Cum sa prelungesti durata de viata a stergatoarelor pe timp de iarna
Cum sa prelungesti durata de viata a stergatoarelor pe timp de iarna

Cum sa prelungesti durata de viata a stergatoarelor pe timp de iarna


Pentru ca stergatoarele masinii sunt esentiale in sezonul rece, ar fi bine sa stii cum poti sa le protejezi si sa prelungesti durata de viata a acestora. Iata cum sa ai grija de stergatoarele masinii pe timp de iarna.

Cum sa prelungesti durata de functionare a stergatoarelor pe timp de iarna

Stergatoare inghetate
Stergatoare inghetate

Orice sofer trebuie sa stie ca nu ar trebui sa folosesti stergatoarele pe parbrizul uscat. Pe langa acel zgomot care deranjeaza, trebuie sa stii ca folosirea stergatoarelor pe parbrizul uscat le scurteaza si durata de viata.

Foloseste mai intai lichidul de parbriz, iar apoi actioneaza stergatoarele. Bineinteles, ar trebui sa stii si cum sa dezgheti lichidul de parbriz daca acesta a inghetat in rezervor.

Mai departe, trebuie sa stii ca atunci cand este anuntata o noapte geroasa sau o ninsoare, ar trebui sa ridici stergatoarele sau sa le scoti acele lamele, pentru a le baga in portbagaj. In acest fel, vei evita inghetarea acestora.

Nu uita ca atunci cand stergatoarele ingheata, acestea se lipesc de parbriz, iar cand vrei sa stergi geamul, de multe ori nu vor porni sau se vor rupe. Ar fi bine sa stii si cum sa previi inghetarea parbrizului pe timp de iarna!

Curatitor geamuri auto
Curatitor geamuri auto

Durata de viata a stergatoarelor se scurteaza atunci cand parbrizul este murdar, asa ca daca vrei sa prelungesti durata lor de functionare, ar trebui sa iti cureti parbrizul de fiecare data cand ajungi intr-o benzinarie si sa folosesti acel curatitor de geamuri care este pus la dispozitie in aproape fiecare locatie.

In acest fel, vei avea geamul curat de cele mai multe ori, dar vei si mari durata de viata a stergatoarelor. Singurul lucru pe care ar trebui sa il mai ai in vedere, este ca acel curatitor din benzinarii sa nu aiba pietre lipite de burete, pentru ca acestea iti vor zgaria parbrizul.

In cazul in care parbrizul a inghetat, este indicat sa il dezgheti si abia pe urma sa il cureti folosind stergatoarele. Lasa masina pornita pentru a dezgheta geamurile, dar porneste si sistemul de dezghetare al parbrizului pentru a putea incalzi si stergatoarele masinii.

Daca s-a depus un strat de zapada, te sfatuim sa cureti cu mana sau cu un curator de parbriz tot stratul. Nu folosi stergatoarele, pentru ca acestea se vor deteriora din cauza zapezii. Te sfatuim sa le stergi cu spirt inainte de o noapte geroasa sau inainte sa cada zapada, pentru a le tine intregi pe toata durata sezonului rece.

Ultimul sfat pe care ti-l dam legat de stergatoare este sa le cureti periodic, mai ales atunci cand ninge afara si carosabilul este acoperit de sare sau de mizerie. Sarea este buna pentru carosabil, insa nu si pentru lamelele stergatoarelor. Totodata, acestea iti pot zgaria si parbrizul din cauza pietricelelor care se pot lipi de lamele.

Cum sa previi inghetarea parbrizului pe timp de iarna?

Parbriz inghetat pe timp de iarna
Parbriz inghetat pe timp de iarna

Pentru ca in timpul iernii pabrizul masinii ingheata de multe ori din cauza temperaturilor care scad constanta sub 0 grade Celsius, trebuie sa stii ca exista metode de a preveni acest lucru. Mai mult, poti proteja si stergatoarele masinii.

Cea mai buna metoda de a preveni inghetarea parbrizului este sa cumperi o folie anti-inghet. Nu costa foarte mult si te va scuti de o multime de probleme. Poti cumpara o astfel de husa de la eMag.

De asemenea, poti folosi o solutie preveni inghetarea parbrizului folosind o solutie din alcool izopropilic si apa (1:1). Foloseste un recipient cu pulverizator, umple jumatate cu apa si jumatate cu spirt, iar apoi pulverizeaza amestecul pe parbriz. Poti preveni inghetarea parbrizului daca pulverizezi solutia seara, inainte de venirea gerului.