuie sa stii ce nevoi are. Fiind o planta destul de pretentioasa, este estential sa stii anumite lucruri despre ea.
In primul rand, nu este o iubitoare de apa. Pentru a avea parte de o planta sanatoasa, este necesara o udare temeinica o data la 5-12 zile.
Citeste si: Stimulare inflorire orhidee. Cum sa provoci o noua inflorire la aceasta planta
De asemenea, este esential pentru sanatatea ei sa nu fie lasata apa in suportul de scurgere al vasului. Apa trebuie sa se scurga in totalitate din farfuria ghiveciului. Pentru a evita mucegairea plantei, radacinile nu trebuie sa stea in apa.
Ghiveciul trebuie sa fie transparent pentru a putea avea lumina si pentru a evita pierderea florii.
In al doilea rand, trebuie stiut ca ele iubesc lumina. Dar, ca si in cazul apei, si aici este nevoie de moderatie. De regula se adapteaza foarte bine pe pervazul ferestrei, mangaiata de soare.
Boli si daunatori la orhidee. De stiut este si faptul ca este o mare iubitoare de caldura si nu va supravietui iarna daca nu i se acorda atentia necesara. Fiind o planta tropicala, orhideele se dezvolta doar in spatiile cu umiditate relativ mare, in care temperatura nu scade sub 16.5 grade Celsius.
Frunzele trebuie ingrijite cu regularitate. Praful de pe foile lungi si verzi trebuie indepartat delicat, eventual cu un spay special destinat acestui tip flori, cu care vei asigura plantei si o umidificare in profunzime. Solutia va actiona ca un strat protector impotriva bolilor ce pot ataca frunzele orhideelor.
Pentru a va bucura de plante sanatoase pentru mult timp, o atentie deosebita trebuie acordata si hranirii lor. O data pe luna acestea trebuie fertilizate.Substantele nutritive din fertilizatori vor asigura prelungirea vietii plantei si stimularea infloririi.
Daca esti un colectionar de astfel de plante, trebuie sa stii ca nu le vei putea avea vreodata pe toate. Familia orhideelor contine peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi.