Cum sa scoti o capusa si la ce trebuie sa ai grija
Cum sa scoti o capusa si la ce trebuie sa ai grija

Cum sa scoti o capusa si la ce trebuie sa ai grija


Cum sa scoti o capusa de pe un animal sau de pe corpul tau si la ce trebuie sa ai grija atunci cand faci acest lucru. Care sunt riscurile si de ce e bine sa stii cum sa actionezi daca acestea te-au muscat. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa scoti o capusa si la ce trebuie sa ai grija – Cuprins:

Ce boala pote transmite o capusa

Capusa
Capusa

Inainte de a sti cum sa scoti o capusa, trebuie sa intelegi si ce boala poate transmite o capusa, pentru a intelege riscurile la care te expui. Nu de alta, dar nu vrei sa risti sa te imbolnavesti de la o insecta atat de mica.

Boala pe care o transmit capusele poarta numele de Lyme, insa doar cele din genul Ixodes, adica insecta pe nume Borrelia burgdorferi. Primele simptome ale acestei boli vor fi o mica eruptie aparuta la locul muscaturii, urmata de febra, oboseala, dureri musculare sau frisoane. Acestea din urma pot aparea si la interval de cateva saptamani.

Mai mult decat atat, daca o sa ignori aceste simptome risti aparitia tulburarilor de memorie, articulatia genunchiului va deveni tumefiata, dar cel mai grav poate fi aparitia paraliziei faciale. De asemenea, sunt persoane care pot avea afectiuni si la inima!

Cum sa scoti o capusa

Cum sa scoti o capusa
Cum sa scoti o capusa

Ei bine, capusele se scot folosind o penseta sau un dispozitiv special care nu costa deloc mult. In cazul in care folosesti penseta, iti recomandam apuci capusa de cap, cat mai aproape de piele.

Dupa ce ai apucat-o bine, va trebui sa tragi incet, pana ce aceasta se desprinde de piele. Poti face miscari de rotatie, insa trebuie sa eviti strangerea acesteia de abdomen, deoarece acest lucru va favoriza trecerea Borreliilor din glandele salivare in sangele tau sau al animalului.

Citeste si: Cum sa scapi de capuse. Solutii chimice din comert, dar si metode 100% naturale pentru animale

Imediat dupa ce ai scos-o, te sfatuim sa o duci la analiza, pentru ca trebuie sa stii daca va fi sau nu nevoie sa urmezi un tratament cu antibiotic. In cazul in care aceasta nu contine bacterii, nu va fi nevoie de niciun tratament. Dupa cum vezi, nu e atat de vrei sa inveti cum sa scoti o capusa.

O alta metoda pentru a scoate o capusa din pielea ta sau a unui animal de companie este sa folosesti un bat de chibrit. Nu pentru a ii da foc! Capusa este atrasa de mirosul de fosfor care se gaseste pe betele de chibrit, iar daca il vei umezi va iesi singura si se va urca pe batul de chibrit.

Dispozitiv de scoatere a capuselor
Dispozitiv de scoatere a capuselor

Dupa cum spuneam, indepartarea capuselor se face si un dispozitiv special pe care il poti cumpara din comert. Este extrem de usor atunci cand vrei sa inveti cum sa scoti o capusa din pielea animalului de companie. Practic, este vorba de niste carlige din plastic, al caror design garanteaza indepartarea precisa a insectelor fara ca acestea sa lase reziduuri in organismul tau.

Partea buna este ca designul ingenios si faptul ca acestea sunt fabricate din plastic nu va drobi capusa atunci cand o scoate din piele. Drept urmare, nu vor fi transmise microorganisme patogene.

Daca si tu vrei sa cumperi un astfel de dispozitiv, trebuie sa stii ca il gasesti pe Emag.ro, iar un set include trei dispozitive de dimensiuni diferite. Le vei putea indeparta pe cele mari, dar chiar si pe cele mai mici. Poti cumpara aceste dispozitive de pe Emag.ro.