Cum sa dormi putin si sa te trezesti odihnit, folosind tehnicile descoperite de mintile stralucite ale istoriei, cum sunt: Leonardo da Vinci, Nikola Tesla si Salvador Dali.
De cata odihna este nevoie pentru o minte sanatoasa
Multi o considera o placere, dar, in realitate, somnul este o necesitate care ne tine mintea si intreg organismul perfect sanatos.
Orele de odihna sunt adaptate in functie de varsta. Cei mai mici, adica nou-nascutii, au nevoie de cele mai multe ore de somn, adica intre 14 si 17 ore. Cand cresc si devin bebelusi, numarul orelor de somn scade la 12-15 ore de odihna pe zi. Copiii mici au si ei nevoie de ore multe de repaus, dar este suficient pentru o dezvoltare armonioasa de doar 11 pana la cel mult 14 ore.
Prescolarii au nevoie de 10-13 ore, in timp ce scolarii au nevoie de 9-11 ore de somn. Cei ajunsi la varsta de liceu au nevoie de 8-10 ore pe noapte, iar adultii de 7-9 ore de somn. Pentru varstnici sunt recomandate 7-8 ore de odihna de noapte.
Cei care “pierd noptile”, trebuie sa stie ca se supun unor riscuri foarte mari si, in timp, si organismul va avea de suferit. Sistemul imunitar scade, apar fluctuatiile de greutate, tulburari de memorie si concentare, dar te poti alege si cu diferite boli cardiovasculare.
Acestea sunt doar cateva dintre problemele de sanatate cu care te poti confrunta, in realitate lista este cu mult mai complexa.
Cum sa dormi putin
Este dovedit stiintific faptul ca cel putin o treime din viata unui om este petrecuta dormind. Cele mai iluminate minti ale istoriei omenirii nu au fost de acord cu acest lucru.
Somnul inseamna oprirea creatiei. Cel putin trei genii au gasit propriile tehnici de somn pentru a scurta durata de repaus, astfel incat sa poata lucra mai mult decat un om normal.
Tehnica de somn folosita de Leonardo da Vinci
Exista si persoane care nu-si permit sau nu si-au permis sa doarma orele de somn indicate de medicina. Un astfel de exemplu a fost si Leonardo da Vinci, cel care a fost pictor, desenator, sculptor, arhitect si inginer italian de geniu. Unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale au fost Cina cea de Taina si Mona Lisa.
Orele de somn ale lui Leonardo da Vinci nu erau unele obisnuite, adica sa se respecte cele 8 ore de odihna pe noapte. El folosea o tehnica deosebita, si anume somnul polifazic, cunoscut si sub numele de Programul de somn Da Vinci.
Concret, faimosul pictor efectua sase sieste scurte de 20 de minute pe parcursul a 24 de ore. Altfel spus, dormea cinci ore pe parcursul unei zile, facand o economie semnificativa la orele de somn. Timpul economisit era folosit pentru a munci.
Formula de dormit : 6 reprize de somn a cate 20 de minute la fiecare 4 ore. Asta inseamna un total de 2 ore de somn pe zi.
Un calcul simplu, duce la concluzia ca Leonardo da Vinci a castigat prin metoda sa de somn 20 de ani de productivitate in cei 67 de ani de viata ai sai.
Tehnica de somn folosita de Nikola Tesla
Si Nikola Tesla a folosit o tehnica proprie de somn. Inventatorul genial si pionierul ingineriei electrice nu putea irosi timp pe somn, asa ca a utilizat propria metoda, pentru a avea cat mai multe ore active.
Concret, dormea intr-o zi cel mult 3 ore, iar noaptea putea lucra fara oprire.
Formula de dormit : 2 ore pe noapte + 20 minute in timpul zilei = 2 ore si 20 minute
Tehnica de somn folosita de Salvador Dali
Si faimosul artist Salvador Dali a gasit propria metoda de somn. Era convins ca somnul era doar pentru pasari, asa ca a gasit metoda perfecta sa nu devina si el una si, trebuie deci, sa doarma cat mai putin posibil.
Obisnuia sa tina in permanenta ceva in mana si cand atipea, obiectul pica si zgomotul produs de cadere il facea imediat alert. Dupa cateva minute petrecute dormind, acesta putea sa se apuce imediat de lucru. Mai mult decat atat, se pare ca acest tip de somn hipnagogic il ajuta sa-si sporeasca creativitatea.
Cum sa dormi putin si sa ai un somn de calitate
Daca durata somnului nu este o problema de-ale tale, atunci poate iti doresti sa fie unul de calitate.
Sunt cativa pasi simpli de urmat si vei observa, in timp, cum calitatea somnului creste. In primul rand, nu te baga in pat la ore foarte tarzii. Ora 22.30 este ora ideala.
Citeste si: Cum sa scapi de sforait. Ce remedii naturale poti folosi
In momentul cand te bagi in pat, nu trebuie sa ai stomacul plin. Ultima masa trebuie sa fie luata cu cel putin 4 ore inainte de ora de somn. Renunta la telefon, tv si citeste dintr-o carte.
Fa miscare in fiecare zi de cel putin 30 de minute. Plimbarile usoare sunt balsam pentru suflet si odihna de calitate.