Cum sa cureti borcanele pentru muraturi. Odata cu venirea toamnei, toate gospodinele incep sa se gandeasca serios la punerea muraturilor. Fie ca vorbim despre castraveti, despre gogosari, gogonele sau conopida, muraturile nu au voie sa lipseasca din camara niciunei gospodine care se respecta.
Pana sa te gandesti insa la procesul efectiv de punere a muraturilor, ar trebui sa iei in calcul curatarea borcanelor si bidoanelor in care vor fi puse acestea. Procesul de curatare al acestor recipiente este extrem de important, muraturile urmand sa reziste chiar si un an in camara in cazul in care borcanele in care sunt puse nu au impuritati sau bacterii.
Cum sa cureti borcanele pentru muraturi si cum le sterilizezi
Cum sa cureti borcanele pentru muraturi. Fie ca vorbim despre niste borcane noi, fie ca vorbim despre unele care au mai fost folosite si in trecut, acestea trebuie curatate bine inainte. Motivul este unul cat se poate de simplu, probabilitatea ca acestea sa fi adunat depuneri cat timp nu au fost folosite fiind destul de mare.
In randurile urmatoare va vom oferi cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont atunci cand va apucati de curatarea borcanelor si bidoanelor in care urmeaza sa puneti muraturi! Pana atunci insa, va spunem ca nu aveti de ce sa va speriati, procesul de curatare a borcanelor si bidoanelor fiind unul destul de simplu pentru oricine, chiar daca la prima vedere poate fi considerat destul de minutios.
In primul si primul rand, borcanele trebuie spalate foarte bine pentru a elimina toate impuritatile si depunerile care s-au adunat pe ele. Acestea nu pot fi vazute cu ochiul liber, asa ca nu neglijati aceasta etapa doar pentru ca nu vedeti murdaria afectiv pe suprafata recipientelor.
Cum spalam borcanele. Procesul de spalare a borcanelor este unul cat se poate de simplu! Mai intai umple un lighean de dimensiuni ceva mai mari cu apa calda si detergent de vase. In aceasta apa vor ajunge borcanele pe care doresti sa le speli, acestea urmand sa stea la inmuiat pentru doua sau trei ore. Asadar, trebuie sa respecti acesti pasi pentru a invata cum sa cureti borcanele pentru muraturi.
Cu ajutorul unei perii de vase vei freca mai apoi atat interiorul borcanelor, cat si exteriorul acestora. In cele din urma nu mai trebuie decat sa clatesti foarte bine borcanele cu apa rece si sa le lasi la uscat.
Citeste si: Cum sa pui muraturi toamna asta. Explicam intregul proces
Cum sterilizam borcanele. Dupa aceasta prima etapa extrem de simpla urmeaza procesul de sterilizare a borcanelor. Sterilizarea recipientelor este extrem de importanta, asa ca nu trece peste acest pas! Pentru inceput, pune o oala de dimensiuni ceva mai mari cu apa pe aragaz.
In aceasta apa vor ajunge si borcanele pe care vrei sa le sterilizezi, acestea urmand sa ramana in apa care va da in clocot. Apoi, lasa aragazul aprins la foc mic si pastreaza borcanele calde pana cand vor fi umplute. De asemenea, si capacele borcanelor trebuie sterilizate prin intermediul aceluiasi procedeu.
Potrivit specialistilor, borcanele trebuie umplute intr-un interval de aproximativ 40-50 de minute de la sterilizare pentru a putea fi prevenita recontaminarea. In cazul in care totul se face ca la carte, muraturile vor putea rezista in camara chiar si pentru un an intreg!
Cum spalam bidoanele din plastic
Dupa ce ai invatat cum sa cureti borcanele pentru muraturi, ar fi bine sa stii si cum sa speli bidoanele din plastic. Procesul de curatare a borcanelor este extrem de simplu, insa trebuie sa precizam faptul ca nu poate fi aplicat in forma completa si in cazul bidoanelor, acestea fiind din plastic.
Spalarea se dovedeste a fi insa si mai importanta in cazul acestor recipiente, bidoanele din plastic retinand foarte usor mirosul alimentelor cu care au intrat in contact. Totodata, acordati o atentie sporita starii in care se afla bidoanele care urmeaza sa fie folosite. Evident, acestea nu trebuie sa fie zgariate, fisurate sau sparte!
Citeste si: Conservarea rosiilor. Cum sa o faci in functie de soiuri
Dupa ce ai spalat bidoanele conform procedeului descris in cazul borcanelor, este recomandat sa le umpli cu o solutie formata din apa fiarta si otet – circa 10 ml de otel la 10 litri de apa. Solutia trebuie lasata sa actioneze pentru aproximativ o zi.
Dupa ce arunci solutia, bidoanele trebuie umplute cu apa fierbinte si clatite bine. In cele din urma, bidoanele trebuie limpezite cu apa rece si lasate la uscat. In cele din urma, va mai atragem atentia ca, avand in vedere faptul ca bidoanele sunt din plastic, procesul de sterilizare despre care va spuneam in cazul borcanelor nu mai poate fi realizat!