Bradul argintiu, desi adesea este confundat cu molidul argintiu, este o specie diferita, cu trasaturi specifice, care isi are originea in vestul Americii de Nord, undeva in Muntii Stancosi. Bradul argintiu este o specie considerata exotica, nu foarte pretentioasa cand vine vorba de conditiile de mediu.
Trebuie sa tii cont si de faptul ca acest arbore va atinge o inaltime de aproximativ 4 metri, dar si de faptul ca va ajunge la maturitate nu mai devreme de 20 de ani. Sunt unii specialisti care spun ca ai de asteptat undeva in jur de 50 de ani pentru a putea vorbi despre un brad argintiu matur.
Inmultire brad argintiu
Cea mai recomandata metoda de inmultire a bradului argintiu este prin altoire. Specialistii indica altoirea in placa. Astfel, iarna este de preferat ca altoirea sa fie facuta in sera, iar catre finalul verii, in luna august, altoirea se va face in teren descoperit. Totodata, este recomandata, altoirea pe portaltoi de Abies alba.
Trebuie sa iti mai spun ca, desi este metoda cu cele mai multe recomandari, aceasta este greu de executat si este indicat ca, daca vrei sa faci asta, sa apelezi la cunostintele si experienta unui specialist. Asadar, nu este foarte usor sa inmultesti bradul argintiu.
Poate fi utilizata si inmultirea prin butasire, insa plantele nou rezultate nu au o crestere regulata si, din acest motiv, aceasta metoda nu este tocmai indicata.
In fine, inmultirea prin seminte este si ea complicata. Acestea trebuie recolatate cand sunt in parga, inainte ca solzii de pe con sa se desprinda in mod natural.
Daca alegi aceasta metoda, atunci ar trebui sa stii ca este indicat sa recoltezi seminte de la baza bradului, deoarece cele din varf sunt sterile. Totodata, semintele trebuie pastrate intr-un spatiu aerisit si racoros pana toamna, cand este momentul prielnic pentru a fi semanate.
Bradul argintiu. Conditii de crestere
Bradul argintiu este pretentios doar in materie de sol. Sigur, se adapteaza in aproape orice conditii, insa ii prieste cel mai bine un sol nisipos-lutos, umed, usor acid, bine drenat.
Chiar daca este un arbore care ne duce cu gandul la Craciun, bradul argintiu nu se simte deloc bine iarna, mai ales in primii ani de viata.
Asta inseamna ca ar trebui plantat intr-un spatiu cu mult soare, cu ceva caldura si ca este important ca pe timpul iernii, temperatura sa nu scada mult sub 15 grade Celsius, acesta fiind un prag destul de important in primii ani de viata. Ulterior, bradul va rezista foarte bine temperaturilor mai scazute.
Bradul argintiu are un temperament de lumina, ii plac mult spatiile luminioase, insorite, iar razele soarelui sunt cele care ii ofera energie.
In ceea ce priveste necesarul de apa, este important sa stii ca bradul nu necesita udare decat in sezonul cald, vara, cand solul este uscat perioade mai mari de timp, fiind afectat, de exemplu, de seceta. Este esential ca solul sa fie mentinut umed, nu imbibat cu apa, iar radacinile, este indicat, sa aiba timp sa respire intre doua udari.
Ingrijire bradul argintiu
In esenta, la varsta matura, bradul argintiu rezista bine la conditii de seceta si la ger, fiind recomandata o atentie sporita la conditiile de mediu doar in primii ani de viata.
Trebuie sa mai stii ca bradul argintiu se simte bine in mediul urban, insa, tot in primii ani de viata, daca traieste intr-un mediu cu mult praf, este recomandat sa il cureti cu o carpa moale.
Atentie, insa, la alte substante nocive, precum azotul, florul și oxizii de sulf care ii pot dauna semnificativ.
Citeste si: Diferente intre brad si molid. Cum sa ii deosebesti
In plus, iti mai spun ca bradul argintiu se simte bine si se adapteaza destul de usor atat la campie, cat si la deal si la munte. Trebuie sa mai stii ca acest tip de brad, spre deosebire de alte subspecii, are o crestere rapida.
Stimularea cresterii si dezvoltarea unei coroane bogate pot fi stimulate cu ingrasaminte specifice.
Trebuie sa iti mai spun ca daca alegi sa plantezi un brad argintiu la tine in curte, atunci este recomandat sa il plantezi cu tot cu balotul de pamant de pe radacina si sa faci asta in perioada de repaus vegetativ, adica de la jumatatea lunii noiembrie pana la jumatatea lunii martie.
Daca il plantezi iarna, asigura-te ca solul nu este inghetat, iar temperatura se mentine undeva la cel putin 5 grade Celsius. Desigur, daca ai decis sa plantezi mai multi brazi argintii, nu ar strica sa o faci respectand o distanta de aproximativ 6 metri intre ei.
Boli si daunatori
Bradul argintiu nu are foarte multi daunatori si rezista destul de bine la boli.
Este esential sa tii cont de conditiile de mediu care ii sunt necesare pentru a preveni imbolnavirea.
In ceea ce priveste daunatorii, paduchii testosi, gandacii de scoarta si viespile sunt cel mai des intalniti, insa pot fi eliminati cu ajutorul produselor din magazinele de specialitate.