Pete pe frunzele castravetilor. Cum sa le tratezi si care sunt cauzele
Pete pe frunzele castravetilor. Cum sa le tratezi si care sunt cauzele

Pete pe frunzele castravetilor. Cum sa le tratezi si care sunt cauzele


Pete pe frunzele castravetilor. Afla care sunt cauzele aparitiei, cum sa ai plante sanatoase in gradina, dar mai ales ce tratamente trebuie sa aplici. Ce trebuie sa stii pentru ca recolta de castraveti sa nu fie afectata!

Pete pe frunzele castravetilor. Cum sa le tratezi si care sunt cauzele – Cuprins:

Pete pe frunzele castravetilor. Cum sa ai plante sanatoase

Pete albe pe frunzele castravetilor
Pete albe pe frunzele castravetilor

Daca si tu ai observat pete de culoare alba sau galbena pe frunzele castravetilor, atunci ar trebui sa stii care sunt cauzele. Nu de alta, dar in functie de acestea o sa stii si ce tratamente sa aplici.

Asadar, vom incepe cu petele de culoare alba. De regula, acestea sunt cauzate de fainare, o boala produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Fainarea poate afecta partile aeriene ale plantei, asa ca le vom observa pe frunze, insa si pe tulpina sau pe castraveti.

Cauzele sunt umiditatea excesiva si temperaturile ridicate, asa ca daca obisnuiesti sa cultivi castraveti in solar asigura-te ca il aerisesti in mod constant.

Cei ce cultiva castravetii in camp trebuie sa se asigure ca respecta distantele de plantare. Nu de alta, dar daca acestea nu sunt respectate si plantele sunt plantate prea aproape unele de altele aerul nu va circula si creste riscul de aparitie a bolii.

Pentru a combate fainarea la castraveti este recomandat sa aplici un tratament cu Cidely Top, Dagonis, Topas 100 EC, Amistar, Thiovit Jet 80 WG sau Kumulus DF.

Petele de culoare galbena pe frunzele castravetilor anunta o posibila deficienta de nutrienti. Acestea pot sa apara pe frunzele inferioare, in zona nervurilor. Totodata, putem vorbi si de arsuri solare.

Masurile pe care le poti lua pentru a mentine plantele sanatoase este sa utilizezi ingrasaminte de tip NPK, iar pentru a proteja plantele impotriva arsurilor solare este recomandata utilizarea plaselor pentru umbrire.

Antracnoza castravetilor
Antracnoza castravetilor

Vestea proasta este ca petele galbene pot sa apara si din cauza antracnozei, o boala micotica produsa de agentul patogen Colletotrichum lagenarium.

Daca la inceput pot fi galbene, pe masura ce boala avanseaza aceste pete devin rosii-maronii, iar apoi pot gauri frunzele. Petele pot fi observate si pe castraveti sau pe tulpinile plantelor. Ca si tratament este recomandat sa utilizezi Cidely Top sau Dagonis.

Petele de culoare galbena pot semnala o alta boala si in acest caz vorbim despre mozaicul verde al pepenilori si castravetilor. Boala poate fi transmisa daca utilizezi semintele infectate, asa ca poate aparea inca din faza de rasad.

Citeste si: Cum sa combati fuzarioza la castraveti. Cauze si tratamente

Mozaicul verde va afecta si castravetii, care se vor deforma. Semenele unui atac apar de regula in perioadele cu temperaturi ridicate.

Pentru a preveni aparitia acestei boli este indicat sa utilizezi seminte din surse sigure, sa dezinfectezi serele sau solariile ori rasadnitele, dar si uneltele pe care le utilizezi. Mai mult, nu uita nici de rotatia culturilor, care se face la 2-3 ani.

La final, mai mentionam si patarea unghiulara, o boala cauzata de o bacterie, Pseudomonas syringae pv. Lachrymans. Plantele afectate vor prezenta pete circulare pe frunze, flori si fructe.

Boala apare in perioadele cu umiditate excesiva si temperaturi ridicate. Totusi, o poti trata cu produse ce contin cupru, asadar poti folosi Champ 77 WG sau zeama bordeleza.