Codul bunelor maniere. Cum sa te comporti ca elev la scoala
Codul bunelor maniere. Cum sa te comporti ca elev la scoala

Codul bunelor maniere. Cum sa te comporti ca elev la scoala


Nu numai adultii trebuie sa stie totul despre codul bunelor maniere, ci si elevii. Iata cum trebuie sa te comporti ca elev la scoala, ce ai voie sa faci si ce nu este politicos. Aceste sfaturi pot fi aplicate chiar si in afara scolii, asa ca nu ar fi rau sa stii care sunt!

Bunele maniere in clasa pe care trebuie sa le stie orice elev

Copii la scoala
Copii la scoala

Comportamentul pe care il are un elev in clasa, cu colegii sau profesorii, in timpul orelor sau chiar si in pauze, este foarte important si decisiv pentru viitorul sau. Oricarui copil trebuie sa i se explice aceste reguli, pentru a intelege cum sa se comporte la scoala, dar si in societate.

In primul rand, prima impresie conteaza, asa ca elevul rtebuie sa aiba grija sa se prezinte in haine curate. Curatenia si hainele sunt foarte importante, asa ca evita sa porti haine extravagante sau murdare.

Totodata, elevii nu trebuie sa intarzie la ore, pentru ca acest comportament va deveni obisnuinta la scoala, iar mai departe in viata de zi cu zi. Invata-ti copilul sa respecte ora la care trebuie sa fie prezent la scoala.

Orice elev trebuie sa inteleaga faptul ca intai asculta ce spu profesorii, iar apoi ridica mana pentru a cere permisiunea de a vorbi. Nu trebuie sa vorbeasca niciodata in acelasi timp cu profesorii si trebuie sa se adreseze politicos acestora. De fiecare data, trebuie sa spuna „multumesc” si „va rog”.

La fel se intampla si in comportamentul cu ceilalti colegi, nu trebuie sa tipe sau sa se certe, ci sa vorbeasca politicos. „Multumesc” si „te rog” se aplica si in relatiile cu colegii de clasa.

Fie ca e vorba de locul din banca in care sta, de locuri comune precum biblioteca sau de vestiarul de sport, elevul trebuie sa aiba grija sa isi lase lucrurile in ordine.

Mai mult, elevul nu trebuie sa minta sau sa incerce sa ii pacaleasca pe ceilalti colegi, nu se arata plictisit la ore, nu rade de colegii sai si nu ii jigneste, nu sare la bataie.

Metode de invatare a bunelor maniere pentru scoala

Mama si copil
Mama si copil

Copiii nu o sa retina regulile atunci cand le explici o singura data, asa ca va trebui sa iti inveti micutii treptat, prin activitati practice. Mai mult, chiar puteti face un mic joc „de-a scoala” acasa, intre elev si profesor. In acest fel ii poti explica ce are voie sa faca, modul in care trebuie sa salute, cum sa ceara permisiunea de a raspunde, cum sa se comporte in timpul orelor de clasa sau cum sa se comporte cu colegii.

Este necesar sa ii explici copilului tau ca nu este bine sa jigneasca, sa se certe cu colegii sau sa manifeste dispret fata de acestia. Explica-i faptul ca obraznicia are consecinte si ajuta-l sa distinga comportamentele bune de cele rele.

Intotdeauna trebuie sa te exprimi in termeni politicosi, precum „te rog frumos”, „cu placere”, „imi cer scuze”, „imi permiti” sau „multumesc”. Astfel, copilului tau ii vor ramane in minte aceste cuvinte si le va transforma in automatisme.

Totodata, ii poti explica faptul ca daca ii trateaza frumos pe ceilalti, atunci i se va intoarce favorul. Intotdeauna corecteaza-l cu blandete in cazul in care greseste, nu il certa!

Codul bunelor maniere: ce reguli de baza trebuie sa respecte elevii la scoala

Copii in sala de clasa
Copii in sala de clasa

Conform codului bunelor maniere, orice elev trebuie sa respecte niste reguli de baza la scoala. Elevii trebuie sa stie cum sa se comporte in raport cu profesorii sau cu colegii de clasa.

Iata ce reguli de baza trebuie sa respecte orice elev:

  • Sa salute colegii atunci cand intra in clasa
  • Sa salute profesorul, ridicandu-se in picioare, atunci cand acesta se aseaza la catedra
  • Sa ceara permisiunea atunci cand doreste sa merga la toaleta sau sa se ridice din banca
  • Sa nu vorbeasca neintrebat
  • Sa tina usa deschisa pentru o persoana care intra in sala de clasa, mai ales atunci cand aceasta are mainile ocupate
  • Sa respecte proprietatea celorlalti colegi, sa nu isi insuseasca bunuri care nu ii apartin si sa nu fure
  • Sa vorbeasca doar dupa ce altcineva isi incheie discursul
  • Sa nu vorbeasca neintrebat in timpul orei
  • Sa aiba o postura decenta in banca si sa nu se agite sau sa ii agite pe ceilalti colegi
  • Sa nu ii jigneasca pe ceilalti colegi
  • Sa aiba grija de banca sa, sa nu o zgarie sau sa o deseneze
  • Sa se comporte decent in recreatii, fara violenta sau acte de vandalism
  • Sa fie politicos cu colegii si cu profesorii

Afla si cum sa mananci corect atunci cand la masa se afla mai multe persoane sau cum sa te imbraci in prima zi de scoala!