Baterie auto descarcata pe timp de iarna. Cum sa pornesti masina si care sunt solutiile
Baterie auto descarcata pe timp de iarna. Cum sa pornesti masina si care sunt solutiile

Baterie auto descarcata pe timp de iarna. Cum sa pornesti masina si care sunt solutiile


Baterie auto descarcata. Iata cum sa pornesti o masina in cazul in care acumulatorul s-a descarcat complet chiar in timpul iernii. Care sunt metodele si ce poti face pentru a reporni automobilul.

Baterie auto descarcata pe timp de iarna. Iata cum sa pornesti o masina in cazul in care acumulatorul s-a descarcat complet chiar in timpul iernii. Care sunt metodele si ce poti face pentru a reporni automobilul.

Ce nu trebuie sa faci cand pornesti o masina cu bateria descarcata

Baterie auto descarcata
Baterie auto descarcata

Atunci cand vrei sa pornesti o masina cu bateria descarcata, ar trebui sa porti manusi de cauciuc, pentru ca nu e recomandat sa atingi bornele bateriei cu mainele goala. Totodata, nu este indicat sa atingi cu mainile goale nici piesele metalice ale caroseriei atunci cand acestea se afla sub tensiune.

In cazul in care un prieten te ajuta sa pornesti masina, asigura-te ca vehiculul lui este echipat tot cu o baterie de 12 V. Nu trebuie sa iti conectezi masina la o baterie de 24 V sau 6 V, pentru ca astfel o sa apara supratensiunea si riscul de defectare al dispozitivelor electronice creste foarte mult.

Mai mult, nu este indicat sa pornesti o masina cu cabluri electrice deteriorate. Cel mai bine este sa tii unele in stare buna, in portbagaj. Daca inca nu ai cabluri de pornire auto, poti cumpara unele de la eMag.ro.

Baterie auto descarcata. Cum sa pornesti masina folosind cabluri auto?

Cabluri de pornire auto
Cabluri de pornire auto

Baterie auto descarcata. Cea mai utilizata metoda de a porni o masina cu un acumulator auto descarcat este folosind cablurile auto. Drept urmare, va trebui sa parcati vehiculele unul in fata celuilalt sau paralel, daca va permite si lungimea cablurilor de pornire auto.

Daca ai o masina cu o cutie de viteze automata, pozitionati selectorul de viteze in modul P (Parking), iar daca ai o masina cu o cutie de viteze manuala, schimbatorul se pune in punctul mort (Neutral). Totodata, trageti frana de mana/parcare pentru ambele vehicule.

Urmatorul pas este sa deschideti capota pentru ambele masini, insa neaparat sa lasati usa deschisa la masina cu bateria descarcata, pentru ca atunci cand se aplica tensiunea, se poate declansa sistemul antifurt, iar usile se pot bloca automat.

Bateria masinii are doua borne, pozitiva (+) si negativa (-). O sa mai gasiti si denumirile „POS” sau „NEG”, insa de cele mai multe ori cea pozitiva are culoarea rosie, in timp ce borna negativa are culoarea neagra.

In cazul in care bornele bateriei sunt oxidate, curata-le cu ajutorul unei perii de sarma sau a unei lavete. Iti recomandam sa nu atingi bornele masinii cu mana goala, asa ca pune-ti o pereche de manusi de cauciuc.

Baterie auto descarcata
Conectare cabluri pornire auto

Acum, este timpul sa conectezi cablurile auto de pornire, iar de cele mai multe ori un set are un cablu rosu si unul negru. Cablul rosu sau cu clema rosie se conecteaza la borna pozitiva a masinii cu bateria descarcata, iar celalalt capat la borna pozitiva a masinii donatoare.

Clema neagra sau cablul negru se va conecta la borna negativa a masinii donatoare, iar a doua clema neagra se va conecta la piesa metalica nevopsita a automobilului cu bateria descarcata. Asigura-te ca acestea cabluri nu ating alte piese ale motorului care se afla in miscare.

Dupa ce ai conectat bornele bateriilor, este momentul sa pornesti motorul masinii donatoare si sa il lasi sa mearga timp de 10-20 de minute, dupa care il opresti. Este momentul sa incerci sa pornesti masina cu bateria descarcata, iar daca aceasta a pornit nu opri motorul imediat, lasa-l sa functioneze timp de 10-20 de minute pentru a incarca bateria.

In cazul in care nu ai reusit sa pornesti masina, repeda procedura. Evita sa pornesti motorul masinii cu bateria descarcata, pentru ca acest lucru poate duce la defectarea alternatorului acesteia. Daca totul este ok si masina a pornit, deconecteaza cablurile in ordinea inversa.

Mai intai, se deconecteaza clema neagra pe care ai prins-o de piesa metalica a bateriei, iar apoi clema neagra de la borna negativa a masinii donatoare. Dupa aceea, se deconecteaza clema rosie de la borna pozitiva a masinii donatoare, iar la final clema rosie conectata la borna pozitiva a masinii cu bateria descarcata.

Afla si cum sa iti pregatesti masina de iarna sau cum sa protejezi o baterie auto pe timp de iarna.

Cum sa pornesti o masina cu bateria descarcata complet

Jump starter auto
Jump starter auto

In cazul in care nu ai de unde sa primesti ajutor si trebuie sa te descurci singur, ar fi bine sa iti cumperi un jump starter. Il poti tine in portbagaj si poti apela la el ori de cate ori apare o problema cu acumulatorul masinii.

Dispozitivul mobil functioneaza pe baza de baterii si se conecteaza direct la bornele bateriei. Chiar daca are dimensiuni reduse, iti va asigura amperajul necesar pentru a porni masina.

Jump starter-ul se foloseste destul de usor, pentru ca vine impreuna cu cablurile de pornire auto. Drept urmare, vei conecta cablul rosu la borna pozitiva a masinii, iar cablul negru se va conecta la borna negativa a bateriei.

Dupa aceea, se va selecta modul de pornire si se va conecta dispozitivul. La final, pornesti motorul si problema este rezolvata. Poti cumpara un jump starter de la eMag.ro.

Redresor auto
Redresor auto

Daca locuiesti la curte si bateria masinii s-a descarcat complet, poti folosi un redresor pentru a o incarca. Acest dispozitiv nu ar trebui sa lipseasca niciunui sofer, pentru ca nu se stie niciodata cand bateria masinii se poate descarca.

Bineinteles, redresoarele auto sunt de mai multe tipuri, iar cand cumperi unul acesta trebuie sa se potriveasca si cu bateria pe care o ai. Intai trebuie sa identifici tipul bateriei pe care o are masina ta, iar apoi sa te asiguri ca redresorul este compatibil cu aceasta.

La masinile vechi vorbim despre baterii cu o tensiune de 6V, in timp ce majoritatea masinilor noi au baterii cu tensiune de 12 V sau 24 V. Poti cumpara si un redresor de 24 V pe care il poti folosi la incarcarea bateriilor cu voltaj mai mic, nu este absolut nicio problema. Singurul dezavantaj va fi pretul mare de achizitie.

Totodata, poti alege si rata de incarcare a acumulatorului, pentru ca amperajul bateriilor auto poate sa difere si sa fie de 56 Ah, 60 Ah, 70 Ah, 64 Ah etc. In cazul in care nu ai un redresor auto, poate ar fi bine sa te uiti pe oferta celor de la eMag.ro.