Cum sa mentii caldura in casa. Invata ce poti face pentru a avea facturi scazute la incalzire facand mici schimbari in casa. Afla si cateva metode simple de economisire a energiei.
Cum sa mentii caldura in casa
Incalzirea locuintei pe timp de iarna poate ridica probleme multora, mai ales ca preturile la gaze si energia electrica au explodat in ultima perioada.
In continuare te vom invata ce mici schimbari poti face in locuinta ta pentru a avea facturi scazute. Afla cum sa mentii caldura in casa.
Intai de toate, observa cu atentie daca vreun calorifer din locuinta ta este „flancat” de vreo piesa de mobilier. De regula, un fotoliu foarte comod isi gaseste perfect locul in fata caloriferului. Daca te regasesti in scenariul prezentat, este timpul sa-i gasesti un alt loc, macar pana trece sezonul rece. Orice piesa de mobilier pusa in fata caloriferului, ii diminueaza din putere.
Acorda atentie deosebita si ferestrelor. Chiar daca sunt din termopan, pot sa apare in timp pierderi de cadura pentru ca nu se mai inchid perfect. Daca nu le poti inlocui, poti apela la suluri textile. Le poti achizitiona din magazine de decoratiuni interioare sau le poti confectiona chiar tu din materiale textile pe care nu le mai folosesti. Dupa ce le vei pune la geam, vei observa pe loc diferenta de temperatura in camera.
O alta mica schimbare pe care o poti face este sa pui covoare. Nu unul de mici dimensiuni, ci unul care sa acopere cat mai mult din suprafata unei camere. Daca nu iti este incomod, este indicat sa pui mocheta pe intreaga suprafata din camera. Vei izolat si mai bine podeaua si temperatura din camera va fi mult mai placuta.
Cum sa mentii caldura in casa. Carpetele din blana artificiala, spre exemplu, vor contribui nu doar la un aspect placut, ci si la un plus de confort in zilele friguroase.
Bucataria poate deveni si ea mult mai calduroasa daca pe jos vei pune covoare din lana cu fir subtire.
Daca stai la bloc, pune si pe balcon macar o bucata de rogojina.
Ai grija si sa aerisesti caloriferele. Poate nu iti dai seama, dar si acest aspect poate contribui la o factura mai mica si un plus de confort. Dupa aerisire se vor incalzi mult mai repede si mai eficient.
O alta schimbare ce poate parea nesemnificativa, dar de impact, este si sa tii draperiile sau obloanele deschise ziua. Asa va intra caldura de la soare in casa si va mentine o temperatura placuta in spatiul respectiv. Noaptea va trebui sa le inchizi pentru a tine caldura inauntru, si frigul afara. Actioneaza ca un strat de izolare si te ajuta sa pastrezi caldura in casa.
Metode de economisire a energiei
Economisirea energiei nu presupune renuntarea la un spatiu comod si calduros sau reducerea consumului la limita cea mai de jos. Inseamna doar un consum echilibrat. Deci, fii echilibat si o sa observi repede cat de mult ai economisit. Invata cum sa mentii caldura in casa si banii in buzunarul tau.
Una dintre metodele la care poti apela usor si tu este renuntarea la baile calde si lungi cu cada plina. Le poti inlocui cu dusuri care oricum sunt mai rapide decat o baie cu cada plina. Imediat, consumul se va diminua.
O alta metoda eficienta este sa reduci caldura ambientala. Nu este nevoie neaparat sa ai in locuinta caldura ca in timpul verii. Reducand si cu un singur grad temperatura din camera faci o economie de 5% din energia necesara incalzirii.
Reducerea se poate face utilizand termostatul din camera sau robinetul termostat de pe fiecare calorifer. Varianta cu un singur termostat iese din discutie pentru tot ce vei face este sa cresti consumul de energie, acesta fiind montat, de regula, in camera unde este temperatura cea mai mica (impactul este si mai dezastruos in cazul in care nu este izolata termic).
Citeste si: Cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile. Pasii legali
Daca vrei si confort si economie, atunci in camera de zi trebuie sa ai 20 de grade Celsius, in dormitor cu doua grade mai putin, iar in baie 22 de grade Celsius. Daca pe timpul zilei nu sta nimeni in casa, este recomandat ca sistemul de incalzire sa nu functioneze la capacitatea maxima programata. De aceea trebuie sa stii cum sa mentii caldura in casa.
Foloseste-te de puterea soarelui si fa economie! Chiar daca este o investitie importanta, in timp vei avea numai beneficii. Deci, doteaza-ti locuinta cu un sistem de energie solara pentru incalzirea apei.
Economie la incalzirea casei faci si cand aerisesti. Concret, cand deschizi geamurile, centrala termica trebuie sa fie inchisa. Dupa cele cinci minute cand aerisesti casa, centrala poate fi redeschisa.
Economie cu incalzirea vei face si daca izolezi casa. Fie ca este vorba de apartament sau casa pe pamant, izolarea termica va avea dublu impact. Te vei bucura de caldura pe timpul sezonului rece, iar pe timpul verii de racoare. Specialistii spun ca cea mai buna metoda este izolarea cu vata bazaltica. Este ceva mai scumpa, dar investitia se va atenua repede prin consum mic la caldura si aer conditionat.
Foloseste panourile reflectorizante pentru calorifere. Acestea asigura ca radiatia incalzeste camera si nu peretii. Practic, panourile actioneaza prin reflectarea caldurii inapoi in camera (si caldura nu mai este absorbita de pereti).