Schimbare proprietar auto. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare
Schimbare proprietar auto. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare

Schimbare proprietar auto. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare


Schimbare proprietar auto. Cumpararea unei masini la mana a doua a devenit o practica extrem de intalnita in ultimii ani, tot mai multi soferi apeland la aceasta varianta atunci cand isi doresc sa schimbe masina. Achizitionarea unei masini noi vine la pachet cu un cost destul de ridicat, pe care multi soferi il pot considera nejustificat.

Astfel, acestia ajung sa cumpere o masina veche de cativa ani, pretul platit urmand a fi unul mult mai mic. Atentie insa, achizitionarea unei masini second-hand aduce cu sine si cateva riscuri importante. Asadar, mare atentie atunci cand cumparati o astfel de masina!

Nu despre riscurile pe care le aduce cumpararea unei masini second-hand vrem sa vorbim in acest material insa, ci despre procedura de schimbare a proprietarului.

Asa cum probabil ca stiti deja, atunci cand achizitionati o masina second-hand, in calitate de nou proprietar veti avea obligatia de a o inmatricula.

Citeste si: Pastrare numere inmatriculare. Cum sa le pastrezi dupa ce vinzi masina

Schimbare proprietar auto. Aceasta inmatriculare se face in baza placutelor de inmatriculare ale masinii si a datelor de identificare ale proprietarului, care va primi in cele din urma un certificat de inmatriculare a masinii.

Totodata, cu aceasta ocazie vor fi facute transcrierile necesare in certificatul de inmatriculare si in cartea de identitate a masinii.

Se va face inscrierea datelor noului proprietar in Registrul National de Evidenta a Permiselor de Conducere si a Vehiculelor Inmatriculate constituit de DRPCIV.

In acelasi timp va fi mentionata si incetarea calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar al vehiculului. Aceasta procedura se va realiza la cererea noului proprietar al masinii, in maximum 90 de zile de la momentul dobandirii dreptului de proprietate asupra masinii.

Schimbare proprietar auto. Cum sa faci acest lucru si ce acte sunt necesare

Schimbare proprietar auto
Schimbare proprietar auto

Daca si tu ai cumparat o masina second hand din Romania si vrei sa schimbi proprietarul, o sa ai nevoie de urmatoarele acte:

  • Cerere de inmatriculare – poate fi descarcata online de aici sau se poate obtine de la sediul DRPCIV
  • Certificat de atestare fiscala care a fost emis de organul fiscal competent teritorial. Ai nevoie de acest document in cazul in care ai schimbat domiciliul, sediul sau a resedintei in cazul persoanelor fizice care isi au domiciliul in strainatate
  • Certficatul de inmatriculare (in original)
  • Placutele de inmatriculare, dar si dovada ca ai achitat contravaloarea celor noi. Poti face plata prin internet banking, virament bancar sau printr-un mandat postal in contul trezoreriei statului ori numerar la ghiseu, atunci cand depui documentele
  • Copie dupa contractul de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA), care va fi incheiat pe numele proprietarului vehiculului. Bineinteles, contractul trebuie sa fie in termenul de valabilitate!
  • Dovada ca ai achitat contravaloarea certificatului de inmatriculare (49 lei)
  • Actul de identitate al celui care solicita aceasta schimbare de proprietar auto (original si copie)
  • Daca in certificatul de inmatriculare urmeaza sa fie inscrisa o a doua persoana, aceasta trebuie sa prezinte actul de identitate sau documentele care atesta dobandirea personalitatii juridice (denumire, sediu – copie). Totodata, este nevoie si de un document care sa ateste dreptul legal in virtutea caruia aceasta persoana poate folosi vehiculul (original si copie).
  • Daca este vorba de o masina pe persoana juridica, va fi nevoie de documentele care atesta dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, o copie dupa certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, dar si imputernicirea reprezentatului legal al acestora (delegatie).
  • In cazul in care apelezi la o firma care sa te ajute cu aceasta schimbare de proprietar auto, va fi nevoie de o procura speciala autentificata la un notar public.