Cum sa pui muraturi toamna asta. Explicam intregul proces
Cum sa pui muraturi toamna asta. Explicam intregul proces

Cum sa pui muraturi toamna asta. Explicam intregul proces


Cum sa pui muraturi. In casa noastra muraturile sunt nelipsite la masa. Atat vara, dar mai ales iarna. De-a lungul anilor am incercat mai multe retete: de la mama, de la vecina, de la soacra… insa reteta bunicii e castigatoare intotdeauna.

Cand eram copil imi placea sa stau cu mamaie cand pregatea butoaiele si borcanele pentru iarna. Umplea ulita cu tot felul de cosuri pline cu bunataturi care aveau sa ne rasfete peste iarna.

Cu migala si multa rabdare, aseza legumele si de fiecare data ma invata si pe mine secrete ei. Asadar, daca nu aveti si voi o reteta de la bunici, vecini etc, va las reteta de muraturi asortate in saramura.

Cum sa pui muraturi toamna asta. Explicam intregul proces
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1 butoi
Ingrediente
Ingrediente muraturi in saramura
  • castraveti (cat mai mici ca dimensiuni)
  • gogonele
  • conopida
  • varza rosie
  • sfecla rosie (coloreaza foarte frumos zeama)
  • ardei capia
  • pepeni (sunt pepeni pentru murat, cu dimensiunea unui grapefruit)
  • radacina de hrean (ajuta la pastrarea muraturilor crocante)
  • bete de marar uscat
  • radacina de telina
  • frunze de telina, cu tulpina cu tot (pentru un gust deosebit)
  • usturoi
  • morcovi
  • ardei iute (pentru cei care tolereaza picantul)
  • foi de dafin
  • piper boabe
  • frunze de visin (mamaie le punea pentru o mai buna conservare, nu sunt obligatorii)
  • sare grunjoasa neiodata (e o sare cu granulatie mai mare fata de cea de bucatarie)
  • Este foarte important ca sarea sa fie neiodata!

Cum sa pui muraturi in saramura

Muraturi in saramura
Muraturi in saramura

Cam acestea sunt legumele pe care le punea mamaie la murat, insa nu sunt obligatorii. Le puteti inlocui cu orice alte legume preferate. Sau, puteti pune doar castraveti sau doar gogonele la murat.

Daca vreti ca muraturile sa fie isi pastreze culoarea naturala, atunci renuntati la sfecla rosie. Aceasta inroseste zeama si da o culoare rosiatica a tuturor muraturilor. La fel si varza rosie, asa ca o puteti inlocui cu cea normala. Eu ador varza rosie, mi se pare ca are un gust aparte, dar fiecare cu gusturile lui.

Nu am trecut nici cantitatea pentru ca eu pun cate 2 sau chiar 3 butoiase de 20 litri (v-am spus ca sunt nelipsite de la masa, asa ca fac multe). Important este sa tineti cont de cantitatea de sare pe care o puneti.

Intr-un butoias de 20 de litri, dupa ce am asezat toate legumele cat mai bine, sa intre cat mai multe, mi-a mai ramas loc pentru 10 litri de apa (cel mult). La fiecare litru de apa se pune o lingura cu varf de sare grunjoasa neiodata! Acum sa trecem la procedeul in sine!

Cum sa pregatesti legumele pentru murat

Cum sa pregatesti legumele pentru murat
Cum sa pregatesti legumele pentru murat

Eu mi-am pregatit butoiasul de 20 de litri pe care l-am spalat foarte bine cu detergent si cu apa cat mai fierbinte.

Intr-un vas foarte mare am pus legumele si le-am spalat foarte bine in mai multe ape apoi le-am pus sa se scurga. Cu ajutorul unui cutit am strapuns pepenii, de jur imprejur ca sa patrunda zeama pana in mijlocul lor. Ardeii capia i-am intepat, de asemenea. Daca gogonelele sunt mai mari, atunci le intepam si pe ele.

Am curatat telina de coaja si am taiat-o in cubulete mai mici. Hreanul a fost curatat si el si taiat in bastonase, iar usturoiul l-am curatat de coaja.

Vom incepe deja sa bagam din legume. Pe fundul butoiului trebuie sa punem urmatoarele:

  • 2 – 3 catei de usturoi
  • 3 – 4 bastonase de hrean
  • 2 – 3 ardei iuti (daca le vreti mai picante, atunci puteti sa puneti mai multi)
  • cateva frunze de telina
  • 3 – 4 cuburi de radacina de telina
  • 2 bete de marar uscat
  • 5 – 6 frunze de visin

Apoi asezam un strat de legume puse cat mai meticulos ca sa intre cat mai multe. Dupa fiecare strat de legume vom adauga hreanul care, v-am spus deja, are rolul de a pastra legumele crocante. Dar si frunzele de visin care le va conserva foarte bine si le va da o arona aparte. Nu uitam de usturoi, radacina de telina si betele de marar.

Repetati procedeul pana cand veti umple borcanul cu legume si arome. Cred ca va intrebati cata saramura trebuie sa va pregatiti pentru muraturi. E foarte simplu: vedeti de cati litri este butoiul/borcanul vostru si impartiti la doi.

Pentru butoiasul meu de 20 de litri am estimat ca voi avea nevoie de 10 litri de saramura. Pentru fiecare litru de apa, adaugati cate o lingura cu varf de sare grunjoasa neiodata!

Cum sa pregatesti saramura pentru muraturi

Cum sa pregatesti saramura pentru muraturi
Cum sa pregatesti saramura pentru muraturi

Asadar, intr-o oala mai mare am pus 12 litri de apa (luati si voi in calcul ca nu au fost asezate foarte bine legumele si astfel va intra apa mai muta), am adaugat 12 linguri cu varf de sare si am pus-o pe foc.

In apa am mai pus piperul boabe (cam 2 linguri) si 3 – 4 frunze de dafin si le-am lasat sa dea in clocot. Dupa ce a clocotit de 2 – 3 ori am oprit focul si am amestecat foarte bine pe fundul oalei sa ma asigur ca toata sarea a fost dizolvata.

Am lasat saramura sa se mai raceasca, cat sa fie calduta. Apoi am turnat saramura peste legume, deasupra am pus bete de marar ca sa nu dea voie legumelor sa se ridice la suprafata.

Am pus o greutatea (un bolovan pe care il am de cativa ani, dar voi puteti sa puneti un castron/un bol), am infiletat capacul si apoi am depozitat butoiasul intr-un loc racoros.

Cum sa pui muraturi in saramura
Cum sa pui muraturi in saramura

Urmatoarea etapa este foarte importanta si trebuie neaparat sa tineti cont de ea. Etapa fermentarii. Timp de o saptamana va trebui sa pitrocim muraturile. Nu stiu daca folositi acest cuvant, dar inseamna sa scoatem zeama, cu ajutorul unui furtun, din butoias, intr-un alt vas, dupa care o punem inapoi.

Dupa ce ati facut asta, sa mai invartiti butoiul de cateva ori. Exista si o alta varianta, dar este valabil pentru butoiasele/borcanele care se inchid etans, altfel riscati sa varsati saramura. Asadar, scoateti greutatea pe care ati pus-o deasupra, inchideti foarte bine capacul si apoi intoarceti butoiasul cu bundul in sus de cateva ori.

Citeste si: Cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi. Greseli de evitat

Nu uitati sa puneti greutatea la loc si repetati procedeul in fiecare zi, timp de 7 zile. Apoi va trebui sa aveti rabdare. Daca este o toamna mai calduroasa, muraturile vor fi gata in 2 saptamani. Altfel, in 3 – 4 saptamani. Insa, cu cat procedeul fermentarii este mai indelungat, legumele noastre se vor mentine si mai bine. Sper sa va bucurati de aceasta reteta si sa va placa la fel de tare ca familiei noastre.

PS: Nu uitati ca muraturile au extrem de multe vitamine, contin probiotice naturale, au calorii putine, regleaza colesterolul si lista beneficiilor este deschisa. 27 Nu pot decat sa va urez spor si pofta buna, dragii mei!