Dieta raw vegana nu a fost primita cu mare incredere cand a ajuns la noi, insa intre timp si-a castigat destul de multi adepti, astfel incat acum este din ce in ce mai populara si una dintre cele ai indragite rutine alimentare.
In ce consta acest tip de dieta
Aceasta dieta este o combinatia intre principiile care stau la baza vegetarianismului si alimentatia raw, adica cea care se bazeaza pe alimente crude. Dieta vine cu o serie de beneficii pentru organism, dar si de contraindicatii, iar cei care au incercat-o au avut in spate motivatia de ordin ecologic, medical sau pur si simplu au fost in cautarea unui nou stil de viata.
Acest stil de viata este cumva o subcategorie a veganismului si, la fel ca acesta, exclude alimentele de origine animala. In plus, dieta raw se refera la alimente crude sau gatite partial, la o temperatura mica, de cel mult 40-48 de grade Celsius. Nu este o idee noua, ci mai degraba de undeva de la jumatatea secolului al XIX-lea, cand un anume Graham Sylvester a promovat aceasta rutina alimentara pentru a preveni diferite imbolnaviri.
Acesta sustinea ca alimentele crude sau cele incalzite la temperaturi mai mici au mai multi nutrienti decat cele gatite normal, cu care suntem cu totii obisnuiti. Alimentele crude se prepara de fapt prin deshidratare, sau ca sucuri, piureuri sau paste obtinute la blender sau sunt lasate sa germineze inainte de a fi consumate.
Cum sa tii dieta raw vegana. Beneficii
Asa cum am spus, dieta raw vegana vine cu mai multe beneficii pentru organism, mai ales ca vorbim despre nutrienti in stare naturala, cruda, care nu sunt preparati termic si nu isi pierd deloc din calitate.
Dieta aceasta, spun specialistii, imbunatateste sanatatea inimii pentru ca ea se concentreaza pe consumul de fructe si legume, care sunt asociate cu scaderea tensiuniui dar si a riscului de aparitie a problemelor cardiace.
In plus, consumul de legume si fructe poate normaliza nivelul colesterolului prevenind si acest fel imbolnavirile cardiovasculare si scazand riscul de infarct de miocard si pe cel asociat accidentului vascular cerebral.
Stilul acesta alimentar reduce riscul de aparitia a diabetului, mai ales a celui de tip 2, pentru ca este vorba despre o dieta bogata in fibre, compus care sustine scaderea glicemiei si cresterea sensibilitatii la insulina.
De altfel sunt ceva studii recente care spun ca dietele vegane si vegetariene scad cu pana la 12 procente riscul de aparitie a diabetului de tip 2, dintre aceste doua diete, cea vegana fiind mai eficienta.Â
Cumva in stransa legatura cu cele doua beneficii anterioare, este important sa iti spun ca dieta raw vegane sustine pierderea in greutate si mentinerea unei greutati optime.
Un studiu a evidentiat faptul ca acest tip de rutina alimentara, daca este mentinut timp de 3 ani si jumatate ajuta la pierderea a pana la 12 kilograme si la mentinerea greutatii optime, asa cum am spus.
Fiind o dieta alimentara bogata in fibre este mai mult decat evident ca ajuta procesul digestiei si imbunatateste, evident tranzitul intestinal. Alimentele incluse in aceasta rutina alimentara contin atat fibre solubile, cat si fibre insolubile. Acestea din urma ajuta mancarea sa ajunga mai usor si mai repede in intestin si, in acest fel, amelioreaza constipatia.
Pe de alta parte, fibrele solubile hranesc bacteriile sanatoase din intestine care, la randul lor, ajuta la reducerea inflamatiei stomacului. Beneficiul secundar consta in ameliorarea unor afectiuni cum sunt colonul iritabil, boala Crohn si colite ulcerativa.
Asa cum am spus inca de la inceput, aceasta dieta aduce si o serie de riscuri pentru organism, fiind destul de limitativa. Primul dintre ele este dat de dezechilibrul nutritional.
Sunt vitamine, cum este B12 care nu se regaseste nicicum in alimentele incluse in dieta raw vegana, iar absenta acestei vitamine duce la instalarea anemiei, deteriorarea sistemului nervos, boli cardiovasculare si osoase, dar si la infertilitate. Trebuie sa mai stii ca aceasta dieta va produce deficit de vitamina D si de calciu.
Citeste si: Cum sa tii dieta OMAD si cum functioneaza
Secundar acestor deficite, vor aparea slabirea musculaturii si a oaselor, dar si carierea dintilor, aceasta din urma fiind ceva mai frecventa in randul persoanelor care includ in alimentatie citrice si fructe de padure, cunoscute pentru aciditatea lor crescuta.
Am spus deja ca aceasta dieta poate scadea semnificativ fertilitatea in randul femeilor, un studiu recent sustinand ca peste 70% dintre femeile care au ales aceasta rutina alimentara s-au confruntat cu un ciclu menstrual neregulat, o treime dintre ele confruntandu-se cu amenoree, o afectiune care se manifesta prin lipsa menstruatiei.
In aceasta dieta sunt permise alimente ca fructele proaspete sau deshidratate, dar si sucurile din fructe proaspete, legume proaspete, deshidratate sau sucuri din legume, nuci si seminte crude, lapte si unt din nuci crude, uleiuri presate la rece, alge marine si indulcitori cum sunt siropul de artar. Sunt de evitat fructele si legumele preparate termic, nucile si semintele prajite, uleiurile, faina si zaharul rafinaate, sucurile pasteurizate, ceaiul si cafeaua.