Cum sa verifici daca o bijuterie e din argint sau nu
Cum sa verifici daca o bijuterie e din argint sau nu

Cum sa verifici daca o bijuterie este din argint sau nu


Cum sa verifici daca o bijuterie e din argint sau nu. Iata cum poti sa iti dai seama daca bijuteria pe care vrei sa o cumperi este din argint, placata cu argint sau e o tinichea. Cele mai bune metode.

Pe langa cele de aur si bijuteriile de argint sunt extrem de populare, iar din aceasta cauza apar si foarte multe falsuri. Adica vanzatorii spun ca este argint, dar in realitatea produsul este doar placat sau, mai rau, nu are niciun pic metal pretios in componenta sa.

Cum sa verifici daca o bijuterie e din argint sau nu – Cuprins:

Marcaje la bijuteriile de argint

Marcaj lingurita de argint
Marcaj lingurita de argint

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca in forma lui pura, argintul are o culoare alb-cenusie, este maleabil si stralucitor. Dintre toate metalele, argintul are cea mai mare conductibilitate electrica, dar si cea mai mare conductibilitate termica dintre toate elementele.

Totodata, argintul mai este folosit si in aliaje, pentru a oferi o nuanta mai deschisa anumitor metale pretioase. In cazul in care nu ati vazut multe inele cu pietre pretioase sau semipretioase, trebuie sa stiti ca nu este chiar o intamplare. Din cauza faptului ca acest metal pretios e maleabil, pietrele se pot desprinde usor din acea montura si se pot pierde foarte repede.

Cu toate ca argintul nu are o unitate de masura a puritatii ca cea pe care o gasim la aur, bijuteriile de aur cu marcajul 925 sunt considerate ca fiind din cel mai pur argint. Totodata, mai poti cauta si marcajul „sterling” de pe suprafata bijuteriilor pe care vrei sa le cumperi.

Pentru ca argintul este maleabil in forma sa pura, pentru a ii da mai multa reziestenta se combina cu alte metela. Cel mai adesea se foloseste cuprul.

Iata marcajele internationale pentru bijuteriile din argint:

  • Marcaj 999 (puritate 99.9%) – utilizat in industria medicala, pentru monede de colectie si lingouri
  • Marcaj 960 (puritate 96.0%) – utilizat pentru crearea compozitiilor in relief
  • Marcaj 925 (puritate 92.5%) – folosit pentru bijuterii
  • Marcaj 900 (puritate 90.0%) – folosit pentru bijuterii
  • Marcaj 875 (puritate 87.5%) – produsele cu acest marcaj pot fi confundate cu aurul alb, insa este doar o asemanare vizuala, iar in realitate este un aliaj din argint si cupru
  • Marcaj 830 (puritate 83.0%) – folosit pentru fabricarea tacamurilor
  • Marcaj 800 (puritate 80.0%) – folosit pentru fabricarea tacamurilor
  • Marcaj 720 (puritate 72.0%) – este considerat cel mai durabil aliaj, iar in componenta sa se afla cuprul. Nu se fac bijuterii din acest metal, ci este folosit in scopuri industriale

Cum sa iti dai seama daca o bijuterie este facuta din argint sau nu

Cum sa verifici daca o bijuterie e din argint sau nu. Primul lucru pe care trebuie sa il verifici atunci cand cumperi o bijuterie de argint este marcajul. Daca pe aceasta scrie „ster”, „sterling” sau 925 atunci bijuteria este din argint.

Atunci gasesti marcajele de 800, 900 si 925, atunci inseamna ca ai in fata ochilor un metal pretios. Totusi, nu te rezuma la acest test si citeste mai departe!

Cuburi de gheata
Cuburi de gheata

Incepe cu testul cubului de gheata. Dupa cum spuneam mai sus, argintul este metalul cu cea mai mare conductibilitate termica dintre toate elementele. Acest test se aplica bijuteriilor cu o suprafata plata sau a monezilor.

Trebuie doar sa pui un cub de gheata pe suprafata plata, iar daca acesta se topeste repede, atunci este din argint. Inseamna ca a fost transferata caldura din camera mult mai repede decat folosind un alt metal sau daca lasai cubul la topit.

Inalbitor
Inalbitor

Si inalbitorul te poate ajuta sa identifici o bijuterie de argint. Atunci cand este expus unei picaturi din aceasta substanta, argintul veritabil se va innegri.

Magnet
Magnet

Testul magnetului este iarasi folositor, asa ca daca ai impresia ca ai cumparat o bijuterie de argint falsa, pune-o langa un magnet.

Poti folosi un magent puternic din neodim, iar daca bijuteria ta se va lipi de acesta, atunci avem o veste proasta pentru tine, ce ai cumparat nu este din argint. In multe cazuri, este vorba de fier in combinatie cu alte metale, care ii dau un luciu specific.

Kit test bijuterii argint
Kit test bijuterii argint

De asemenea, poti cumpara si un kit de testare pentru aur si argint. Vei gasi sticlute cu acid, care te vor ajuta sa identifici metalul din care sunt facute bijuteriile. Un astfel de kit costa in jur de 300 de lei si vei putea identifica numaidecat daca ai in fata ochilor o bijuterie de argint reala sau nu.

Curatare argint bicargonat sodiu
Curatare argint bicargonat sodiu

In final, iti mai spunem ca mai poti incerca si bicarbonatul de sodiu. O sa procedezi exact ca atunci cand vrei sa cureti bijuteriile din argint, adica pui bicarbonat de sodiu in apa si lasi sa actioneze timp de cateva ore.

Dupa aceea, scoate bijuteriile si curata-le folosind o laveta moale. Daca e din argint, bijuteria isi va recapata culoarea deschisa si luciul. Daca este din alt metal, bicarbonatul va innegri bijuteria si acestea nu mai pot fi curatate.

Afla si cum sa iti dai seama daca o bijuterie din aur este falsa sau nu!