Afla cum sa iti protejezi masina cand este ger si de ce este importanta sa acorzi o atentie deosebita automobilului tau. Iata 10 componente care sunt afectate atunci cand temperaturile scad serios sub 0 grade Celsius si ce ar trebui sa faci.
Cum sa iti protejezi masina cand este ger. 10 componente de care sa ai grija
Frigul afecteaza componentele masinii tale, asa ca nu ar fi rau sa acorzi mai multa importanta acestora. Nu de alta, dar nu cred ca iti doresti ca acestea sa te lase atunci cand iti este lumea mai draga sau pe o vreme nefavorabila.
Iata ce trebuie sa stie fiecare sofer si la ce ar trebui sa fie atent atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius. Vei face economii serioase si te vei asigura ca automobilul tau va functiona cum trebuie.
Acumulatorul auto
Ei bine, primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand temperaturile scad este acumulatorul sau bateria masinii.
In cazul in care folosesti unul vechi, atunci ar trebui sa ai mare grija, pentru ca in cazul in care temperaturile scad, pentru pornirea motorului va fi necesar un curent de 2-3 ori mai mare decat atunci cand temperaturile depasesc 10 grade Celsius.
Este recomandat sa nu conduci masina pe distante scurte, pentru ca acest obicei consuma bateria si mai mult, asa ca cel mai indicat este sa conduci automobilul pe distante lungi, pentru ca atunci acesta se va incarca in mod corect.
Totodata, nu ar strica sa folosesti o husa speciala pentru baterie, care ajuta la pastrarea temperaturii cat mai putin scazute.
Dupa o noapte geroasa, asigura-te ca atunci cand pornesti masina folosesti si cat mai putini consumatori de energie precum casetofonul, farurile, stergatoarele sau sistemul de dezaburire al geamurilor.
Stergatoarele
Si daca tot am adus vorba de stergatoare, te sfatuim sa nu le pornesti atunci cand parbrizul este inghetat si nu l-ai curatat deloc.
Iti recomandam sa pornesti masina si sa o lasi sa se incalzeasca, iar in tot acest timp sa „iti faci de lucru” cu o racleta, pentru a nu strica stergatoarele.
Nu confunda stergatoarele cu o racleta, pentru ca nu vorbim despre acelasi material.
Citeste si: Cum sa incalzesti rapid interiorul masinii in diminetile geroase de iarna
Stergatoarele sunt facute pentru a indeparta apa, nu si gheata. Daca o sa te incapatanezi, o sa strici lamelele si o sa trebuiasca sa cumperi un set nou de stergatoare.
Mare atentie si atunci cand le dezlipesti de pe parbriz, dupa o noapte geroasa. Risti sa strici lamelele, asa ca ar fi indicat sa le lasi ridicate atunci cand vine seara, pentru a le gasi in stare buna in dimineata urmatoare.
Motorasul pentru stropire parbriz
O componenta legata de stergatoare este motorasul cu ajutorul caruia stropim parbrizul. Cand vine gerul, acesta o sa inghete, iar atunci cand o sa incerci sa speli parbrizul nu o sa functioneze.
Nu il forta, pentru ca lichidul de parbriz sau conductele au inghetat. Drept urmare, risti sa arzi motorasul sau sa ii rupi palele. Asteapta pana ce motorul se incalzeste, iar atunci o sa functioneze perfect.
Macaralele geamurilor
Urmatoarea componenta despre care vorbim este macaraua pentru geamuri. Daca nu stiai, aceste piese sunt responsabile cu ridicarea si coborarea geamurilor laterale.
Nu vrei ca acestea sa se strice si geamul tau sa ramana deschis, asa ca iti sugeram sa acorzi o importanta deosebita acestor componente.
Problema apare dupa o noapte geroasa, atunci cand geamurile se lipesc de chederele inghetate din cauza umezelii. Cand vrei sa deschizi geamul o sa auzi o trosnitura, insa acesta nu se misca deloc.
Bineinteles, nu este indicat sa faci asta, nici sa insisti sa deschizi geamul, pentru ca vei forta piesele din plastic care sunt inghetate si acestea se vor rupe.
Iti sugeram sa deschizi geamul doar atunci cand interiorul masinii s-a incalzit bine si dupa ce geamurile sunt dezghetate complet. Vei salva bani si totodata, te asiguri ca si macaralele geamurilor laterale vor functiona in mod corect.
Manerele usilor
Si daca tot vorbim despre portiere, nu puteam sa nu aducem in discutie si manerele usilor. Acestea sunt fabricate din plastic, iar cand usile sunt blocate, soferii sau pasagerii trag cu putere de ele.
Nu trebuie sa fortati manerele, pentru ca usile sunt inghetate si din cauza umezelii se lipesc de chedere.
Pentru a evita ruperea manerelor de plastic, iti sugeram sa bati usor cu pumnul pe marginea portierei.
In acest fel, usa se va dezlipi de cheder si va fi mult mai simplu sa o deschizi. Unde mai pui sa nici nu o sa fortezi manerul.
Chederele
Trecem mai departe la chedere, pentru ca si acestea ingreuneaza un pic viata soferilor atunci cand este ger. Dupa cum am mentionat mai sus, din cauza umezelii, intra apa in chedere iar acestea ajung sa se lipeasca de usi.
Atunci cand vrei sa deschizi portiera, risti sa rupi si o bucata din cheder. Mai mult, atunci cand inchizi usa, este posibil sa intre gheata, iar atunci cand o inchizi acesta se va taia.
Este indicat sa ungi chederele masinii cu o vaselina incolora inainte de venirea gerului, pentru a te asigura ca acestea vor rezista in timp si ca nu se vor lipi de ramele usilor sau ale geamurilor.
Barele de protectie
Si barele de protectie ale masinii sunt supuse greutatilor. Majoritatea sunt fabricate din plastic, iar atunci cand se incarca cu gheata, se pot crapa.
Bineinteles, unii soferi contribuie la acest fenomen lovindu-le cu picioarele, insa nu este o solutie. Plasticul este inghetat, iar acest material se fisureaza extrem de repede.
Prelungirile pentru bare si fuste laterale
Daca esti pasionat de masini si un fan al tuning-ului, atunci sigur o sa ai probleme pe timp de iarna. Multi impatimiti isi monteaza prelugiri de pare sau fuste laterale.
Nu putem spune ca nu arata bine, insa problema apare atunci cand zapada ingheata si se lipeste de acestea. Ori atunci cand intri pe stradute care nu au fost curatate si pe care o sa gasesti bucati de zapada inghetata, cu o inaltime „corespunzatoare”.
De multe ori, aceste prelungiri sunt rupte sau se desprind si le vei pierde prin zapada.
Scutul motor
Dupa prelungirile barelor de protectie, trebuie sa aducem in discutie si scuturile de motor.
Multe dintre acestea sunt fabricate din plastic, iar atunci cand lovesti anumite portiuni cu zapada inghetata, acestea se rup sau se desprind.
Iti recomandam montarea unui scut din metal, pentru ca in acest fel iti vei proteja masina si mai bine.
Calculatorul de bord
O alta problema, atunci cand vine gerul, este legata de partea electrica a masinii. Drept urmare, apar probleme la instalatia electrica, iar martorii de bord o sa inceapa sa se aprinda exact ca un pom de Craciun.
Frigul afecteaza calculatorul de bord al masinii, asa ca cel mai indicat ar fi sa iti parchezi masina intr-un garaj acoperit.