Cum sa scapi de capuse. Solutii chimice din comert dar si metode 100% naturale pentru animale
Cum sa scapi de capuse. Solutii chimice din comert dar si metode 100% naturale pentru animale

Cum sa scapi de capuse. Solutii chimice din comert, dar si metode 100% naturale pentru animale


Atunci cand vine sezonul cald, ne lovim de aparitia capuselor si cum multi dintre noi au animale de companie ne-am gandit ca ar fi bine sa stim exact cum sa actionam impotriva acestor insecte.

In acest articol vei afla cum poti sa scapi de capuse cu solutii chimice sau cu metode 100% naturale, pentru cei care au animale de companie si vor sa aiba grija ca acestea sa nu fie intoxicate. Iata care sunt aceste solutii!

Cand apar capusele si cum pot acestea sa ajunga in curtea noastra?

Capusa
Capusa

Mai intai, trebuie sa stim ca aceste insecte apar primavara (cu toate ca pot fi active si in timpul iernii daca aceasta este mai blanda), iar varful de sezon sunt lunile mai-iulie, atunci cand sunt inregistrate cele mai multe cazuri de intepaturi de capusa. Bineinteles, cei care locuiesc in preajma padurilor sau a parcurilor prezinta un risc mai mare, pentru ca acestea pot ajunge foarte usor in curtea lor.

Capusele pot ajunge foarte usor in curtea ta prin intermediul animalelor (caini, pisici, pasari, rozatoare etc.) dar si prin intermediul vantului (10-20% dintre cazuri). Cu toate ca aceste insecte nu pot vedea, ele detecteaza vietuitoarele care au sange cald pe baza caldurii degajate de corpul acestora. Se pot urca destul de repede pe acestea pentru ca sar dupa firele de iarba direct pe „gazde”.

Iata cateva informatii despre capuse, de ce sunt periculoase aceste insecte si de ce este recomandat sa le eliminam:

  • Transmit boli exterm de periculoase – Borelioza sau boala Lyme, tularemie, febre infectioase sau hemoragice, iar pana la 15% dintre acestea sunt mortale
  • Se hranesc cu sange cald si sfasie pielea cu mandibulele, infigandu-si un dinte cheratinos (hipostom) in fluxul sanguin
  • Atunci cand se hranesc isi depun si ouale in organismul gazda, iar dupa aproximativ o saptamana parasesc organismul

Cum sa previi aparitia capuselor la tine in curte

Capusa pe frunza
Capusa pe frunza

Bineinteles, preventia este mult mai importanta decat eliminarea capuselor, asa ca trebuie sa iei in considerare si aceasta operatiune. Cea mai buna solutie impotriva capuselor este K-Othrine de la Bayer care are ca substanta activa, deltamethrine-ul.

Totusi, trebuie sa luati in considerare cateva lucruri inainte de a aplica aceasta solutie, pentru ca este recomandat sa fie iarba tunsa (2-3 cm), aplicarea trebuie sa se realizeze cat mai aproape de sol unde stau capusele si sa fie folosit un atomizor sau pulverizator de spate, pentru ca aplicarea trebuie sa fie facuta cu un echipament puternic. Solutia trebuie sa intre in contact cu capusele pentru a le extermina, asa ca este esential ca iarba sa fie tunsa.

Mai mult, insecticidul trebuie aplicat si pe garduri, pana la o inaltime de 1 m fata de sol. Dupa aplicare, insecticidul trebuie lasat sa isi faca efectul (pana la 72 de ore), asa ca va fi interzis accesul animalelor de companie sau a altor vietuitoare in zona in care ati imprastiat solutia. Animalele vor putea dupa ce au trecut 72 de ore sau dupa ce ati udat din belsug cu apa suprafata pe care ati pulverizat solutia (minimum 30 minute).

Cum sa scapi de capuse cu solutii chimice din comert

Capusa pe piele
Capusa pe piele

O prima solutie impotriva capuselor este Ficam WP80 de la Bayer, un insecticid carbamic fotostabil si biodegradabil. Poti utiliza acest insecticid in curte dar si interiorul locuintelor, birourilor etc. Bineinteles, dupa ce ai efectuat tratamentul cu aceasta substanta, nu lasa animalele de companie sau alte persoane in zona respectiva si respecta perioada de timp recomandata de producatorul substantei.

Solfac Automatic Forte de la Bayer este o bomba fumigena care elibereaza un fum insecticid si se poate folosi in spatii de depozitare, locuinte, spatii de cazare comune etc. 150 ml sunt necesari pentru 100 metri cubi suprafata tratata.

Super Killer 25 EC este un insecticid indicat in combaterea capuselor si foloseste ca substanta activa cipermetrina. Acesta nu se acumuleaza in sol sau in lantul alimentar si are o toxicitate redusa pentru om si animale.

Cum sa elimini capusele cu metode 100% naturale

Capuse
Capuse

Ei bine, capusele nu se gasesc numai pe animale de companie ci si la bovine, ovine sau cabaline. De asemenea, acestea sunt de doua feluri, capuse endofile adica de adapost sau capuse exofile, de exterior. In locuinte, grajduri sau vizuini se gasesc capuse endofile si sunt acelea care paraziteaza animalele in perioada de odihna.

Animalele infectate, adica acelea care au fost muscate de capuse, pot fi infestate cu parazitul Babesioza care poate provoca moartea animalelor daca nu este descoperit la timp. Daca vrei sa ai grija de animalele tale si nu vrei sa folosesti substante toxice, o sa iti recomandam solutii 100% naturale.

Lamaia este eficienta impotriva capuselor, iar pentru a prepara o solutie trebuie sa tai fructul in bucati si sa il pui in apa fiarta. Lasa lamaia 12 ore in solutie, iar apoi foloseste un pulverizator pentru a stropi blana animalelor. Ai grija sa nu le dai in ochi, pentru ca animalele sufera la fel ca si omul.

Ulei esential de lavanda
Ulei esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda reprezinta o solutie impotriva capuselor si l-am mai recomandat atunci cand am explicat cum sa scapi de purici prin metode naturale. Pentru a fi sigur ca indepartezi capusele aplica 2 picaturi la baza cozii si pe gatul animalului, insa nu direct pe piele. De asemenea, mai poti folosi ulei de cuisoare, eucalipt, lamaie, muscate, palmarosa, busuiocul cerbilor, dar si ulei din rasina de opoponax.

Mai mult, rozmarinul poate fi folosit la prepararea unei solutii impotriva capuselor. Fierbe 300 grame de frunze proaspete pana cand apa da in clocot. Opreste focul si lasa solutia sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, pulverizeaza aceasta solutie pe blana animalului.

Apa cu otet de mere (cantitati egale) reprezinta o solutie la indemana si va fi eficienta si impotriva puricilor.

Uleiul esential de geranium (muscata) este foarte bun impotriva capuselor. Poate fi aplicat in locurile unde se aseaza capusele sau poti sa faci o solutie amestecata cu apa ori cu ulei de jojoba pe care o pulverizezi in acele locuri. NU FOLOSITI uleiul esential de geranium la pisici, pentru ca este toxic pentru aceste animale!

Sprayul cu ulei extras din craite, eucalipt si maghiran poate fi folosit impotriva acestor insecte. Maghiranul secreta o substanta numica carvacol care omoara capusele in mai putin de 24 de ore.

Rozmarin
Rozmarin

Daca vrei ca aceste insecte sa nu ajunga in curtea ta, poti cultiva lavanda, muscate, rozmarin, galbenele, busuioc sau menta. Plantele nu numai ca te vor proteja pe tine, dar vor avea grija si de animalele de companie.

O solutie impotriva capuselor poate fi facuta din rozmarin si scortisoara: 10 picaturi ulei esential rozmarin, 7 picaturi ulei esential scortisoara, 3 picaturi ulei esential de cedru, 2 linguri ulei migdale. Dupa ce ati preparat-o, se aplica pe zonele corpului care sunt vulnerabile la muscaturi de capuse.

Citricele combat capusele asa ca puteti face o solutie din coaja de portocala, coaja de lamaie si apa. Fierbeti cojile, strecurati lichidul si pulverizati pe blana animalelor. NU FOLOSITI aceasta solutie pentru pisici, pentru ca sunt iritate de mirosul de citrice.

O pulbere de usturoi sau ustoroiul pus in mancarea animalului il poate ajuta sa indeparteze capusele.

Daca ati gasit o capusa in blana animalului folositi o solutie pe baza de bicarbonat de sodiu pentru a o indeparta. Amesteca ½ lingurita bicarbonat de sodiu, ½ lingurita de sare, 100 g otet de mere si 100 g apa calda.