Cum sa pastrezi cafeaua in mod corect
Cum sa pastrezi cafeaua in mod corect

Cum sa pastrezi cafeaua in mod corect


Iata cum sa pastrezi cafeaua si ce trebuie sa iei in considerare pentru a ii mentine aceeasi prospetime. Daca esti bautor de cafea, mai mult ca sigur te-ai lovit si tu de aceasta problema, asa ca o sa iti spunem ce trebuie sa faci.

Care este cea mai proaspata cafea de pe piata

Boabe de cafea naturale
Boabe de cafea naturale

Ei bine, noi nu avem norocul sa bem cam cea mai proaspata cafea de pe piata, pentru ca arborele de cafea nu creste la noi in tara. Pentru ca Romania nu are clima necesara cresterii arborelui de cafea, ne multumim cu boabele de cafea importate.

Trebuie sa stii ca arborele de cafea produce niste fructe asemanatoare cu ciresele, care apar dupa ce florile albe infloresc. Arborii pot trai pana la 100 de ani si produc in jur de 5 kg de cafea pe an.

Nu te gandi ca este asa de simplu sa obtii boabele de cafea asa cum le vezi atunci cand le cumperi. Acestea incep sa isi piarda prospetimea dupa procesul de prajire, asa ca ar trebui sa iti cumperi o cafea proaspat prajita.

Dupa procesul de prajire, boabele de cafea isi mentin aroma timp de 3 saptamani. Totusi, dupa aceasta perioada, boabele de cafea se invechesc din cauza procesului de oxidare si al eliberarii de dioxid de carbon.

Poti cumpara cea mai proaspata cafea direct de la prajitoriile artizanale. Daca decizi sa faci acest lucru, ar trebui sa mai stii ca este necesar sa astepti 3 zile de la terminarea procesului de prajire, pentru a bea cea mai buna cafea la tine acasa! Acum, haideti sa aflam cum sa pastrezi cafeaua!

Cum sa pastrezi boabele de cafea

Boabe de cafea
Boabe de cafea

Iata cum sa pastrezi corect cafeaua. Pentru a mentine aroma, trebuie sa pastrezi boabele de cafea in mod corect. Mai mult, ar trebui sa fii atent si la anumite aspecte, pentru ca doar asa vei obtine cea mai buna cafea pe care o bei dimineata.

In primul rand, daca o sa cumperi cafea macinata, procesul de oxidare este mult mai rapid. Cel mai bine este sa cumperi boabe de cafea si o rasnita, pentru a le macina inainte de a prepara cafeaua.

Dupa aceea, conform expertilor de la National Coffee Association, aerul, umezeala, lumina si caldura joaca un rol important in aroma boabelor de cafea.

Asigura-te ca modul tau de a depozita cafeaua nu este afectat de factorii mentionati. Sfatul nostru este sa o pastrezi intr-un loc ferit de lumina, uscat si la temperatura camerei.

Mai trebuie sa ai in vedere ceva: cantitatea. Cumpara o cantitate mica de cafea prajita, pentru ca astfel o sa ai mereu boabe de cafea proaspat prajita.

Totusi, nu este nicio problema daca tii boabele de cafea mai mult, pentru ca le poti folosi pentru a face un cold brew.

Cum sa pastrezi cafeaua macinata

Cum sa pastrezi cafeaua macinata
Cum sa pastrezi cafeaua macinata

Cum sa pastrezi cafeaua. Daca nu vrei sa cumperi boabe de cafea si o sa alegi alternativa macinata, atunci trebuie sa fii atent si la modul de impachetare.

Daca ai deschis pachetul, atunci trebuie sa il sigilezi foarte bine, pentru ca nu vrei ca aceasta sa ia contact cu aerul. Poti folosi si recipiente speciale de pastrare a cafelei.

Dupa cum spuneam, exista recipiente speciale in care poti pastra cafeaua proaspata. Cele din ceramica sau sticla sunt cele mai bune optiuni, insa te sfatuim sa le eviti pe cele din materiale transparente.

Desi arata bine si anumitor persoane le place sa se uite la boabele de cafea, lumina poate afecta aroma cafelei.

Mai mult, ar trebui sa te asiguri ca recipientul in care pui cafeaua este sigilat perfect si nu lasa aerul sa intre. Acesta este modul corect si asa intelegi cum sa pastrezi in mod corect cafeaua!

Cum sa pastrezi cafeaua, lucruri pe care sa nu le faci

Preparare cafea
Preparare cafea

Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa pui cafeaua la congelator. Exact cum se intampla cu legumele, care nu mai au acelasi gust dupa ce sunt puse la congelator.

Boabele de cafea isi pierd din savoare atunci cand le depozitezi in congelator. Evita acest lucru, pentru ca poate schimba foarte mult gustul cafele pe care o bei.

Acelasi lucru se intampla si cu frigiderul. Desi se recomanda sa nu tii cafeaua in locuri unde caldura este ridicata, asta nu inseamna ca trebuie sa o pui in frigider. Este o diferenta mare de a tine cafeaua la temperatura camerei si in frigider.

Tine cafeaua departe de sursele de caldura. Nu este indicat sa tii boabele de cafea la caldura, iar daca ai un espressor cu rasnita incorporata, nu pune prea multa cafea acolo pentru ca si acest aparat emana caldura. Foloseste doar cantitatea care iti trebuie pentru a prepara cafeaua.

Cel mai bun loc pentru a depozita cafeaua ramane un sertar sau un dulap, unde nu patrunde lumina. Iar daca vrei sa bei o cafea cu aroma perfecta, te mai sfatuim sa nu speli cu detergent de vase cestile de cafea.

Clateste-le cu apa fierbinte pentru a indeparta petele vechi de cafea si a omora bacteriile. Detergentul cu care speli cestile de cafea afecteaza si aroma acesteia.