Cum sa folosesti glicerina in gradina si ce poti face, mai exact cu aceasta. Iata cum ajuta plantele si ce trebuie sa stii atunci cand te decizi sa o folosesti si tu. Care sunt situatiile in care glicerina sau glicerolul te poate ajuta.
Ce este glicerina sau glicerolul?
Cum sa folosesti glicerina in gradina. In cazul in care nu stiai glicerina mai este denumita si glicerol si reprezinta un alcool trihidroxilic care are masa molara de 92.09. Glicerina arata ca un sirop incolor, cu gust dulce si care este solubil in apa. Totodata, acest lichid are un punct de fierbere la 290 grade Celsius.
Mai mult, glicerina ingheata si se evapora foarte greu. Expertii spun ca 80% din solutie ingheata la o temperatura de -20.3 grade Celsius. Iti mai spunem ca glicerina se foloseste la obtinerea rasinilor sintetice, la fabricarea hartiei, in industria cosmetica si farmaceutica, in industria alimentara, in tabacarie, dar si la obtinerea nitroglicerinei.
Glicerina se obtine prin saponificarea grasimilor, asa ca nu e de mirare ca a fost descoperita in anul 1780 de catre chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele in apele reziduale. Tot prin aceasta metoda se obtine si in ziua de astazi, iar in industrie din apele ramase de la fabricarea sapunului.
Cum sa folosesti glicerina in gradina si la ce este buna
In primul rand, trebuie sa stii ca glicerina poate fi folosita in gradina ca si ingrasamant foliar. Amesteca 10 ml de glicerina la 1 litru de apa si apoi pulverizeaza amestecul pe frunzele plantelor. Solutia va imbunatati calitatea plantelor, dar in acelasi timp le va furniza o multime de nutrienti.
Glicerina poate fi folosita ca si activator de compost. Trebuie sa stii ca acest ingrasamant care contine si glicerina este foarte bogat in bacterii si nutrienti, conform cercetatorilor de la Universitatea din Wisconsin. Acestia sustin ca glicerina contribuie la incalzirea gramezii de compost si la grabirea procesului de descompunere.
Glicerina utilizata in gradina va ajuta solul sa retina umezeala, ceea ce inseamna ca plantele tale vor beneficia de pe urma acesteia, mai ales pe timp de vara atunci cand temperaturile urca destul de mult. Mai mult decat atat, glicerina va stimula si microorganismele din sol, iar astfel vor imbunatati si sanatatea plantelor.
Citeste si: Cum sa folosesti bicarbonat de sodiu in gradina
In cazul in care vrei sa pastrezi niste flori pe care le-ai primit de la o persoana draga, poti folosi glicerina pentru a le conserva. Trebuie doar sa pui buchetul de flori in apa si sa adaugi 10 ml de glicerina, iar florile vor beneficia de toti nutrientii necesari pentru a supravietui.
Cum sa folosesti glicerina in gradina. In acelasi timp, glicerina te poate ajuta si atunci cand vrei sa pui rasaduri, pentru ca va contribui la germinarea semintelor. Pune semintele intr-o solutie de apa cu glicerina inainte de a le planta, iar acestea vor beneficia de pe urma uleiurilor esentiale si a alcaloizilor.
Glicerina nu va ajuta numai la germinarea plantelor ci si la dezvoltarea sistemului radicular, adica a radacinilor. Adauga 10 ml de glicerina intr-un litru de apa, iar apoi pulverizeaza solutia pe plante sau rasaduri.