Daca te pasioneaza astronomia, atunci si sigur este pasionat si de momentele cand anumite planete sunt vizibile cu ochiul liber. Iata cum sa gasesti planeta Saturn pe cerul noptii, fara sa ai nevoie de un telescop special.
Cateva lucruri despre planeta Saturn
Pentru cei ce nu stiu, Saturn este a 6-a planeta de la Soare si a doua cea mai mare din Sistemul Solar, dupa Jupiter. O sa recunoasteti usor aceasta planeta pentru ca are un inel mare care o inconjoara, compus din particule de gheata, dar si o cantitate mica de praf si roca.
In jurul planatei Saturn orbiteaza 82 de sateliti naturali (Luni). Aceste Luni sunt foarte indeparatate de planeta si fiecare are un diametru de aproape 5 km. Foarte interesant este faptul ca 20 de Luni noi au fost descoperite recent, iar 17 dintre acestea au o orbita retrograda, adica se invart in sens invers fata de miscarea planetei Saturn. Restul, se misca in aceeasi directie cu ea.
Cercetatorii de la NASA monitorizeaza in mod constant planeta Saturn, asa ca mereu apar informatii noi cu privire la ce se ascunde exact in jurul acesteia. Se pare ca Lunile descoperite ar fi format in trecut o luna mai mare care s-a spart in bucati mai mici, insa nu sunt inca dovezi in acest sens.
Cum sa vezi planeta Saturn cu ochiul liber
V-am spus deja despre planeta Marte, cum o puteti vedea cu ochiul liber, asa ca acum va spunem si despre planeta Saturn. Din pacate, nu mai puteti vedea si Perseidele!
Conform expertilor, planeta Saturn straluceste in partea de sud-est a cerului, dupa apusul soarelui, la 7.5 grade est (stanga) de planeta Jupiter. O sa vedeti o lumina galbuie intr-o constelatie Capricorn aproape goala.
O sa poti vedea planeta Saturn cu ochiul liber la o ora dupa ce soarele a apus, asa ca uita-te atent in partea de sud-est. Totusi, pozitia planetei se va schimba, o sa se mute mai sus pe cer. Mai mult, aceasta va fi vizibila alaturi de planeta Jupiter pana la sfarsitul anului 2020, adica in luna decembrie.
Vestea proasta este ca nu veti putea observa si inelul ce inconjoara planeta Saturn, pentru ca acesta nu este la fel de mare sau la fel de luminos ca cel al planetei Jupiter. Daca veti folosi un telescop, este posibil sa il observati. Nu uitati, totusi, ca Saturn se afla la o distanta de peste 1.3 miliarde de kilometri!
Daca vei folosi un telescop, vei putea vedea si una sau doua Luni care orbiteza in jurul planetei Saturn. Titan va fi cea mai usor de observat, pentru ca chiar si mai mare decat planeta Mercur.