Cum sa scapi de palamida folosind metode 100% naturale. Ce poti face pentru a combate aceasta buruiana care se inmulteste extrem de repede si cum o poti elimina din curtea ta, atunci cand nu vrei sa folosesti substante chimice.
Ce este palamida?
Palamida (Cirsium arvense) face partea din Familia Asteraceae si este una dintre cele mai cunoscute buruieni care afecteaza culturile de camp. Vestea proasta este ca aceast planta are o radacina pivotanta adanca si este destul de greu de eliminat. Totusi, o sa te invatam cum sa scapi de palamida.
Ca si in cazul pirului, palamida este daunatoare pentru alte plante deoarece absoarbe substantele nutritive din sol, iar aici aducem in discutie azotul, fosforul si potasiul (NPK).
Acestea sunt elementele necesare pentru cresterea si dezvoltarea plantelor de cultura, asa ca acum poti intelege de ce palamida reprezinta un pericol pentru plantele de cultura.
Mai mult decat atat, palamida se dezvolta extrem de repede, iar radacina poate ajunge pana la 4 metri adancime.
Citeste si: Cum sa scapi de mohor. Metode 100% naturale
Datorita radacinii, palamida este toleranta la seceta si se poate inmulti foarte repede cu ajutorul mugurilor din care se vor dezvolta drajoni. Din acesti drajoni vor creste viitoarele plante. Asadar, fii foarte atent cand vrei sa inveti cum sa scapi de palamida.
Palamida poate atinge o inaltime de pana la 1.5 metri, iar frunzele sunt intregi ori crestate, insa limbul vine cu o margine cu spini. O sa recunosti usor palamida datorita florilor de culoare rosie-violacee.
O veste si mai proasta este ca o singura planta poate produce intre 1.000 si 5.000 de seminte! Planta infloreste pe timp verii, iar inflorescenta are un diametru de 10.20 cm. Tocmai de aceea, rata de inmultire este deosebit de mare!
Cum sa scapi de palamida folosind metode naturale
Cum sa scapi de palamida. Dupa cum spuneam, o singura planta poate da nastere la 5.000 de seminte, asa ca palamida se inmulteste foarte repede. Semintele sunt duse de vant si populeaza suprafetele aflate in apropiere.
Tocmai de aceea, te poti trezi cu aceasta buruiana care creste in gazon sau in gradina. Daca tocmai ai observat aceasta buruiana, rupe imediat florile, deoarece exista pericolul sa se dezvolte si mai mult in gradina sau in curtea ta.
Chiar daca o sa smulgi plantele, mai mult ca sigur ca o bucata de radacina o sa ramana prin pamant. Din acestea o sa rasara alte plante, asa ca sfatul nostru este sa plantezi in acel loc mai multe flori sau legume ori alte plante, deoarece plantele mature vor ingreuna foarte mult cresterea palamidei.
Citeste si: Cum sa scapi de pir folosind metode 100% naturale
Totodata, foloseste un strat de mulci pentru a opri germinarea posibilelor seminte de palamida. Mulcirea solului ajuta noile plante si in acelasi timp tine sub control si cresterea buruienilor.
Daca palamida a crescut in gazon, atunci cel mai bun lucru pe care il poti face este sa tai constant planta pentru a preveni cresterea acesteia. Asadar, nu este chiar usor daca vrei sa inveti cum sa scapi de palamida.
Nu o sa elimini planta imediat, insa daca o sa o tai in mod constant nu o sa mai aiba putere sa se dezvolte atat de repede.
Dupa taiere, poti pune putin otet pe planta. In timp, planta se va usca si nu se va mai dezvolta. Totusi, evita aplicarea otetului in gradina cu legume sau pe langa plantele mai sensibile, deoarece acesta poate sa schimbe pH-ul solului.