Conservarea rosiilor. Cum sa o faci in functie de soiuri
Conservarea rosiilor. Cum sa o faci in functie de soiuri

Conservarea rosiilor. Cum sa o faci in functie de soiuri


Conservarea rosiilor. Te-ai delectat cu primele rosii coapte, zemoase si dulci. Le-ai pus intr-o salata delicioasa, ai facut si o supa crema de rosii, insa vrei sa le pastrezi si pentru sezonul rece. Daca te gandesti ca singura varianta de a le conserva este sa le pui la borcan sau sa le faci suc, trebuie sa stii ca poti sa le usuci, sa le congelezi sau sa le pui la murat… depinde de soiul de rosie pe care il ai in gradina.

Conservarea rosiilor. Cum sa o faci in functie de soiuri – Cuprins:

Cum sa faci conservarea rosiilor in functie de soiul acestora

Conservarea rosiilor cherry
Conservarea rosiilor cherry

Conservarea rosiilor. Rosiile cherry sunt minunate si arata perfect in salata, insa sunt dificil de conservat in varianta sucului pentru ca sunt foarte mici si usor acrisoare. Este mai potrivit sa le marinezi intr-o saramura de otet si zahar, iar pe cele mai mari sa le tai pe jumatate si sa le usuci.

Rosiile nu se usuca perfect, ci pastreaza un oarecare grad de umezeala, de aceea este indicat sa fie pastrate in congelator. In fapt, cel mai usor mod de a conserva acest tip de rosii este sa le pui in pungi si sa pastrezi la congelator.

Este indicat sa le speli bine inainte si sa le usuci sau sa le stergi cu servetele astfel incat, cand vei avea nevoie de ele in prepararea mancarurilor, sa le poti adaunga direct din punga de la congelator.

Citeste si: Alimente care nu expira. Cum sa faci provizii, in mod corect!

Congelarea si apoi dezghetarea rosiilor cherry le inmoaie si, chiar daca pare un dezavantaj, nu este asa. Ba din contra, faptul ca se inmoaie le va face mai usor de pregatit, mai ales daca vorbim despre un sos de rosii numai bun pentru pastele fierte pe fuga.

Daca ai niste rosii frumos colorate si foarte aromate, atunci este indicat sa le feliezi si sa le usuci. Este cea mai buna metoda de a face conservarea rosiilor din gradina ta. Ai mare grija sa nu le decojesti.

Acestea vor da o aroma puternica mancarurilor tale peste iarna si iti vor aminti, evident, de vara si de rosiile proaspete. Daca nu vrei sa le pastrezi feliate, le poti usca si apoi le poti toca marunt sau chiar le poti macina pentru a le pulveriza ulterior in mancare.

Rosiile Roma sau Juliet sunt numai bune pentru salata. Ele sunt foarte aromate si nu foarte mari. Ele pot fi taiate pe jumatate si apoi congelate.

Poti congela o cantitate generoasa si vei fi multumit peste iarna deoarece le vei putea dezgheta si folosi in salate sau la preparea gustarilor si a sandwichurilor.

Rosii uscate
Rosii uscate

Conservarea rosiilor. Pentru o conservare mai buna este indicat sa folosesti un aparat pentru deshidratare si, daca nu ai asa ceva, poti folosi un cuptor incalzit la cel mult 65 de grade Celsius, si bine ventilat.

Pui rosiile acolo timp de mai multe ore si vei obtine deshidratarea de care ai nevoie. Dupa cel mult cinci ore intr-un deshidrator si undeva in jur de 12, chiar 18 ore intr-un astfel de cuptor, rosiile sunt suficient de uscate pentru a fi conservate prin inghetare.

Rosiile de gradina sunt extrem de carnoase, dar nu foarte suculente, motiv pentru care se pastreaaza foarte bine in bucati taiate potrivit si conservate la borcan. Acestea sunt la fel de potrivite si pentru obtinerea sucului de rosii, chiar daca nu sunt foarte zemoase, au un gust bun si consistenta este data e pulpa bogata.

Citeste si: Cum sa mananci sanatos. Care tipuri de branza sunt cele mai bune?

Trebuie sa stii ca daca alegi sa faci suc de rosii durata de fierbere nu trebuie sa fie foarte mare. Chiar daca ti se va parea mult prea lichid, sa nu uitam ca pregatesti suc de rosii. Daca il vei fierbe prea mult, atunci toata apa din rosie se va evapora si, in loc de suc de rosii, vei obtine bulion.

Conservarea rosiilor la borcan nu este, insa, treaba usoara. E nevoie de ceva mai multa experienta pentru a sti cat otet, cata lamaie sau cat acid citric trebuie adaugate pentru obtinerea unei conserve de calitate.

Borcanele acestea pot fi apoi fierte in baie de apa sau tinute in abur, depinde de maniera in care vrei sa le conservi. Ele trebuie, mai apoi, tinute la caldura, eventual in niste paturi curate. Daca alegi maniera asta de conservare fie tai rosiile bucati, fie le poti conserva intregi, mai ales daca sunt de dimensiuni mai mici.

Am ajuns si la unul dintre alimentele noastre preferate, mai ales pe timp de iarna – muraturile. Daca vremea nu foarte prietenoasa te-a prins cu rosiile pe araci, atunci poti strange recolta si poti pune rosiile verzi la murat.