Cum sa obtii o recolta bogata de castraveti. Sfaturi utile
Cum sa obtii o recolta bogata de castraveti. Sfaturi utile

Cum sa obtii o recolta bogata de castraveti. Sfaturi utile


Cum sa obtii o recolta bogata de castraveti. Afla cand este perioada ideala pentru a planta rasadurile, la ce distante, cand se face fertilizarea culturii de castraveti, dar si cand se recolteaza. Ce trebuie sa stii!

Cum sa obtii o recolta bogata de castraveti. Sfaturi utile – Cuprins:

Recolta bogata de castraveti. Cum sa o obtii si ce sa ai in vedere

Recolta bogata de castraveti
Recolta bogata de castraveti

Pentru a obtine o recolta bogata de castraveti trebuie sa te asiguri ca perioada de plantare a rasadurilor este buna. Temperatura din sol trebuie sa fie de 12-15 grade Celsius pentru ca daca va fi mai scazuta atunci vor fi afectate inflorirea si fructificarea.

Pentru cei ce vor sa cultive castraveti timpurii sau de toamna, plantarea rasadului se face dupa data de 10 mai. In cazul in care pui semintele direct in pamantul din gradina, atunci ia in considerare perioada 25 aprilie-10 mai.

De regula, rasadurile de castraveti se pot planta fara probleme la sfarsitul lunii aprilie pe suprafetele protejate, iar in camp sau in gradina acestea se planteaza in luna mai, in functie de temperaturile exterioare.

Desigur, pentru ca plantele sa se dezvolte in mod corect este nevoie sa respecti distantele de plantare. Acestea trebuie sa fie de 40-45 cm intre plantele de pe acelasi rand si de 100 cm intre randuri.

Castravetii au nevoie de un sol cu pH-ul cuprins intre 6.5 si 7.5, dar in acelasi timp trebuie plantati pe o suprafata de teren unde beneficiaza din plin de lumina soarelui.

Deoarece plantele sunt mari iubitoare de apa, solul trebuie sa fie in permanenta umed. Totusi, tine minte ca plantele trebuie udate dimineata sau dupa amiaza. Nu uda niciodata castravetii seara deoarece vei creste umiditatea si in acelasi timp riscul de aparitie al bolilor.

Fertilizarea castravetilor

Fertilizarea castravetilor
Fertilizarea castravetilor

Pentru a obtine o recolta bogata de castraveti (Cucumis sativus) va fi nevoie si sa fertilizezi plantele. Fertilizarea se va face atunci cand plantele au 6-8 frunze adevarate, in momentul cand apar bobocii florali, la inceputul infloririi si la inceputul maturarii fructelor.

In primul rand, plantele au nevoie de azot, deoarece acesta le va ajuta in procesul de crestere. Apoi, este nevoie de fosfor, deoarece acest element ajuta la dezvoltarea sistemului radicular, dar in acelasi timp si la cresterea tulpinilor si la formarea florilor. Mai mult, fosforul ajuta la si la o maturare timpurie a fructelor.

Potasiul este necesar pentru ca plantele sa absoarba mai usor elementele nutritive, dar in acelasi timp si pentru a se proteja impotriva daunatrilor sau a bolilor.

Citeste si: Cum sa cultivi castraveti extratimpurii. Ghid complet

In cazul in care plantele au o deficienta de azot vei observa ca frunzele capata o culoare verde pal, procesul de ramificare va scadea, va scadea si procentul de legare a florilor si cresterea va fi incetinita.

Carenta de fosfor se manifesta prin maturarea intarziata a fructelor, sistemul radicular se va dezvolta foarte incet si frunzele se vor Inchide la culoare.

Daca plantele au o deficienta de fosfor atunci marginile frunzelor vor fi deschise la culoare si intr-un final acestea se vor ofili.

Bineinteles, plantele au nevoie si de calciu, iar carenta de calciu se manifesta prin avortarea florilor, fructele nu ajung la maturitate si plantele vor fi afectate de putregaiul brun sau cenusiu.

La final, iti mai spunem ca recoltarea castravetilor trebuie realizata in mod constant deoarece acestia pot imbatrani destul de repede. Recoltarea se face dimineata, asa ca mare atentie si la acest aspect.