Cum sa dormi ca Salvador Dali. Creativitatea poate fi dezvoltata prin… somn. Poate ca nu te asteptai la asta, dar se pare ca o tehnica de somn utilizata de celebrul pictor Salvador Dali l-a ajutat pe acesta sa isi potenteze creativitatea.
Nu este singurul. Thomas Edison, spun specialistiil, ar fi folosit si el aceeasi tehnica. Tot specialistii spun ca, pentru a fi mai creativ, este important sa te trezesti fix cand o anumita faza a somnului debuteaza.
Metoda somnului profund cu o cheie
Cum sa dormi ca Salvador Dali. Metoda se numeste simplu – somn cu cheie – si a fost descrisa de Salvador Dali in cartea Secrets of Magic Craftsmanship, publicata in 1948. Dali ii sfatuieste pe cei interesati sa isi dezvolte creativitatea sa se aseze pe un scaun sau un otoliu solid, iar in mana stanga sa stranga o cheie grea – de unde si numele metodei.
Este important ca sub cheie sa fie pusa o farfurie. Sigur, cand apar primele semne ale somnului, stransoarea mainii se va relaxa, cheia va aluneca din mana si va cadea pe farfurie. Zgomotul produs te va trezi. Este momentul in care pictorul se reapuca de treaba si, se pare ca si Thomas Edison proceda in acelasi fel.
Cercetatorii spun ca aceasta stare, cumva intre veghe si somn, este starea hipnagogica sau N1, este o faza timpurie a somnului, asa cum am spus, inainte de trecerea la somnul profud. Desi dureaza doar cateva minute, ea este extrem de benefica pentru creativitate, singura conditie fiind sa te trezesti inainte de a debuta somnul profund.
Aceasta stare de somn superficial reprezinta cam 5% din somnul unei nopti si nu a fost foarte mult studiata. Cercetatorii spun ca este acea perioada din somn cand putem auzi ce se intampla in jurul nostru, dar si, totodata, o stare in care ne putem imagina forme si culori sau fragmente din vise, cu ochii inchisi. Acest tipar poate fi diferit de la o persoana la alta, bineinteles.
Cum sa dormi ca Salvador Dali
Un studiu realizat destul de recent a reunit 103 participanti, persoane care puteau adormi cu usurinta si carora li s-a cerut ca in noaptea dinaintea experimentului sa doarma mai putin decat in mod obisnuit.
Participantilor la studiu li s-a dat o problema de logica matematica. Ei ar fi trebuit sa afle ultima cifra dintr-o secventa cu ajutorul a doua reguli. Oamenii de stiinta au mai adaugat o regula ascunsa si, concret, cea de-a opta cifra din secventa era repetarea celei de-a doua.
Daca participantii isi dadeau seama, problema putea fi rezolvata mult mai repede. Concluzia studiului a fost ca participantii care au descoperit mai repede aceast regula ascunsa sunt mai creativi, deoarece, spun oamenii de stiinta, creativitatea inseamna atat originalitatea, cat si utilitatea contextului. Â
Creativii din acest experiment au petrecut minimum 15 secunde in starea N1 de somn si au avut o sanse de a descoperi regula ascunsa cu 83% mai mare fata de cele 30% de procente sansa de a descoperi regula ascunsa a celor care au adormit profund. Secretul lor a fost tocmai trezirea in acest moment N1, inainte de a intra in faza somnului profund. Dupa cum vezi, nu e chiar atat de greu sa inveti cum sa dormi ca Salvador Dali!
Citeste si: Amenajarea dormitorului. Cum sa o faci pentru a avea un somn mai bun
Daca te intrebi ce legatura are Salvador Dali, un artist, cu problema de matematica sin experiment… e bine sa iti spun ca, desi tindem sa asociem creativitatea cu tot ce tine de arta, comunicare, muzica, nu este deloc asa. Creativitatea, asa cum am spus, se refera la originalitate, cat si la utilitatea. Cu alte cuvinte, este implicata in toate domeniile vietii. Inseamna descoperirea unui lucru nou si util, gasirea unei solutii la rezolvarea unei probleme mai vechi.
Se pare ca starea N1 este una ideala, in care cognitia este usor slabita, iar asocierile din mintea noastra sunt ciudate, inedite si originale. Â Este etapa in care realitatea intalneste, pret de cateva clipe zona imaginarului, a fanteziei. Nu se stie exact de ce aceasta stare imbunatateste creativitatea, insa.
Trebuie sa mai stii ca somnul odihnitor nu tine neaparat sau in mod exclusiv de numarul de ore de somn, ci mai degraba de calitatea acestuia. In plus, sunt mai multe tehnici de somn pe care le poti incerca.
Pentru ca tot am vorbit despre Salvador Dali, acesta prefera mai multe reprize scurte de somn, pe care le alterna cu momentele de lucru. Nu doar el a folosit aceasta tehnica de somn, ci si Leonardo da Vinci.