Acte necesare numere rosii. Cum sa faci si cat costa o inmatriculare provizorie
Acte necesare numere rosii. Cum sa faci si cat costa o inmatriculare provizorie

Acte necesare numere rosii. Cum sa faci si cat costa o inmatriculare provizorie


Acte necesare numere rosii. Atunci cand ne cumparam o masina, noua sau la mana a doua, ne dorim sa putem circula legal la volanul ei cat mai curand cu putinta. Inmatricularea provizorie este solutia pe care o avem la dispozitie in cazul in care ne dorim sa facem acest lucru fara sa asteptam prea mult. Mai exact, vorbim despre acele celebre numere de inmatriculare rosii.

Procesul prin care trebuie sa treci pentru a obtine inmatricularea provizorie a unei masini nu este atat de complex precum ar putea parea la prima vedere, insa trebuie sa stii de la bun inceput ce trebuie sa faci si care sunt actele de care ai nevoie.

Inmatricularea provizorie vine la pachet si cu un dezavantaj de care trebuie sa tineti cont, numerele rosii de inmatriculare putand fi utilizate doar pentru o perioada limitata de timp.

Important este insa ca veti putea pleca la drum la volanul noii masini imediat dupa ce o cumparati. In orice caz, veti avea destul timp la dispozitie pentru a putea obtine numerele de inmatriculare permanente!

Valabilitate numere rosii. Cat timp le poti folosi?

Valabilitate numere rosii
Valabilitate numere rosii

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, numerele rosii de inmatriculare vin la pachet cu o valabilitate limitata. Mai exact, vorbim despre o perioada de 30 de zile in care vei putea circula legal la volanul noii masini cu aceste numere de inmatriculare provizorii.

Citeste si: Pastrare numere inmatriculare. Cum sa le pastrezi dupa ce vinzi masina

In cazul in care in aceste 30 de zile nu ai reusit sa iti inmatriculezi noul autovehicul, trebuie sa stii ca mai poti face o cerere pentru alte numere rosii de inmatriculare. Acestea vor fi valabile pentru o perioada de inca 60 de zile!

Incepand cu anul trecut insa, autoritatile pot elibera numere provizorii timp de 90 de zile. Conditia pentru ca acest lucru sa fie posibil insa este ca polita RCA sa fie valabila pe cel putin 90 de zile.

Acte necesare numere rosii. Cum sa faci inmatricularea provizorie

Acte necesare numere rosii
Acte necesare numere rosii

Acte necesare numere rosii. Pentru a obtine un set de numere rosii de inmatriculare vei avea nevoie de un dosar care sa contina urmatoarele acte:

 • cererea solicitantului (o poti descarca de pe site-ul drpciv.ro)
 • contractul de asigurare de raspundere civila auto obligatorie RCA (copie si in original)
 • documentele care atesta dreptul de proprietate al celui care solicita inmatricularea asupra vehiculului
 • cartea de identitate al persoanei care solicita inmatricularea (copie si in original) este pe lista de acte necesare numere rosii
 • dovada platii contravalorii autorizatiei de circulatie provizorie – 13 lei (se poate plati chiar la ghiseul unde se depun toate actele)
 • dovada platii contravalorii placutelor de inmatriculare cu numere provizorii (se poate plati chiar la ghiseul unde se depun toate actele)
 • copie dupa declaratia vamala – numai in cazul masinilor aduse din afara Uniunii Europene
 • daca autovehiculul a fost inmatriculat in alt stat, vei avea nevoie si de documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine (original si copie)
 • procura speciala autentificata de notarul public, asta in cazul in care documentele sunt depuse de o alta persoana decat titularul

Citeste si: Cum sa obtii un atestat de instructor auto

De asemenea, pentru automobilul in cauza trebuie sa nu se mai fi eliberat niciun alt set de numere rosii de inmatriculare, asa ca mare atentie cand depui acele acte necesare.

Daca nici in acest caz nu ai putut sa inmatriculezi masina si autoritatile au eliberat deja trei randuri de numere provizorii, trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta reglementare nu mai poate fi aplicata.

Documente necesare pentru inmatricularea unei masini cu numere provizorii

Acte necesare inmatriculare numere rosii
Acte necesare inmatriculare numere rosii

Acte necesare numere rosii. Pentru a iti inmatricula masina in cele 30 de zile in care circuli cu numere rosii de inmatriculare vei avea nevoie de un dosar care sa contina urmatoarele documente:

 • cerere de inmatriculare auto
 • dovada inregistrarii in evidentele organului fiscal au autoritatii publice locale in raza caruia proprietarul isi are domiciliul, sediul sau resedinta, in cazul persoanelor fizice care isi au domiciliul in strainatate
 • dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare – 49 de lei (se poate plati chiar la ghiseul unde se depun toate actele)
 • cartea de identitate a solicitantului (copie si in original)
 • copie dupa contractul politei RCA in termenul de valabilitate al acestuia
 • documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului (copie si in original)
 • cartea de identitate a vehiculului (CIV) in copie si in original
 • certificatul de autenticitate al vehiculului – costa 539 de lei si este eliberat de RAR numai in cazul masinilor cumparate din afara tarii, asadar mare atentie sa pui pe lista de acte necesare cand inmatriculezi masina cu numere rosii
 • placutele cu numarul de inmatriculare, daca proprietarul a pastrat placutele vechi
 • dovada ca automobilul a efectuat Inspectia Tehnica Periodica, in termenul de valabilitate a acesteia
 • dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare – 40 de lei pentru numere la rand, respectiv 85 de lei pentru numere preferentiale, se poate achita si la ghiseu