Cum sa folosesti palamida. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti palamida. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti palamida. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii


Palamida este una dintre buruienile din gradina sau din campul in care culturi legume ori cereale si nu este cea mai prietenoasa dintre plantele cu care agricultorii de intalnesc. Dincolo de potentialul de daunator, aceasta planta are multiple beneficii pentru sanatate.

Cum sa folosesti palamida. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Palamida
Palamida

Palamida (Cirsium arvense) este o planta cu radacini adanci, asta o face un mare daunator pentru ca goleste solul de nutrientii de care alte plante au nevoie pentru a supravietui – cu frunze crestate sau chiar intregi, pe care le poti recunoaste dupa spinii aflati pe margine.

In plus, frunzele sunt de mari dimensiuni, undeva la 20 de cm lungime si vreo 7 latime. Florile palamidei sunt mari, de un violaceu intens si au un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Tulpina acestei plante poate ajunge pana la 1,5 metri inaltime.

Cel mai frecvent, regasesti palamida in gradinile din zonele de deal sau campie, mai rar la munte.

Beneficii palamida

Frunze de palamida
Frunze de palamida

Palamida, ca planta de leac, este utilizata aproape integral. Radacinile, tulpinile si frunzele contin alfa lactucerol, manitol, beta-lactucerol, dioxid de siliciu, potasiu, flavonoide, inozol, taraksasterol. In plus, frunzele au o concentratie mare de vitamina C si pot fi utilizate in salate, super sau in mancaruri, fiind preparate in acelasi mod ca spanacul.

Beneficiile acestei plantei sunt legate de refacerea musculaturii corpului dupa un efort sustinut, eliminarea polipilot sau recuperarea functiilor vitale si a unor tesuturi esentiale din corpul uman.

In plus, este documentat efectul de ameliorare si chiar vindecare a impotentei si a infertilitatii. Consumul de palamida aduce beneficii in carentele de calciu si vitamine si in lupta organismului cu infectiile pulmonare sau osoase.

Palamida are un efecte tonice, astringente, hepatice, emetice si diuretice.

Totodata, palamida si-a gasit loc in zona cosmetica. Prin continutul de triterpene pentaciclice, aceasta planta imbogateste productia de colagen la nivelul pielii, in vreme de vitaminele, mai ales vitamina C, dar si mineralele, au efectul de a improspata tenul.

Cum sa folosesti palamida

Cirsium arvense
Cirsium arvense

Palamida are o serie de intrebuintari, atat la nivel intern, cat si extern. Asadar, poate fi folosita in mai multe moduri.

Intern, palamida este recomandata in boli ale aparatului respirator, in edeme, in stari febrile sau in dischinezie biliara. In toate aceste afectiuni, poate fi utilizata atat ca decoct, cat si ca infuzie.

Extern, palamida este utilizata in tratarea varicelor, prin impachetarea zonelor cu probleme, cu cataplasme care contin palamida.

Preparare si administrare

Infuzie de palamida
Infuzie de palamida

Infuzia se prepara din apa fiarta, aproximativ 250 de ml  si planta medicinala, 50 de mg de frunze uscate. Este important ca dupa fierbere, infuzia sa fie lasata aproximativ o ora in vasul in care a fost preparata si sa fie consumata abia dupa ce se raceste. Indicatia de administrare este de cel mult 3 cani pe zi.

Frunzele proaspete consumate zilnic, nu mai mult de cinci, contribuie la ameliorarea problemelor biliare.

Impachetarea cu palamida, pentru tratarea varicelor, se realizeaza prin fierberea intregii plante. Este important sa fie utilizat un recipient mai mare care se umple, pe jumatate, cu palamida maruntita, peste aceasta adaugandu-se apa. Se va lasa sa fiarba timp de o ora.

Citeste si: Cum sa folosesti echinaceea: beneficii, proprietati, administrare, contraindicatii

In acest amestec vor fi introduse bucati de bumbac sau fase de tifon, din acelea mai groase, care se vor imbiba cu acest amestec si vor fi aplicate pe zonele cu probleme. Este indicat ca ele sa fie apoi acoperite cu ceva mai gros sau cu celofan. Impachetarea trebuie mentinuta intre 3 si 4 ore, nu mai mult.

Palamida poate fi utilizata si inj aplicarea de cataplasme. Acestea se realizeaza din frunze, care sunt maruntite si amestecata cu apa calda, pana ce iau consistenta unei creme.

Aceasta va fi aplicata cu tifon pe zonele afectata de rani, pentru efectul de cocatrizare, sau pe zonele afectate de dureri musculare post-traumatice sau cauzat de efort fizic sustinut.

Radacina uscata poate inlocui cu succes cafeaua. Sub forma de infuzie, radacina este un adjuvant foarte bun in scaderea febrei si in tratarea tusei si a astmului.

Contraindicatii si reactii adverse

Ulei esential
Ulei esential

In principiu, aceasta planta nu are prea multe contraindicatii si nici efecte adverse. Supradozajul, mai ales in cazul infuziei, poate produce inflamatii, dar si iritatii.

Acelasi lucru se intampla cand se utilizeaza extractul de frunze sau se consuma frunzele, proaspete, ca atare.

De asta am spus ca daca alegi sa consumi aceste frunze, doza maxima pe care o poti utilizata nu poate depasi 5 frunze intr-o zi. Legat de toxicitate, aceasta nu este documentata.