Cum sa devii designer vestimentar. Iti plac hainele? Stii tot ce misca in materie de moda, care sunt ultimele trenduri si cele mai alese creatii ale caselor de moda celebre? Te gandesti ca ai putea schimba ceva in acest domeniu la noi in tara? Daca te tenteaza profesia de design vestimentar, dar nu esti inca foarte sigur(a) ce trebuie sa faci, acest material este pentru tine si, sper eu, va aduce unele clarificari.
Ce face un designer vestimentar
Inainte de a-ti spune ce ai de facut, o sa iti spun ce este un designer vestimentar pentru ca, in timp ce ma documentam pentru acest material, am gasit mai multi termeni in online si cred ca se pot starni confuzii.
Designer-ul vestimentar este persoana care creaza modele vestimentare, precum si accesoriile potrivite pentru acestea.
Concret, designer-ul vestimentar construieste tiparele pentru productia de haine si le gradeaza, alege materialele pentru colectii, se aprovizioneaza cu aceste materiale, dar si cu materialele auxiliare si cele consumabile, mentine legatura cu furnizorii, dar si cu beneficiarii colectiilor sale, se ocupa de producerea efectiva a modelelor, fie ca vorbim de haine unicat, fie ca vorbim de productii de serie.
Tot designer-ul vestimentar stabileste, de cele mai multe ori, pretul colectiilor sale, preia si onoreaza comenzile, se documenteaza in permanenta in legatura cu tendintele din piata si pastreaza legatura cu lumea modei…
Designer-ul vestimentar nu este un simplu croitor, ci mai degraba vizionarul, cel care isi poate imagina o schita si stie cum sa o transfoem intr-o piesa vestimentara, stabilind o legatura, o interactiune intre material, cel sau cea care va purta produsul si societate, in intregul ei.
Abilitati necesare
Imaginatie cat cuprinde, creativitate, motricitate fina foarte buna, aprecierea corecta a formelor si volumelor, simt estetic si multa precizie sunt doar cateva dintre must-have-urile unui designer vestimentar.
In plus, capacitatea de a lua rapid decizii, de a lucra in echipa, dar si bunele abilitati de comunicare trebuie sa existe in bagajul oricarui viitor designer vestimentar.
Mai sunt necesare cunostinte care tin de istoria hainelor, a caselor de moda, de evolutia modei si a tendintelor si ceva stofa de manager.
Studii necesare pentru a deveni designer vestimentar
Studii necesare pentru a deveni designer vestimentar. Depinde foarte mult cat vrei sa investesti, pana la urma, in tine, dar si in pasiunea ta pentru moda, haine si tendinte.
Am spus asta pentru ca poti opta pentru un curs la unele dintre scolile de formare private. Sunt cursuri de scurta durata, avizate de Ministerul Muncii, unde vei dobandi niste cunostinte minime legate de domeniul tau de interes. Desigur, la absolvirea acestor cursuri vei primi si un certificat.
Citeste si: Cum sa devii hair stylist. Studii necesare, abilitati, salariu
Exista si posibilitatea de a opta pentru o astfel de specializare la una dintre facultatile de arta din tara, care s-a dezvoltat si pe acest profil. Am gasit ceva de genul asta la Cluj, Bucuresti sau la Timisoara. Asadar, ai unde sa urmezi un curs pentru a deveni designer vestimentar.
Trebuie sa iei in calcul faptul ca vorbim despre trei ani de studii de licenta si, cel mai probabil, inca doi de master, insa, daca ma intrebi pe mine, informatiile pe care le poti primi la o astfel de facultate sunt ceva mai complete si mai complexe decat cele pe care le vei lua acasa la un curs de o luna, sa spunem.
Apoi, exista posibilitate, daca esti norocos, talentat si implicat, sa prinzi o bursa undeva in afara si sa te dezvolti acolo. Sau, daca ai bani, poti pleca la studii direct in afara tarii.
Cat castiga un designer vestimentar
Am gasit cat poti castiga in S.U.A. daca reusesti sa ajungi acolo undeva in jur de 73.000 de dolari anual, asta daca ai ceva experienta in spate. Daca esti mai degraba la un nivel mediu, atunci venitul tau anual va fi ceva mai mic, undeva la 67 000 de dolari. Sigur, sunt si mai putini bani daca esti la un entry-level.
Evident, la noi, banii sunt semnificativ mai putini. Asadar, daca te angajezi in domeniul asta, poti castiga undeva intre 2.300 si 4.600 de lei lunar, poate chiar spre 5.000 de lei, daca ai ceva noroc, asta si pentru ca tindem sa incadram designer-ul vestimentar pe un post inferior ca pregatire si, evident, ca salarizare.
Desigur, poti face un efort, poti gasi finantare astfel incat sa iti deschizi propria afacere si atunci vei munci doar pentru tine. Si daca ai talent si viziune cred ca poti face bani frumosi din profesia asta, fara probleme.