Codul bunelor maniere. Cum trebuie sa mananci corect atunci cand la masa sunt mai multe persoane
Codul bunelor maniere. Cum trebuie sa mananci corect atunci cand la masa sunt mai multe persoane

Codul bunelor maniere. Cum trebuie sa mananci corect atunci cand la masa sunt mai multe persoane


Este necesar sa stim cum sa ne comportam atunci cand luam masa cu persoane straine sau in societate. Iata care este codul bunelor maniere si cum trebuie sa mananci corect atunci cand la masa saunt mai multe persoane. Ce trebuie sa stii si la ce trebuie sa si grija!

Pozitia corecta a corpului atunci cand mancam, conform codului bunelor maniere

Pozitia corecta la masa codul bunelor maniere
Pozitia corecta la masa codul bunelor maniere

Chiar daca ti se pare banala, pozitia in care stam la masa si mancam tine de educatia pe care o primim acasa. Nu conteza daca te afli sau nu in public, este foarte important sa stii cum trebuie sa stai pe scaun, dar si cum sa folosesti in mod corect tacamurile.

Scaunul trebuie asezat cu atentie atunci cand stam la masa, iar daca este prea departe in mod sigur o sa ne si patam. Asadar, terbuie sa ne asezam astfel incat capul sa fie aplecat deasupra marginii mesei. Tine cont ca atunci cand ducem ceva la gura, doar capul trebuie sa se aplece, nu si restul corpului.

De asemenea, mare atentie la eterna problema: coatele. Acestea trebuie sa stea pe langa corp. Bratele si coatele nu trebuie asezate pe masa, doar incheieturile se sprijina pe marginea mesei, langa farfurie. In momentul in care servim masa, vom avea grija sa avem coatele cat mai aproape de corp.

Codul bunelor maniere: cum se tin corect tacamurile

Codul bunelor maniere: cum se tin corect tacamurile
Codul bunelor maniere: cum se tin corect tacamurile

Cum tii tacamurile este un aspect extrem de important, asa ca asigura-te ca citesti toate sfaturile noastre.

Trebuie sa stii ca lingura si cutitul se tin intotdeauna in mana dreapta. Lingura se tine ca si un creion, intre degetul mare si cel aratator, iar dirijarea acesteia se face cu ajutorul degetului mijlociu si al incheieturii.

Cutitul se tine intre degetul mare si cel mijlociu, iar cu ajutorul aratatorului poti sa tai felul de mancare pe care il servesti. Tine cont ca aratatorul nu se pune pe spatele lamei, pentru ca este un gest nepoliticos.

Furculita se va tine in mana stanga atunci cand, in acelasi timp, se utilizeaza si cutitul. Se poate folosi cu mana dreapta doar dupa ce terminati, de exemplu, de taiat o bucata de friptura.

In cazul in care ati scapat un tacam pe jos, cereti altul. Acesta nu se va sterge, se va inlocui!

Cand serviti o bautura, pastrati tacamul in farfurie, mai exact furculita la stanga asezata cu dintii in sus si cutitul la dreapta, cu lama sub curbura furculitei.

Atunci cand ati terminat de mancat, puneti cutitul paralel cu furculita, cu dintii in jos bineinteles! Daca farfuria este goala si puneti tacamurile incrucisate, acesta este un semn ca mai doriti sa fiti serviti din felul respectiv.

Afla si cum sa aranjezi corect masa, in functie de evenimentul pe care il gazduiesti!

Bunele maniere: ce ai voie sa mananci cu mana si ce mancaruri se taie cu cutitul

Tacamuri aranjate pentru masa
Tacamuri aranjate pentru masa

Este foarte important ca atunci cand te afli la o masa festiva, sa stii exact ce ai voie sa mananci cu mana si ce feluri de mancare se taie cu cutitul. Care sunt aceste mancaruri si ce trebuie sa eviti.

Inainte de a servi orice fel de mancare, puneti servetul pe genunchi, insa fara sa il desfasori in totalitate. Atunci cand il folosim, trebuie sa ne tamponam gura, iar dupa ce am terminat de servit, servetul se aseaza langa farfurie, dar fara a il impaturi. Sub nicio forma, servetul nu se pune in jurul gatului si nu se fixeaza in gulerul camasii sau un decolteu.

Atunci cand servesti oua fierte in coaja, pentru a manca unul folosesti un paharel suport, care este fixact pe o farfurioara. Spargeti varful, indepartati partea de sus cu ajutorul unei lingurite, iar cojile se pun pe farfurioara. Dupa ce ati mancat oul, spargeti si coaja.

Cand mancati dulceata sau miere, folositi lingurita special adusa pentru a va pune in farfurie. Nu mancati direct din borcan.

Mezelurile se curata de coaja cu furculita si cutitul in propria farfurie.

Urmatoarele alimente se pot manca si cu mana: biscuiti, fursecuri, struguri, cirese, caise sau alte fructe.

Supa de pui
Supa de pui

Supele se servesc folosind lingura, iar daca este prea calda nu suflam in ea, ci asteptam sa se raceasca. In nici un caz nu aplecati farfuria pentru a manca si ultima picatura sau nu inmuiati painea in supa.

Muraturile care se servesc la masa se iau cu furculita si se taie in farfurie, pe masura ce se mananca. La fel se intampla si cu friptura, chiftelele, sarmalele sau ruladele.

Cartofii nu se taie cu cutitul si sub nicio forma nu se vor zdrobi cu furculita in farfurie.

Pestele nu se va servi ca si friptura, pentru ca nu se taie cu un cutit normal. Tacamul special de peste are un cutit cu o forma speciala si o furculita mai mica. Se foloseste cutitul doar pentru a dezosa si a transa pestele sau ca ajutor la mancat. Oasele pe care le-ati mai gasit pe masura ce mancati se pun pe furculita sau se scot cu ajutorul a doua degete.

Fructe de mare
Fructe de mare

Crevetii sau racii se servesc, de obicei, decorticati. Daca nu este cazul, acestia se curata cu mana, iar apoi se scot din carapace. Pentru crabi, languste sau homari, articulatiile se rup cu mana, iar cu un cleste special se vor sparge oasele si se scoate carnea din cosul pieptului, picioare si coada. Carnea se va servi cu paine prajita si unt, iar pentru a ne curata pe maini trebuie ca pe masa sa existe un bol cu apa pentru clatirea degetelor.

Spaghetele se mananca folosind furculita, ajutati de lingura. Veti servi din castronul in care au fost aduse o portie rezonabila, nu este politicos sa va puneti o cantitate mare.

Icrele negre sau de Manciuria se aduc, de obicei, in mici castronase din care ne vom pune in farfurie cu lingurita de serviciu. Le consumam facand mici sandvisuri, folosind painea prajita si untul.

Nu credem ca mai este nevoie sa mentionam acest lucru, dar o sa spunem totusi ca este total interzis sa facem zgomote atunci cand mancam, de exemplu sa sorbim, rontaim sau sa plescaim, sa ciocnim tacamurile de vesela ori sa oftam. Total diferit fata de cultura japoneza, unde nu este deloc interzis sa sorbi pentru a savura mancarea. In niciun caz nu ne scobim intre dinti la masa, ci mergem la baie.