Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna
Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna

Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna


Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna. Ce trebuie sa faci pentru ca inaripatele sa se simta confortabil si in sezonul rece, dar si pentru a te asigura ca productia de oua nu va fi afectata foarte mult.

Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna – Cuprins:

Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna. Ce trebuie sa faci

Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna. Ce trebuie sa faci
Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna. Ce trebuie sa faci

Fie ca ne place sau nu, iarna tot o sa vina, asa ca nu ar fi rau sa ne pregatim din timp si sa ne asiguram ca gainile nu vor avea de suferit de pe urma frigului. Cotetul gainilor trebuie pregatit pentru iarna, asa ca o sa iti spunem cum sa faci asta. Ce trebuie sa stii daca vrei sa inveti cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna.

Cu toate ca gainile rezista la temperaturi scazute datorita penelor, acestea tot au nevoie de un adapost calduros, dar si mancare sau apa, pentru a putea trece peste iarna. Productia de oua trebuie sa continue si pe perioada iernii, asa ca trebuie sa iei masuri.

Citeste si: Cum sa cresti gaini Brahma si ce pret au aceste pasari

In primul rand, trebuie sa faci o inspectie vizuala a cotetului pentru a te asigura ca totul este la locul lui. Daca exista gauri in acoperis sau inaripatele au stricat anumite scanduri ori au facut gauri, ar fi bine ca toate acestea sa fie acoperite. Nu uita ca si pradatorii isi pot face loc prin aceste „intrari”.

Verifica si aerisirile din cotet, acestea sunt extrem de folositoare deoarece favorizeaza circulatia aerului, reduc umiditatea si elimina mirosurile neplacute in lunile calduroase de vara.

Totusi, pe perioada iernii este bine ca acestea sa fie acoperite pentru a reduce circulatia aerului rece. Nivelul de umiditate din cotet ar trebui sa fie cuprins intre 40% si 60% pe toata perioada sezonului rece. Daca umiditatea este mai mare, te poti lovi de aparitia bolilor, iar pasarile ar putea fi afectate.

Gaini in cotet
Gaini in cotet

Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna. Daca locuiesti intr-o zona unde temperaturile scad foarte mult, ia in considerare o sursa de caldura pe care sa o instalezi in cotet. In cazul in care cotetul este izolat bine, poti instala o lampa de caldura sau chiar un bec de 100W.

Apa este absolut necesara pentru gainile tale, iar tu trebuie sa te asiguri ca acestea raman hidratate si atunci cand temperaturile scad. In noptile reci de iarna apa de afara va ingheta, asa ca trebuie sa te asiguri ca pasarile tale raman hidratate si ca gheata nu va fi o problema.

Pasarile trebuie sa aiba cuiburile curate si sa beneficieze de paie curate. Astfel, te asiguri ca acestea nu vor suferi de degeraturi. Bineinteles, poti folosi si rumegus, insa paiele ofera o izolatie mai buna si retin mirosurile neplacute.

Inainte de a pune paie proaspete, ar fi bine sa cureti lacasurile unde se afla cuiburile pasarilor. Daca se pot scoate din cotet, cuiburile trebuie curatate bine, iar la final trebuie spalate cu o solutie de apa si otet alb (50/50). Dupa aceea, ar fi o idee buna sa le lasi sa se usuce la soare.

Acum ca ai terminat cu pregatirea cotetului, ar fi bine sa stii ca acesta trebuie verificat in mod constant si pe perioada iernii. Asadar, inspecteaza-l si in sezonul rece si fii atent le orice semn pentru a te asigura ca pasarile nu vor suferi de frig.