Cum sa combati fainarea vitei de vie. Ce tratamente sa aplici
Cum sa combati fainarea vitei de vie. Ce tratamente sa aplici

Cum sa combati fainarea vitei de vie. Ce tratamente sa aplici


Cum sa combati fainarea vitei de vie, ce trebuie sa stii despre aceasta boala si mai ales ce tratamente trebuie sa aplici pentru a nu pune in pericol productia. Iata ce trebuie sa stii despre boala care poate compromite o cultura sanatoasa.

Cum sa identifici boala la vita de vie si care sunt semnele atacului

Cum sa combati fainarea vitei de vie
Cum sa combati fainarea vitei de vie

Fainarea vitei de vie este arhicunoscuta la noi in tara, iar boala a fost semnalata pentru prima data pe Batranul Continent acum mai bine de 130 de ani. Boala este considerata extrem de periculoasa si poate pune in pericol intreaga recolta.

Pentru cei ce nu stiu, fainarea este produsa de o ciuperca pe nume Uncinula necator, care poate provoca infectii in perioada primavara-toamna. Asadar, vita de vie poate fi infectata pe toata durata ciclului vegetativ, iar fainarea se va gasi pe frunze, lastari, inflorescente, ciorchini si boabe.

Citeste si: Schema tratament vita de vie. Cum si cand sa faci stropirea

Prima perioada in care vita de vie poate fi atacata de aceasta ciuperca va fi la inceputul lunii mai. Fainarea se poate identifica destul de usor, deoarece pe vita de vie vom observa acea pasla fina, de culoare alb-cenusie.

La inceput, cand fainarea vitei de vie se instaleaza, vor aparea pete neregulate. Insa, atunci cand vorbim despre un atac puternic, frunzele vor fi acoperite in totalitate de o pulbere fina, care reprezinta conidiile ciupercii. Pe lastari, boala poate fi identificata doar atunci cand sunt verzi, asadar mare atentie!

Dupa cum spuneam, fainarea ataca si ciorchinii sau boabele. Acestea vor fi acoperite de acea pasla alb-cenusie, iar pielita va capata o culoare brun-cenusie. Mai mult decat atat, boabele de struguri nu vor mai creste si vor crapa.

Cum sa combati fainarea vitei de vie

Ciorchini de struguri atacati de fainare
Ciorchini de struguri atacati de fainare

Cum sa combati fainarea vitei de vie. Inainte de toate, ar fi bine sa stii si cum poti sa previi aparitia fainarii la vita de vie. Bineinteles, prevenirea consta in pregatirea culturii, adica prin araturi adanci, dar si prin drenarea terenurilor.

In acelasi timp, trebuie sa elimini si buruienile aparute intre randurile de vita de vie, sa copilesti vita de vie, dar sa te ocupi si de carnirea acesteia. Desigur, urmatorul pas va fi sa aplici tratamentele chimice.

Un prim tratament care se poate aplica pentru a combate fainarea vitei de vie este sa folosesti Kumulus DF, de la BASF. Acest fungicid contine 80% sulf si este disponibil sub forma de granule dispersabile in apa. In functie de gradul de intensitate al atacului, tratamentele se pot repeta la intervale de 7-14 zile.

De asemenea, poti folosi si Vivando, produs tot de BASF. Acest fungicid se poate aplica si preventiv, iar substanta pe care o contine va bloca penetrarea agentului patogen in cuticula. Totusi, poti aplica maximum 3 tratamente pe sezon. Pentru combaterea fainarii la vita de vie mai mentionam si Sercadis, tot de la BASF.

De asemenea, pentru a combate fainarea se mai poate folosi si Thiovit Jet, Topsin WDG, Flint Max 75 WG, Karathane Gold 350 EC, Luna Max 275 SE, Prosper 300 CS, Impact 25, Systhane Forte, Folicur Solo 250 EW, Orius 25 EW, Topas sau Talendo.