Calcul caldura calorifere. Cum sa il efectuezi in mod corect
Calcul caldura calorifere. Cum sa il efectuezi in mod corect

Calcul caldura calorifere. Cum sa il efectuezi in mod corect


Calcul caldura calorifere. Afla cum sa il efectuezi in mod corect, pentru a obtine confortul termic necesar, dar in acelasi timp pentru a tine si costurile sub control. Iata ce trebuie sa stii si care este formula.

Calcul caldura calorifere. Cum sa il efectuezi in mod corect – Cuprins:

Ce reprezinta dimensionarea caloriferelor

Calorifer
Calorifer

In cazul in care nu stiai, dimensionarea caloriferelor este un proces necesar pentru a obtine confortul termic pentru incalzirea camerelor din casa ta.

Asadar, trebuie sa faci un calcul de caldura pentru calorifere pentru a te asigura ca alegi dimensiunea corecta a caloriferelor pentru suprafata in care vor radia caldura.

Daca nu iei in considerare acest calcul, te vei lovi de doua probleme si anume subdimensionarea puterii caloriferelor sau supradimensionarea acestora.

Subdimensionarea caloriferelor inseamna si o suprasolicitare a centralei termice, dar in acelasi timp si a circuitului de incalzire. Practic, reduci durata de viata a acestora, ceea ce pe termen lung inseamna cheltuieli mai mari.

Supradimensionarea caloriferelor inseamna si costuri mai mari, care nu sunt tocmai necesare. Tocmai de aceea, trebuie sa intelegi importanta de a face un calcul pentru caldura radiata de calorifere.

Calcul caldura calorifere. Cum sa il faci si care este formula

Calcul caldura calorifere
Calcul caldura calorifere

Inainte de a vorbi despre cum sa faci un calcul pentru caldura radiata de calorifere, mai trebuie sa stii ca si puterea centralei termica este foarte importanta.

Pentru a calcula puterea centralei termice va trebui sa inmultesti suprafata camerelor, inaltimea camerelor, coeficientul de corectie si coeficientul caloric. 

Calculul pentru caldura din calorifere se face in functie de volumul de aer care trebuie incalzit, dar si de gradul de izolare al camerei respective si suprafata geamurilor.

Pentru a afla volumul incaperii pe care vrei sa o incalzesti trebuie sa inmultesti lungimea cu latimea si inaltimea camerei. Volumul se calculeaza in metri cubi.

Citeste si: Cum sa aerisesti corect caloriferele. Sfaturi pentru a te bucura de caldura toata iarna

Urmatorul pas va fi sa afli coeficientul caloric, care depinde de gradul de izolare termica al camerei si de suprafata ferestrelor. Daca ai casa izolata termic, atunci poti folosi o valoare medie de 50 kcal/mc.

Coeficientul de corectie se va face prin transformarea din calorii in wati, folosind un indice a carui valoare este 1.163.

Formula de calcul pentru caldura din calorifere se face inmultind cele trei valori despre care am vorbit: volumul incaperii x coeficientul caloric x 1.163.

De exemplu, daca volumul de aer din camera respectiva este de 45 mc, atunci vom inmulti aceasta valoare cu 50 kcal/mc si 1.163 W/mcal. 45 mc x 50 kcal/mc x 1.164 W/mcal = 2616 W.

Practic, incaperea respectiva are nevoie de unul sau mai multe calorifere care sa insumeze puterea de 2616 W. In acest mod, vei reusi sa folosesti caloriferele ideale pentru a iti asigura confortul termic, dar si pentru a tine costurile sub control.