Cum sa cresti garofita roz. Ingrijire Dianthus plumarius
Cum sa cresti garofita roz. Ingrijire Dianthus plumarius

Cum sa cresti garofita roz. Ingrijire Dianthus plumarius


Garofita roz face parte dintr-o familie de plante care cuprinde undeva in jur de 300 de soiuri. Este o planta perena, cu aspect de tufa care se planteaza in gradini, in ghiveci sau in zonele cu panta.

Inmultire Dianthus plumarius

Dianthus plumarius
Dianthus plumarius

Multiplicarea garofitei roz se poate face fie prin seminte, fie prin despartirea tufei, fie prin butasi.

Semanarea semintelor se va face cu cel mult o luna inainte de ultimele ingheturi din sezonul rece in spatii protejate, ferite de temperaturile scazute. Se recomanda utilizarea serelor sau a rasadnitelor.

Daca vrei sa ai primele rasaduri in cel mult o saptamana, trebuie sa stii ca semintele germineaza mai usor la o temperatura cuprinsa intre 18 si 21 de grade Celsius.

Ulterior, pentru obtinerea unor tufe bogate este recomandata scaderea temperaturii la 13-16 grade, insa cresterea luminozitatii in spatiul de cultura. Rasadurile se vor planta afara, dupa ultimul inghet.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa la trandafiri si ce efecte are

Semintele de garofita roz pot fi plantate direct afara, dupa trecerea ultimului inghet, dar si toamna, direct in spatiile de cultura.

Desigur, poti miza pe auto-insamantare, caz in care vei lasa garofitele roz sa se scuture si vei obtine plantei noi in primavara, fara a mai adauga si tu seminte.

In ceea ce piveste despartirea tufei, aceasta se realizeaza in august-septembrie, insa nu in fiecare an, ci la cel putin 2-3 ani distanta intre ele. Este important ca divizarea plantelor sa fie realizata doar la plantele ajunse la maturitate, care au cel putin 2 ani de la infiintarea culturii.

Butasii sunt alesi din lastarii fara flori. Aceste plante tinere vor fi puse la inradacinata intr-un substrat de nisip, in locuri umbrite. Cel mai bun moment pentru aceasta actiune este luna august.

Dupa ce prind radacini, butasii sunt mutati in ghivece de mici dimensiuni, unde vor ramana pana primavara urmatoare. Abia atunci vor putea fi plantati intr-un spatiu deschis cum este gradina.

Unde se simte cel mai bine garofita roz

Garofita roz inflorita
Garofita roz inflorita

Garofita roz (Dianthus plumarius) se simte bine intr-un sol bine drenat, cu un pH slab alcalin si cu fertilitate buna. Sunt bune solurile lutonisipoase si calcaroase, in care sa nu balteasca apa.

In ceea ce priveste necesarul de apa, Garofita roz va fi udata o data pe saptamana, folosind cantitati moderate de apa. Solul nu trebuie sa fie ud. Daca tot vorbim despre umiditate, trebuie sa stii ca aceasta planta rezista destul de bine la seceta, motiv pentru care te sfatuiesc sa nu exagerezi cu apa.

Garofita roz este destul de pretentioasa cand vine vorba de lumina. Are nevoie de multa lumina, asa ca prefera spatiile luminoasa, in care soarele ajunge cu usurinta la plante timp de mai multe ore pe zi.

Ingrijire garofita roz

Garofita roz
Garofita roz

In primul rand, ingrijirea rasadurillor de garofita roz impune respectarea factorilor potriviti de vegetatie prin asigurarea necesarului de apa si aerisirea spatiilor de producere. Asa cum am mai spus, temperatura de 13-16 grade Celsius este potrivita, si trebuie respectata nevoia de lumina a tinerei plante.

Trebuie sa mai stii ca in gradina, este nevoie sa pastrezi distanta de 25-30 de centimetri intre plante pe rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie cuprinsa intre 50 si 70 de centimetri. In ceea ce priveste irigarea, aceasta poate fi facuta atat prin microaspersie, cat si prin picurare.

Citeste si: Cum sa uzi florile folosind cafea si care sunt beneficiile

Fertilizarea se face in perioada de crestere cu ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Printre lucrarile de ingrijire specifice se numara aproximativ 2-3 prasile manuale si 1-2 mecanice, daca ai aceasta posibilitate. Rolul acestora este sa combata buruienile si sa mentina solul afanat.

La fel de important este ca, daca doriti o dezvoltare armonioasa a Garofitei roz, sa inlaturati florile ofilite sau uscate. Se recomanda si inlocuirea plantelor o data la aproximativ 5 ani.

Boli si daunatori la Dianthus plumarius

Flori Dianthus plumarius
Flori Dianthus plumarius

Garofita roz este o planta care rezista destul de bine bolilor si daunatorilor. Cele mai multe dintre probleme apar, totusi, pe fondul ingrijirii necorespunzatoare.

Astfel, prea multa umiditate favorizeaza aparitia infectiilor fungice, apoi a putregaiului si, in cele din urma, duce la compromiterea plantei. Este necesara asigurarea expunerii potrivite la soare si la lumina si udarea moderata, cand solul de la suprafata este uscat.

Citeste si: Planta urechelnita. Cum sa o ingrijesti si de ce sa nu-ti lipseasca din gradina

Foarte rar, Garofita roz este atacata de afide. Poti scapa de ele daca pulverizezi infuzie de urzica pe planta. La fel, poti utiliza un jet de apa puternic, insa nu extrem de puternic, altfel risti sa compromiti planta.

Desigur, poti folosi produsele recomandate de specialistii gradinari, pe care le gasesti in magazinele de specialitate si online.