Cum sa obtii rasaduri de lavanda din seminte si cand le poti planta in gradina
Cum sa obtii rasaduri de lavanda din seminte si cand le poti planta in gradina

Cum sa obtii rasaduri de lavanda din seminte si cand le poti planta in gradina


Cum sa obtii rasaduri de lavanda din seminte si care sunt pasii pe care sa ii respecti. Iti explicam ce trebuie sa faci si mai ales cand poti planta aceste rasaduri la tine in gradina. Iata ce trebuie sa stii pentru cele mai bune rezultate!

Cum sa obtii rasaduri de lavanda din seminte si cand le poti planta in gradina – Cuprins:

Cum sa obtii rasaduri de lavanda si cand se pot planta in gradina

Rasaduri de lavanda
Rasaduri de lavanda

Daca si tu vrei sa stii cum sa obtii rasaduri de lavanda din seminte, la tine acasa, atunci o sa iti explicam pas cu pas ce trebuie sa faci. Nu este deloc greu daca respecti sfaturile noastre.

In primul rand, trebuie sa stii ca pentru a obtine rasaduri de calitate ar fi bine sa cumperi semintele de la magazinele de specialitate. Daca o sa folosesti seminte luate de la prieteni exista riscul ca rasadurile sa nu creasca asa cum te astepti.

Asadar, dupa ce ai cumparat semintele de lavanda (Lavandula), acestea se vor planta in tavite alveolare, speciale pentru cresterea rasadurilor. Conform expertilor, semintele se vor planta la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.

Este foarte important sa folosesti pamant cumparat din magazinele de specialitate, deoarece acesta trebuie sa fie sterilizat. Mai mult, rasadurile de lavanda au nevoie de un pamant cu pH cuprins intre 6.7 si 7.3, doar asa vei obtine cele mai bune rezultate.

Nu este indicat sa iei pamant din gradina pentru ca acesta poate contine agenti patogeni sau paraziti, ceea ce inseamna ca rasadurile pot muri destul de repede.

Pune cate o samanta de lavanda in fiecare spatiu din tavita alveolara, la o adancime de 0.5 cm. Daca folosesti o tava obisnuita sau un alt recipient, lasa cate un spatiu de 2.5 cm intre seminte pentru a permite viitoarelor rasaduri de lavanda sa se dezvolte in mod corect.

Plantarea rasadurilor in gradina
Plantarea rasadurilor in gradina

Pentru ca semintele sa dea nastere rasadurilor, temperatura pamantului trebuie sa fie de 21 grade Celsius. Totodata, rasadurile au nevoie si de lumina, asa ca pune tava alveolara intr-un loc unde beneficiaza de lumina soarelui.

Aceste rasaduri de lavanda vor avea nevoie si de apa, insa nu prea multa. Uda-le dimineata pentru ca pamantul sa se poata usca pe parcursul zilei, iar in acest caz previi si aparitia ciupercilor. Daca pamantul este prea ud si temperatura scazuta, rasadurile vor muri din cauza ciupercilor ce prefera un mediu umed.

Rasadurile vor avea nevoie de 16-18 ore de lumina asa ca locul in care pui tavita alveolara este foarte important. In caz contrar, va trebui sa folosesti o lampa speciala, ce le va permite dezvoltarea corecta.

Citeste si: Cum sa folosesti lavanda, ce beneficii are

Dupa ce rasadurile vor avea 6 frunze dezvoltate sau mai multe, acestea se pot pune in ghivece separate. Asadar, transplantarea rasadurilor se poate face in ghivece mai mici, al caror diametru sa fie de peste 5 cm, pentru a permite dezvoltarea radacinilor.

Atunci cand rasadurile au o inaltime de peste 7.5 cm si nu mai exista riscul de inghet, rasadurile se pot planta in gradina. Este recomandat sa faci asta in lunile aprilie-mai. Desigur, rasadurile se pot planta si toamna, in lunile septembrie-octombrie.

La plantare, nu uita sa lasi o distanta de un metru intre acele rasaduri de lavanda, pentru a permite dezvoltarea acestora in mod corect. Este esential sa le uzi in primele saptamani dupa plantare, iar dupa ce au inceput sa se dezvolte va trebui sa te asiguri ca solul se va usca intre udari, iar in acest mod eviti excesul de umiditate.