Cum sa obtii un atestat de instructor auto
Cum sa obtii un atestat de instructor auto

Cum sa obtii un atestat de instructor auto


Atestat instructor auto. Instructorii auto sunt din ce in ce mai cautati in ultimii ani, tot mai multi tineri dorindu-si sa invete sa conduca. Meseria de instructor auto este una speciala pentru orice pasionat auto, ce putand fi mai frumos decat sa ii poti invata si pe altii tainele condusului?!

Astfel, nu este de mirare ca numarul celor care isi doresc sa devina instructori auto a crescut extrem de mult in ultimul timp. Tocmai din acest motiv vrem sa explicam in randurile urmatoare care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a deveni instructori auto si pentru a obtine un atestat.

Inainte de toate vrem insa sa va asiguram ca nu aveti de ce sa va faceti griji in acest sens, intreg procesul prin care trebuie sa treceti pentru a deveni instructori auto cu acte in regule nefiind atat de complicat.

Daca ai luat aceasta decizie, trebuie sa stii in primul rand ca vei avea de parcurs trei pasi: atestarea ca instructor auto, autorizarea ca instructor auto si desfasurarea activitatii practice.

Acte necesare pentru a obtine un atestat de instructor auto

Atestat instructor auto
Atestat instructor auto

Pentru obtinerea atestatului de instructor auto si profesor de legislatie rutiera trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:

 • sa ai o diploma de bacalaureat (adica sa fii absolventul unui liceu sau al unei scoli de maistri in specialitatea transporturi auto),
 • sa ai varsta minima de 25 de ani,
 • sa detii un permis de conducere de cel putin 5 ani valabil pentru categoria pentru care soliciti atestarea,
 • sa nu fi avut permisul de conducere suspendat in ultimele 6 luni sau mai mult de 2 ori de la data obtinerii acestuia pentru consum de alcool,
 • sa nu fi avut permisul de conducere anulat in ultimii 10 ani,
 • sa fii apt din punct de vedere medical, dar si psihologic, pentru a desfasura aceasta activitate,
 • sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea linistii publice, viol, lipsire de libertate in mod ilegal, luare sau dare de mita, trafic de influenta, trafic sau consum de droguri, daca nu a intervenit reabilitarea sau amnistia,
 • sa fi urmat un curs de pregatire sau de perfectionare profesionala intr-un centru de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere, autorizat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si organizat in conditiile prevazute de metodologia in vigoare.

Citeste si: Cum sa montezi folii auto in mod legal, pentru a nu primi amenda

In cazul in care te regasesti in situatia de a iti fi fost anulat un atestat de instructor auto, trebuie sa stii ca poti solicita obtinerea unuia nou dupa o perioada de cel putin un an de la data anularii daca indeplinesti conditiile recent mentionate.

Acte necesare pentru un atestat de instructor auto:

Pentru a te inscrie la cursurile pentru obtinerea atestatului de instructor auto sau profesor de legislatie rutiera va trebui sa depui un dosar de inscriere la centrul de pregatire si perfectionare profesionala a personalului din domeniul transporturilor rutiere. Dosarul va cuprinde urmatoarele documente:

 • cerere pentru tipul atestatului pe care vrei sa il obtii care sa contina numele, prenumele si categoriile de autovehicule pentru care se solicita atestarea
 • cartea de identiate (copie)
 • permis de conducere (copie)
 • diploma de studii (copie legalizata)
 • cazier auto (original) care atesta ca indeplinesti conditiile mentionate mai sus
 • aviz medical si psihologic, pe care va fi mentionat „apt” pentru meseria de instructor auto sau profesor de legislatie rutiera in termenul de valabilitate
 • certificatul de cazier judiciar (original) care atesta ca indeplinesti conditiile mentionate mai sus
 • adeverinta (original) eliberata de scoala sau scolile de conducatori auto in cadrul carora instructorul auto a activat (daca este cazul)

Cursurile de pregatire profesionala pentru obtinerea atestatului de instructor auto dureaza 120 de ore, acestea cuprinzand atat pregatire practica, cat si teoretica. Durata pregatirii teoretice dureaza 90 de ore, in timp ce cea practica va dura numai 30 de ore.

Examenul pentru obtinerea atestarii de instructor auto

Sofer incepator
Sofer incepator

Cum sa obtii un atestat de instructor auto. Data si locul in care se va sustine examenul pentru obtinerea atestarii de instructor auto sunt stabilite de Autoritatea Rutiera Romana – ARR.

Proba scrisa consta intr-un test de tip grila cu 60 de intrebari, durata acesteia fiind de 60 de minute. Proba practica este sustinuta in trafic si are o durata de 30 de minute.

Pentru a promova examenul pentru obtinerea atestatului de instructor auto, candidatii trebuie sa raspunda corect la cel putin 48 de intrebari, iar la proba practica sa obtina calificativul admis.

Citeste si: Cum sa faci o radiere auto si ce acte sunt necesare

In cazul in care iti doresti obtinerea atestatului de profesor de legislatie rutiera vei sustine atat o proba scrisa de 60 de minute (test de tip grila), cat si o proba orala pentru evaluarea capacitatilor psihopedagogice. Proba orala consta in prezentarea unei teme din domeniul legislatiei rutiere si conducerii preventive.

Durata acestei probe orale este de cel mult 15 minute. Pentru a promova examenul pentru obtinerea atestatului de profesor de legislatie rutiera, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 54 de intrebari din testul grila, iar la proba orala sa obtina calificativul admis.