Cum sa faci plantarea de toamna, in mod corect. 9 sfaturi utile!
Cum sa faci plantarea de toamna, in mod corect. 9 sfaturi utile!

Cum sa faci plantarea de toamna, in mod corect. 9 sfaturi utile!


Cum sa faci plantarea de toamna, in mod corect. Iata 9 sfaturi utile si ce trebuie sa stii inainte sa te apuci de lucru in gradina ta. Nu trebuie sa fii un expert sau o experta pentru a face aceste operatiuni, insa ar fi bine sa stii cateva lucruri de baza.

Cum sa faci plantarea de toamna, in mod corect. 9 sfaturi utile! – Cuprins:

Cum sa faci plantarea de toamna. 9 sfaturi utile

Cum sa faci plantarea de toamna. 9 sfaturi utile
Cum sa faci plantarea de toamna. 9 sfaturi utile

Plantarea de toamna este ideala pentru cei ce vor sa se pregateasca pentru primavara viitoare. Toamna este ideala pentru ca solul este umed si are o temperatura ridicata, adica perfecta pentru cei ce vor sa puna plante inainte sa vina iarna.

Pe langa plantarea bulbilor, toamna este perioada ideala pentru a muta arbustii sau plantele perene. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa faci cateva modificari in gradina sau daca vrei sa muti florile in alte locuri din gradina.

Momentul in care faci plantarea de toamna este extrem de important. De obicei, solul este umed si are o temperatura ridicata, insa conditiile meteo se pot schimba imediat si frigul se poate instala numaidecat.

Tocmai de aceea, ar fi bine sa te informezi si sa verifici daca vor exista modificari legate de temperatura exterioara. Verifica prognoza meteo, inainte de planta diverse flori. Lunile ideale sunt septembrie si octombrie, insa conteaza si zona in care locuiesti, asa ca daca stai la munte iti sugeram sa faci aceste lucruri in luna septembrie.

Bulbi de lalele
Bulbi de lalele

Daca vrei sa plantezi bulbi de lalele, narcise sau zambile, ar fi bine sa ii examinezi inainte de a ii pune in pamant. Acestia trebuie sa fie tari la atingere, sa nu aiba urme de mucegai si sa nu fie zbarciti. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa faci plantarea de toamna.

Decat sa cheltui multi bani pe plante mari sau pe soiuri exotice, iti recomandam sa cumperi plante perene care cresc repede si pe care le poti planta atunci cand vine toamna. Acestea pot fi mutate din ghivece in pamant si se vor prinde destul de repede.

Daca optezi pentru plante de dimensiuni mai mari, acestea vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda cu noul mediu. Arbustii sau copacii vor avea nevoie de aproximativ 2 ani de la plantare pentru a se acomoda cu noul mediu si pentru a incepe sa creasca.

In cazul in care vrei sa plantezi un pom fructifer, ar fi bine sa stii ca adancimea minima a unei gropi nu trebuie sa fie mai mica de 50 cm. Adancimea maxima nu trebuie sa depaseasca 80 cm. In general, dimensiunea unei gropi de plantare are latimea de 50 cm, iar lungimea tot de 50 cm.

Arac pom fructifer
Arac pom fructifer

Cum sa faci plantarea de toamna. Nu uita ca pomii fructiferi au nevoie si de un arac sau de un suport. Pe timp de iarna, pomii fructiferi se pot afla in bataia vanturilor puternice, asa ca este nevoie de asa ceva pentru a te asigura ca vor creste drept.

Bulbii de flori trebuie plantati si ei la o adancime ideala. Astfel, bulbii mai mari trebuie pusi la o adancime de 20 cm, iar cei mai mici trebuie sa fie plantati la o adancime de 15 cm. De asemenea, distanta dintre plante trebuie sa fie de 7 cm.

Dupa plantarea de toamna, iti recomandam sa faci si mulcirea pamantului. In acest fel, se mentine umezeala in sol, dar bulbii vor fi protejati de temperaturile scazute de pe perioada iernii. Niciodata sa nu mulcesti pamantul inghetat sau uscat!

Plantele trebuie sa fie foarte bine udate inainte sa le pui in pamant. Uda foarte bine plantele inainte de a le pune in pamant si daca vrei sa plantezi pomi fructiferi iti recomandam sa ai in vedere si mocirlirea. Ai aici un ghid complet despre cum sa plantezi un pom fructifer!