Rugina la trandafiri. Cum sa ai grija de florile tale, ce tratamente sa aplici
Rugina la trandafiri. Cum sa ai grija de florile tale, ce tratamente sa aplici

Rugina la trandafiri. Cum sa ai grija de florile tale, ce tratamente sa aplici


Rugina la trandafiri (Phragmidium Mucronatum). Afla cum sa ai grija de florile din gradina ta, cum sa combati aceasta boala, care sunt primele semne si ce tratamente ar trebui sa aplici. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Rugina la trandafiri. Cum sa ai grija de florile tale, ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Phragmidium Mucronatum. Primele semne ale bolii

Phragmidium Mucronatum
Phragmidium Mucronatum

Inainte de toate, trebuie sa stim si ce provoaca rugina la trandafiri. Ei bine, boala este provocata de o ciuperca pe nume Phragmidium Mucronatum care lasata netratata, va afecta toate organele verzi ale plantei.

Primele semne ale bolii se vor observa pe frunze, unde vor aparea mici puncte care au culoarea ruginii. Daca vei ignora aceste semne, boala va evolua si aceste frunze vor cadea.

Atacul va incepe din primavara, atunci cand vom observa pete galbene care apar pe suprafata superioara a frunzelor. Din a doua jumatate a lunii mai vor aparea si pete de decolorare.

Citeste si: Plante companion pentru trandafiri. Cum sa ai o gradina ideala

Din luna iunie, vor aparea pustule prafoase de culoare neagra, ce reprezinta teleutosporii. Asadar, mare atentie la acest aspect si inspecteaza cu atentie tufele de trandafiri pentru a observa semnele din timp!

Pe masura ce avanseaza boala, toate frunzele tufei de trandafir vor facadea, ceea ce inseamna si un risc de inghet atunci cand temperaturile vor scadea sub 0 grade Celsius.

De asemenea, rugina va afecta si tulpinile la trandafiri, asa ca aceste se vor deforma si vor prezenta pete de culoare portocalie. Asadar, daca observi aceste semne la tufele tale de trandafiri, ar fi bine sa stii cum sa procedezi pentru a mentine plantele sanatoase!

Cum sa combati rugina la trandafiri. Tratamente

Rugina la trandafiri
Rugina la trandafiri

Ei bine, acum ar trebui sa vorbim si despre cum sa combati rugina la trandafiri. Masurile de Preventie sunt cele mai importante, asa ca inainte de a aplica tratamentele trebuie sa stii cum sa procedezi.

In primul rand, frunzele si lastarii care sunt puternic afectati de aceasta boala se vor taia, iar apoi se vor distruge prin ardere. La fel se procedeaza si cu frunzele afectate, care cad toamna.

Totodata, este important sa distrugi si resturile care au ramas dupa ce ai aplicat taierile de primavara la tufele de trandafiri. Este posibil ca acestea sa poarte boala, asa ca vei evita raspandirea ruginii.

Pentru a combate rugina la trandafiri, este indicat sa aplicati un tratament cu Mirage 45 EC, un fungicid sistemic din grupa imidazolilor, al carui substanta activa este procloraz.

In cazul in care trandafirii au mai fost infectati cu aceasta boala si cu un an in urma, este indicat sa faci tratamentul preventiv, atunci cand vine primavara.

Alte tratamente ce mai pot fi folosite sunt Score 250 EC si Antracnol 70 WP.