Cum sa te comporti in societate potrivit codului bunelor maniere
Cum sa te comporti in societate potrivit codului bunelor maniere

Cum sa te comporti in societate potrivit codului bunelor maniere


Cum sa te comporti corect in societate potrivit codului bunelor maniere. Exista reguli generale de comportament atat in functie de varsta, cat si de locul in care te afli, dar si specifice unei situatii anume.

Ce este codul bunelor maniere

Codul bunelor maniere
Codul bunelor maniere

Bazele codului bunelor maniere au fost puse din vremurile stravechi, mai exact in Antichitate ca un raspuns la nevoile unei societati civilizate. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa te comporti in societate.

Cum lumea este intr-o perpetua evolutie, si codul bunelor maniere se dezvolta continuu, potrivit nevoilor societatii contemporane.

Asadar, istoria politetii isi are radacina in vremuri stravechi. Practic, bunele maniere au fost inventate la curtile regale, fiind adoptate rapid de catre aristocratie. Oamenii au fost pur si simplu fermecati de aceste reguli de bune maniere si le-au asternut si pe hartie. Prima carte pe acest subiect a fost scrisa in 2.400 i.Hr. de catre edilul Egiptului Ptah-hotep.

Trebuie subliniat faptul ca cele mai multe dintre reguli sunt si astazi valabile, ca un raspuns la faptul ca eleganta in societate nu se demodeaza niciodata.

Bazele codului bunelor maniere s-au pus in Antichitate, odata cu dezvoltarea artei oratorice si a teatrului. In acele vremuri se punea accent pe gesturi. Cizelarea societatii a continuat, iar in Evul Mediu perceptia s-a schimbat si a inceput sa se puna accent pe caracterul persoanei astfel incat acestea sa fie mai bune, mai cizelate.

Astazi, codul bunelor maniere se refera la un set complex de reguli de eticheta care guverneaza comportamentul si interactiunile sociale si de afaceri. Regulile pot fi generale sau pot fi specifice unei situatii anume.

Cum sa te comporti in societate. Reguli generale

Cum sa te comporti in societate
Cum sa te comporti in societate

Cum sa te comporti in societate. Asa cum am specificat mai sus, exista doua tipuri de reguli de bune maniere in societate. Cele general valabile si cele care sunt specifice unei situatii anume.

Daca facem referire la reguli generale de bune maniere in societate, atunci trebuie sa stii ca daca le pui deja in aplicare atunci ai bune maniere.

Printre ele se numara si cum trebuie sa raspunzi la salut. Este nepoliticos sa raspunzi tinand mainile in buzunar. Ca sa arati ca esti o persoana manierata, raspunde la salut cu un zambet.

Vei aduce ofensa daca nu raspunzi unei persoane care ti-a intins mana.

Tot in codul bunelor maniere este specificat si faptul ca nu trebuie niciodata sa mergi in vizita daca nu l-ai anuntat de  intentia ta pe cel pe care urmeaza sa-l vizitezi.

Persoana mai tanara o va saluta intotdeauna pe cea mai in varsta.

In cazul in care te afli intr-un cerc nou de oameni si nu are cine sa te prezinte, este politicos sa faci chiar tu acest lucru.

Obligatia barbatilor si a baietilor este sa salute ei primii pe reprezentantele sexului frumos. Daca au capul acoperit trebuie sa isi scoata caciula/ palaria/etc in fata femeilor pe care le saluta.

Salutul
Salutul

Tot in codul bunelor maniere sta scris si faptul ca pe timpul unei vizite nu se intreaba niciodata unde este „baia”, ci unde este “toaleta”. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa te comporti in societate.

Deplasarea spre locul tau daca te afli la cinema, teatru sau sala de concerte se face cu fata catre cei aflati pe acelasi rand cu tine.

Parfumul trebuie folosit cu moderatie pentru a nu deranja pe cei de langa tine.

Codul bunelor maniere mai spune ca pantofii trebuie sa fie intotdeauna curati, atat la femei, cat si la barbati.

Hainele foarte elegante, machiajul in exces si bijuteriile opulente se poarta doar dupa ore 18.00, fiind vorba de o tinuta si un machiaj de seara.

Citeste si: Cum se aranjeaza corect masa. 3 moduri in care o poti face

Cum sa te comporti in societate. Barbatii nu trebuie sa atinga niciodata o femeie daca nu li se permite asa ceva. Exceptie fac doar acele situatii cand sunt ajutate sa iasa dintr-o masina sau sa traverseze strada. Atunci li se ofera bratul.

Viata privata nu trebuie etalata cunoscutilor, fie ca este vorba de colegi sau cunostinte. Sunt chestiuni intime si asa trebuie sa ramana. Daca nu respecti acesta regula, nu vei face decat sa creezi o impresie proasta si sa indepartezi oamenii de tine.

Nu citi niciodata corespondenta unei persoane si nu-i umbla in telefon, chiar daca este un apropiat de-ai tai. Este lipsit de maniere si sa cauti prin buzunarele apropiatilor.

Cand ceri ceva, spune intotdeauna “te rog” si “mulțumesc”, dupa ce ai primit sau ti s-a promis ca vei primi. Daca ai gresit sau daca deranjezi, cere-ti scuze.

Daca circuli pe strada cu masina dupa ce a plouat, este de prost gust sa mergi cu viteza. Poti stopi pe cineva daca treci cu roata printr-o balta.

Cum sa te comporti in societate. Transportul in comun

Oameni in autobuz
Oameni in autobuz

Cand ne deplasam cu transpotul in comum, codul bunelor maniere ne invata ca exista o serie de reguli specifice, Mai intai de toate, trebuie sa stii ca prioritate au intai cei care coboara din tren, autobuz metrou etc. Este necesar sa stii si asta, daca vrei sa inveti cum sa te comporti in societate.

Cu alte cuvinte in momentul in care a ajuns in statie mijlocul de transport, cei care vor urca dau prioritate celor care coboara in statia respectiva.

In momentul cand se poate urca, vor avea prioritate persoanele in varsta, femeile si copiii.

Locul de la geam trebuie oferit copiilor si femeilor. In cazul in care nu sunt locuri libere, barbatii si tinerii au obligatia sa-l ofere pe-al lor, dupa caz, femeilor insarcinate, batranilor si invalizilor.

Barbatul care insoteste o femeie intr-un mijloc de transport in comun nu o va parasi nicio clipa, nici macar in situatia in care se elibereaza un loc ceva mai departe.

Reguli de comportament daca mergi in vizita

Cum sa te comporti in societate. Vizita
Cum sa te comporti in societate. Vizita

Reguli punctuale se refera si in cazul vizitelor. Codul bunelor maniere nu accepta lipsa de punctualitate sau tinutele care nu arata respect gazdei. Deci, respecta ora stabilita pentru vizita si ai grija sa porti haine potrivite.

Nu se merge niciodata in vizita fara a oferi gazdei un cadou, mai ales daca este prima data cand se intampla asa ceva. Cele mai uzuale daruri sunt: buchetele de flori, o sticla de vin sau dulciuri.

In cazul in care in vizita respectiva sunt persoane necunoscute, barbatul este prezentat femeii, iar cei mai tineri celor mai in varsta.

Trebuie sa te implici in discutiile din timpul vizitei. Momentele de tacere ar putea fi considerate semn de ostilitate.

Reguli de comportament la masa

Cum sa te comporti la masa
Cum sa te comporti la masa

Codul bunelor maniere prevede o serie de reguli si in ceea ce priveste masa.  Una dintre cele mai importante se refera la cine se aseaza mai intai la masa. Onoarea le revine femeilor, iar daca o reprezentanta a sexului frumos se ridica de la masa, barbatii au obligatia sa faca acelasi lucru si ei, in semn de respect.

La masa se adopta o pozitie decenta. Coatele nu se tin pe masa, plus ca nu se sufla niciodata in mancare pentru a o raci. Se asteapta pana cand se poata consuma in siguranta.

Furculita se tine in mana stanga si cutitul in dreapta, iar friptura se taie bucata cu bucata pe masura ce este consumata. Bucatile nu trebuie sa fie mari.

Niciodata nu se vorbeste cu gura plina si nu se mananca cu gura deschisa.

Cadoul bunelor maniere: cadourile

Primirea cadoului
Primirea cadoului

Dca vrei sa respecti eticheta, atunci trebuie sa stii ca exista o serie de reguli si in ceea ce priveste oferirea sau primirea unui cadou.

Pretul cadourilor trebuie indepartat, exceptie facand cartile. Darurile trebuie oferite intr-un ambalaj curat si bine impaturit. Nu oferi niciodata flori in ambalaj, oricat de frumos ar arata.

In momentul in care primesti un dar, trebuie sa-l desfaci imediat si sa-ti arati incantarea fata de persoana care ti l-a oferit. Daca este vorba de un buchet de flori, acesta trebuie pus imediat in vaza.