Apa pluviala. Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina ta
Apa pluviala. Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina ta

Apa pluviala. Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina ta


Apa pluviala. Afla cum sa folosesti apa de ploaie pentru plantele din gradina ta, dar si de ce este extrem de folositoare. Iti mai explicam care este motivul pentru care florile si legumele iubesc apa de ploaie.

Apa pluviala. Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina ta – Cuprins:

De ce iubesc plantele apa pluviala?

Apa pluviala
Apa pluviala

Ei bine, explicatia este destul de simpla. Apa de ploaie nu contine saruri, minerale, substante chimice rezultate in urma tratamentelor sau alte substante rezultate din produsele farmaceutice pe care le gasim in apa de la chiuveta. Apa pluviala este naturala.

De asemenea, sarurile si chimicalele se aduna in sol de-a lungul timpului, iar aceste reziduuri dau de furca plantelor. Desigur, reziduurile se acumuleaza mai mult in plantele din ghiveci, fata de cele plantate in gradina.

Citeste si: Cum sa iti pregatesti casa pentru sezonul ploios

Totodata, apa pluviala este un pic acida… in mod natural! Majoritatea plantelor de gradina prefera un sol cu un pH cuprins intre 5.5 si 6.5, un pic acid daca ne gandim la faptul ca un pH neutru are valoarea de 7.

Apa de ploaie are un pH cuprins intre 5.0 si 5.5, iar acum poti intelege de ce plantele o iubesc.

In acelasi timp, apa de la chiuveta este tratata pentru a deveni alcalina, pentru ca trebuie sa protejeze si conductele impotriva coroziunii, iar pH-ul acesteia se ridica pana la valoarea de 8.5.

Pentru a intelege de ce apa rezultata de la masina de spalat sau de la baie nu este potrivita in gradina, iti mai spunem ca aceasta are un pH de 10.5.

Pe langa substantele chimice pe care le contine, pH-ul apei reprezinta un pericol pentru plante.

Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina ta

Apa de ploaie colectata
Apa de ploaie colectata

In cazul in care colectezi apa pluviala de pe acoperis, aceasta nu a fost tratata sub nicio forma.

Mai mult, apa de ploaie are contact cu gainat de pasare sau frunzele putrezite din burlan, asa ca va aduce si substante nutritive pentru plantele din gradina ta.

Practic, utilizand apa de ploaie este ca si cum ai aplica un fertilizator natural, de fiecare data cand vei uda plantele din gradina ta.

Citeste si: Cum sa uzi rosiile din gradina, in mod corect

Aceasta contine nitrati, adica ce mai naturala forma de azot. In cazul in care nu stiai, azotul este una dintre cele trei substante esentiale pentru ca plantele sa isi dezvolte frunzele.

De obicei, plantele absorb nitratii din sol, dar de unde vin acesti nitrati? Din apa de ploaie, desigur! Asa ca profita de aceasta solutie 100% naturala.

Apa pluviala. Sistem de colectare a apei de ploaie
Sistem de colectare a apei de ploaie

Apa pluviala. Bineinteles, nu te sfatuim sa bei aceasta apa de ploaie, pentru ca numarul de bacterii este mult prea mare. Iti recomandam sa tii inchis butoiul unde colectezi apa de ploaie, pentru ca animalele sau copii sa nu ajunga acolo.

Si daca tot am adus vorba de bacterii, ar trebui sa stii ca apa de ploaie este excelenta pentru compost, pentru ca va ajuta la procesul de descompunere.

Citeste si: Cum sa ingrijesti muscatele tiroleze sau curgatoare

Asadar, apa pluviala este extrem de folositoare pentru gradina ta, asa ca daca nu o folosesti inca, iti recomandam sa iti pui la punct un sistem pentru colectarea acesteia.

Mai mult decat atat, iti recomandam sa cureti butoiul in care aduni apa de ploaie, pentru ca de-a lungul timpului o sa se adune destule sedimente.

Pentru a face acest lucru iti recomandam o solutie din 60 ml sapun de Castilia, 60 ml otet sau 60 ml suc de lamaie, amestecate in 20 de litri de apa. Dupa ce ai spalat butoiul, clateste-l cu apa.