Cum sa ingrijesti pamantul de sub nuc. Afla din ce cauza este intoxicat pamantul de sub nuci, dar si ce poti planta in apropierea acestui arbore. Iata ce trebuie sa stie orice gradinar!
Cum sa ingrijesti pamantul de sub nuc
In cazul in care nu stiai, intoxicarea solului de sub nuc este un fenomen care are loc din cauza unei substante secretata de frunze acestui arbore, care se numeste juglona. Asadar, de aceea trebuie sa stii cum sa ingrijesti pamantul de sub nuc.
Mai exact, frunzele de nuc ce cad pe sol secreta o substanta numita juglona, care in timp se va acumula in pamant si va fi practic imposibil ca pe acea suprafata sa creasca vreo planta.
Din cauza ploilor, juglona ajunge de pe frunze in sol, insa nivelul de substanta va creste daca frunzele care au cazut toamna nu sunt stranse. Asadar, daca obisnuiesti sa lasi frunzele de nuc pe sol pe toata durata sezonului rece va trebui sa stii ca de acum incolo este necesar sa le strangi!
Asadar, daca vrei sa previi intoxicarea solului de sub nuc, singura metoda va fi sa cureti pamantul de frunze atunci cand acestea cad.
Chiar daca frunzele contin juglona, trebuie sa stii ca acestea pot fi folosite la compost, nu va fi absolut nicio problema sa le utilizezi. Daca nu stii cum sa faci compost, gasesti aici un ghid.
In cazul in care nu ai curatat pamantul de frunze niciodata si vrei sa scoti nucul din pamant, ar mai trebui sa stii ca poti planta pomi fructiferi pe acea suprafata de teren abia dupa 5-10 ani.
Totusi, pe acea suprafata se poate planta artar, mesteacan sau fag. Acesti arbori nu au absolut nicio problema sa creasca pe un sol care contine juglona asa ca pot fi o alternativa pana ce pamantul poate fi din nou bun pentru pomii fructiferi.
Citeste si: De ce cad nucile verzi si cum sa previi acest lucru
Acum ca stii cum sa ingrijesti pamantul de sub nuc, ar trebui sa stii si ce poti planta acolo, care sunt plantele ce tolereaza juglona si pot creste fara probleme.
In primul rand, poti planta brumarele, adica acele plante decorative a caror inaltime nu depasesc 10-13 cm. Si ferigile cresc fara probleme sub un nuc, asa ca le poti planta si pe acestea.
De asemenea, mai poti planta si echinaceea, lalele, galbenele, sporul casei, carciumarese sau arbusti ornamentali precum tuia, arborele de stafide sau bulgarele de zapada.
Dupa cum vezi, exista destule plante sau arbusti ce pot fi plantati pe suprafata de pamant de sub nuc, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa cureti solul de frunzele cazute si sa te pui pe treaba!