Pastrarea oualelor. Oul este unul dintre cele mai consumate alimente in intreaga lume, fiind un produs de baza in alimentatie. De altfel, spun specialistii in nutritie, banalul ou este bogat in vitaminele A, B, D, E, minerale cum sunt calciu, fierul, zincul si seleniul si in acid linoleic. In plus, acest produs contine colina, un compus implicat in utilizarea corecta a grasimilor de catre organismul uman.
Pastrarea oualelor. Cum sa o faci in mod corect
Daca vrei sa te bucuri de oua cat mai proaspete si care sa vina cu beneficii, nu cu probleme de sanatate pentru tine, atunci trebuie sa stii cum se pastreaza in conditii optime si cand pot fi spalate. Ce trebuie sa stii despre pastrarea oualelor.
Trebuie sa stii ca ouale pot fi pastrate si la temperatura camerei, nu neaparat la frigider, insa pe o durata de timp mai mic pentru ca altfel tinde sa se deterioreze si sa produca afectiuni severe la nivel digestiv.
Este important ca dupa ce sunt cumparate, ouale sa fie puse la frigider, la o temperatura cuprinsa intre 1 si 5 grade Celsius. Sfatul specialistilor este sa le pastrezi in cartonul in care le-ai cumparat si sa le depozitezi pe unul dintre rafturile frigiderului, nicidecum pe usa acestuia, unde temparatura este mai mare, iar miscarea usii nu face deloc bine continutului, pentru ca va accelera dispersia albusului si galbenusului.
Totodata, recomandarea este sa optezi pentru cofraje din carton cand cumperi oua, si nu de plastic. Cartonul ofera oului o atmofera ceva mai umeda si il protejeaza de eventualele mirosuri straine, mai ales ca oul are capacitatea de a prelua foarte usor mirosurile din mediul inconjurator.
Este important sa verifici cofrajul inainte de a-l depozita la frigider, pentru ca pastrarea oualelor sa se faca in mod corect. Daca gasesti un ou crapat este indicat sa il consumi cat mai repede, iar daca este deja spart- sfatul meu ar fi sa il arunci.
Trebuie sa iti mai spun ca nu doar locul din frigider in care depozitezi ouale este important, ci si pozitia in care acestea stau. Ti-am spus deja ca este exclus sa le pui pe usa frigiderului pentru ca acolo nu vor avea o temperatura constanta si ca e mai bine sa le pui pe unul dintre rafturile frigiderului, cat mai in mijlocul acestuia. Acum iti spun si ca este indicat sa pastrezi ouale cu varful in jos, deoarece camera de aer de la baza oului nu va presa galbenusul si acesta se va pastra mai mult timp.
Iti mai spun ca oul este protejat in mod natural de o membrana si ca din acest motiv nu este recomandat ca el sa fie spalat nici macar inainte de a-l consuma. Acum, daca este din gospodarie, poti sa il speli chiar inainte de a-l pune la gatit. Il poti sterge, daca vrei neaparat, cu un servetel de hartie. Atentie insa la textura cojii! Daca aceasta are o textura poroasa, atunci oul nu este tocmai proaspat, tocmai pentru ca membrana care il protejeaza s-a uscat.
Pastrarea oualelor. Daca tot am mentionat prospetimea, iti spun si cum o poti verifica, altfel decat dupa textura cojii. Poti scufunda oul intr-o castron cu apa, eventual apa sarata, dar nu este obligatoriu. Daca oul se ridica la suprafata, atunci acesta nu este proaspat si este mai sigur pentru sanatatea ta sa nu il consumi. Daca, dimpotriva, se mentine la fundul apei, atunci este proaspat.
Citeste si: Verificare oua proaspete. Cum sa iti dai seama folosind acest test
Poti verifica prospetimea dupa aspectul albusului si al galbenusului. Oul proaspat are albusul adunat, iar galbenusul este bombat in afara albusului. Oul ceva mai vechi are un albus care se intinde foarte usor, in vreme ce galbenusul este aplatizat sau chiar se sparge in albus. Daca ai apucat sa fierbi oul, taie-l pe jumatate. Un ou proaspat are galbenusul centrat in albus.
Atentie cand utilizezi ouale crude, asa cum se intampla la prepararea maionezei. Este important ca ouale sa fie cat mai proaspete, adica sa nu fi depasit 20 de zile de la data recoltarii. Mare atentie la pastrarea oualelor!
Nu folosi nicicum oua care au expirat. Si daca vrei sa te bucuri de un gust bun, atunci ar trebui sa consumi oul intre a saptea si a 14 zile de recoltare.
Daca ai o gospodarie a ta si ai gaini trebuie sa stii ca ouale pot fi pastrate intr-un loc racoros timp de 20 de zile, la cel mult 15 grade Celsius, conditia fiind ca temperatura sa fie constanta, sa nu oscileze. La finalul acestui interval, ouale trebuie neaparat depozitate la frigider, la o temperatura de 5 grade Celsius.