Paine de casa reteta simpla. Afla cum sa o pregatesti rapid si fara prea mult efort, dar si care este secretul pentru a obtine o paine pufoasa. Ce trebuie sa stii atunci cand prepari aluatul.
- 1 kg faina
- 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
- 700 ml apa calduta
- 20 g sare
- ulei
Paine de casa reteta simpla. Cum sa o faci si care sunt pasii
Pentru a prepara reteta simpla de paine de casa nu ai nevoie de cine stie ce ingrediente. Ce trebuie sa stii este ca ai nevoie de rabdare pentru ca aluatul sa creasca, pentru ca painea ta sa fie pufoasa.
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa incalzesti un pic apa sau sa pui apa calduta, in niciun caz rece. Dupa asta, o sa ai nevoie de un castron destul de mare in care pui 600 ml de apa impreuna cu drojdia uscata sau proaspata, depinde de care ai sau de care vrei sa folosesti. In ambele cazuri, painea va iesi buna, asa ca nu iti face griji pentru asta!
Dizolva drojdia in apa calduta amestecand cu o lingura de lemn, iar apoi va trebui sa presari putina faina si asteapta timp de 10 minute. Este necesar sa faci asta pentru a activa drojdia.
Dupa ce au trecut cele 10 minute, vei observa ca amestecul va deveni spumos si va creste in volum. Acum poti adauga si restul de faina, iar apoi sa incepi sa framanti aluatul.
Acum este momentul sa adaugi si sarea. Painea fara sare parca nu are gust, asa ca pentru a evita acest lucru, va fi nevoie de un pic de sare. Cu toate ca vorbim despre o reteta simpla de paine de casa, aceasta are nevoie si de sare.
Pentru a te asigura ca sarea se va incorpora cum trebuie si ca nu vor exista parti nesarate din paine, adauga si restul de apa, adica cei 100 ml ramasi. Nu te speria daca aluatul este prea moale, continua sa framanti pana ce sarea s-a incorporat in amestec.
Acum, este momentul sa modelam aluatul. O sa ai nevoie de un pic de ulei pentru a unge suprafata unde urmeaza sa il pui. Asadar, daca il pui intr-o tava sau intr-o forma de copt, va fi nevoie sa le ungi putin inainte.
Paine de casa reteta simpla. Lasa aluatul la dospit timp de o ora, la temperatura camerei. Cel mai bine este sa il feresti de sursele de caldura, asa ca nu il pune in soare sau langa un calorifer ori un aragaz pornit.
Dupa o ora, aluatul se mai intinde un pic si se mai lasa inca 30 de minute la dospit. Poti baga tava intr-o punga de plastic, pentru a grabi un pic dospirea acestuia.
Dupa ce timpul a trecut, este momentul sa pornesti cuptorul. O sa ai nevoie ca acesta sa aiba o temperatura de 250 grade Celsius, asa ca inarmeaza-te cu putina rabdare.
Secretul ca painea sa iasa pufoasa este sa pui o alta tava cu 2 degete de apa in cuptor, atunci cand ii dai drumul. Apa va fierbe si cuptorul va fi plin de aburi atunci cand bagi aluatul.
Poti da aluatului ce forma doresti, asa ca aici totul tine de imaginatia ta. Fie ca vrei ca acesta sa se coaca intr-o forma anume, fie ca vrei sa il coci in tava, e alegerea ta. Reteta simpla de paine de casa poate fi facuta in orice forma doresti.
Citeste si: Cum sa pastrezi painea proaspata cat mai mult timp
Inainte de a baga aluatul in cuptor, acesta se cresteaza deasupra pentru a controla cresterea painii si in plus exista posibilitatea ca aceasta sa se rupa.
Aluatul se baga la copt timp de 20 de minute, dupa care se scoate tava cu apa pentru ca nu vei mai avea nevoie de abur. Painea se mai lasa inca 30-35 de minute la cuptor si temperatura se va reduce la 200 grade Celsius.
Dupa ce a trecut timpul, painea ta este gata. O poti testa daca este coapta cum trebuie folosind un truc. Scoate painea folosind niste manusi de gatit sau o carpa mai groasa si ciocaneste partea de jos sau fundul painii. Daca suna a gol inseamna ca este coapta cum trebuie si buna de mancat.
O poti manca calda sau daca vrei sa o tai, va trebui sa astepti pana ce s-a racit complet. In cazul in care nu mai ai rabdare, iti dorim pofta buna!