Diferenta dintre arabica si robusta. Cum sa alegi cafeaua cea mai buna
Diferenta dintre arabica si robusta. Cum sa alegi cafeaua cea mai buna

Diferenta dintre arabica si robusta. Cum sa alegi cafeaua cea mai buna


Diferenta dintre arabica si robusta. Cum sa alegi cafeaua cea mai buna. Cafeaua…da, cafeaua…minunata cafea fara de care multi dintre noi nici macar nu ne putem incepe ziua. Indiferent de modul in care alegi sa o prepari, cafeaua ofera atat placerea de a fi savurata, eventual in tihna, cat si cantitatea de energie de care avem nevoie pentru a ne intra in ritm.

In plus, ne place sau nu, e un element care ne aduce impreuna, care ne ajuta sa socializam. Mergem adeseori cu prietenii la cafea, iar in pauzele de la serviciu, cel mai adesea, schimbam impresii, idei si povestim ce ni s-a mai intamplat… la o cafea.

Diferenta dintre arabica si robusta. Cum sa alegi cafeaua cea mai buna – Cuprins:

Cine sunt cei mai mari consumatori de cafea

Cappucino
Cappucino

Se pare ca finlandezii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume. Un singur finlandez consuma undeva la 12 kilograme de cafea in fiecare an. Nemții sunt pe locul doi in lume, cu un consum la jumatate fata de cel al unui finlandez, in vreme ce italienii incheie podiumul, cu putin sub 6 kilograme de cafea consumate de fiecare locuitor intr-un an.

In fapt, cafeaua, este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa, fara de care chiar nu putem trai. Totusi, care este diferenta dintre arabica si robusta?

Cercetatorii spun ca aceasta bautura, consumata pe termen lung, reduce riscul aparitiei unor boli cu pana la 60 de procente, ceea ce este semnificativ, din punct de vedere statistic.

Trebuie sa iti mai spun ca, desi a fost cunoscuta in Yemen inca din secolul al XV-lea, cafeaua a ajuns in Europa si America ceva mai tarziu, dupa secolul al XVI-lea. Cafeaua se cultiva in peste 70 de trai din zonele ecuatoriale, in America, Asia de Sud-Est, pe subcontinentul indian si in Africa. Din 2018, Brazilia a devenit prinicipalul producator de boabe de cafea, cu 35% din total productiei mondiale.

Diferenta dintre arabica si robusta. Cum sa alegi cafeaua perfecta

Diferenta dintre arabica si robusta
Diferenta dintre arabica si robusta

Trebuie sa iti spun ca in esenta sunt doua tipuri de boabe de cafea, cafeaua Arabica si cea Robusta si, desi multi dintre noi habar nu avem ce bem dimineata si nu stim ce anume ofera un gust diferit cafelei pe care o consumam intr-un restaurant sau intr-o cefenea mai de soi, aceste doua tipuri de boabe sunt diferite si au caracteristici diferite care dau un gust aparte fiecarui tip de cafea, odata ce sunt macinate si preparate.

Gustul este cea mai importanta diferenta intre cele doua tipuri de cafea. Cafeaua Arabica este ceva mai aromata, mai delicata, in vreme ce Robusta pare mai degraba cauciucata. Da, cand sunt amestecate si, multe dintre produsele de pe piata sunt un amestec intre cele doua tipuri de boabe, gustul mai placut este dat al cafelei Arabica. Tocmai de aceea, trebuie sa stii care este diferenta dintre arabica si robusta.

Pe de alta parte, Arabica are o concentratie de zahar dubla fata de cafeaua Robusta si, cel mai probabil, ne place mai mult pentru ca nu este nevoie sa mai adaugam zahar sau orice alt tip de indulcitor. O putem consuma neagra. Asadar, cafeaua Arabica este dulceaga si nu se recomanda sa ii adaugi zahar sau lapte pentru ca ii vei strica gustul. Da, laptele si zaharul pot fi adaugate de specialisti, cand pregatesc anumite retete de cafea, dar acasa e mai bine ca consumi cafeaua Arabica neagra.

Arabica e mai dulce si pentru ca are un continut de cofeina mai mic decat Robusta. Daca ai baut vreodata nes, acesta se face din Robusta. Acest tip de cafea este mai amar tocmai pentru ca are o cantitate mai mare de cofeina.

Cafea arabica
Cafea arabica

Diferenta dintre arabica si robusta. Trebuie sa mai stii ca poti diferentia cele doua tipuri de cafea si dupa forma boabelor. Cafeaua Arabica are boabe de forma ovala si o culoare maro deschis, in vreme ce boabele de Robusta sunt rotunde, de un maro inchis.

Cafeaua Arabica are un continut de cel mult 8% de acid clorogenic, in vreme ce Robusta este ceva mai bogata, poate ajunge pana la 10%. Acidul clorogenic este un antioxidant care are si proprietatea de a alunga insectele.

Pretul celor doua produse este si el diferit. Cafeaua Arabica este de doua ori mai scumpa decat Robusta, insa acesta se poate modifica in functie de mai multi factori printre care plantatia de provenienta, solul in care creste cafeaua si conditiile meteo. Este motivul pentru care, uneori, cafeaua Robusta poate fi mai scumpa decat Arabica.

Citeste si: Cum sa inlocuiesti cafeaua. Care sunt alternativele?

Trebuie sa mai stii ca pretul este dat si de conditiile in care cafeaua se cultiva. Robusta este ceva mai rezistenta la conditiile de mediu, asa cum ii spune si numele, in vreme ce Arabica este mai pretentioasa si are nevoie de o ingrijire speciala.

In fine, indiferent de tipul ei, cafeaua care provine din fermele mai mici este mai scumpa, dar si de o calitate mai buna, care se regaseste in aroma pe care o savurezi in ceasca de cafea.

In incheiere, iti mai spun ca, pe langa aceste doua tipuri de cafea, exista un al treilea, Liberica, un soi care se aseamana cu Robusta si care se consuma mai mult in Malaezia.