Cum se face, de fapt, sapunul de casa cu care ne spalam cand eram mici
Cum se face, de fapt, sapunul de casa cu care ne spalam cand eram mici

Cum se face, de fapt, sapunul de casa cu care ne spalam cand eram mici


Cu totii ne aducem aminte de perioada copilariei, atunci cand bunica facea sapun de casa. Daca vrei sa retraiesti acele amintiri, iti aratam cum sa faci sapunul de casa cu care ne spalam cu totii cand eram mici.

Cum se face, de fapt, sapunul de casa cu care ne spalam cand eram mici – Cuprins:

Ingrediente folosite pentru a prepara sapun de casa

Ingredientele folosite pentru a prepara sapunul de casa sunt, in mare parte, aceleasi in fiecare zona. Totusi, difera plantele pe care le putem adauga pentru a obtine un produs parfumat, dar si bogat in proprietati terapeutice.

Iata ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara sapun de casa:

  • 4 kg slanina de porc sub forma de untura, jumari sau resturi de grasime pe care le-ati folosit la prajit
  • 1 kg soda caustica
  • 10 l apa
  • O mana de sare grunjoasa
  • Pentru a imbogati produsul final cu proprietati terapeutice, puteti adauga plante precum urzica, musetel, menta sau pelin (folositi doar frunzele sau florile, nu si tulpinile)

Bunica noastra prepara sapunul folosind pelin si urzica, insa poti folosi ce plante vrei. De asemenea, poti adauga si lavanda. Mai mult, iti aratam cum sa cultivi lavanda si cum sa obtii profit de pe urma ei.

Cum se face sapunul de casa, care sunt pasii

Reintoarcerea la origini nu este nimic nou, iar daca vrei sa reiei obiceiul vechi al bunicilor nu este nicio rusine. Produsul pe care il vei obtine va fi mult mai bun decat sapunurile pe care le gasesti in comert, care sunt pline de substante chimice.

Acum ca ai aflat care sunt ingredientele necesare pentru a prepara sapunul de casa, o sa iti spunem si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a face acest lucru.

Totusi, recomandam sa ai foarte mare grija la soda caustica, aceasta substanta nu trebuie sa intre in contact cu pielea pentru ca produce arsuri. Folositi manusi de cauciuc si ochelari de protectie atunci cand o adaugati in tuciul unde veti fierbe ingredientele.

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand prepari sapun de casa:

  • Puneti un tuci de fonta pe foc, exact cum facea bunica
  • Pe urma, adaugati ingredientele mentionate
  • Le veti fierbe timp de 7-8 ore, insa nu uitati ca in tot acest timp sa amestecati cu o lingura de lemn, pentru a nu arde compozitia
  • Dupa ce au trecut ele 7-8 ore, totul se lasa la racit
  • Dupa racirea compozitiei, portionati sapunul cu ajutorul unui cutit

Lesia care va ramane in urma prepararii, adica acel lichid ce ramane pe fundul tuciului, are un continut ridicat de soda caustica si o puteti folosi la curatarea cratitelor arse, insa nu a celor de aluminiu. Daca nu doriti folosirea acestuia, o neutralizati cu o cana de otet. Afla si cum sa faci gel dezinfectant!