Taierea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect
Taierea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect

Taierea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect


Taierea lavandei. Afla cum sa faci asta in mod corect si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a nu afecta cresterea tufei de lavanda. Ce trebuie sa stii daca si tu cresti aceasta planta in gradina ta.

Taierea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Taierea lavandei. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Taierea lavandei
Taierea lavandei

Daca nu esti sigur sau sigura de taierea lavandei si cum ar trebui sa decurga aceasta operatiune in mod corect, o sa iti explicam ce trebuie sa faci pentru a nu afecta cresterea plantei.

Dupa cum bine stim, cresterea lavandei este destul de simpla, atrage insectele polenizatoare in curtea sau in gradina ta, dar tine la departare si tantarii. Asadar, sunt destule motive pentru a mentine plantele sanatoase si dupa taiere.

Pentru taierea lavandei vei avea nevoie de o foarfeca bine ascutita, pe care sa o dezinfectezi cu alcool sanitar inainte de folosire. Expertii recomanda ca prima taiere a lavandei sa se faca primavara.

Asadar, poti taia lavanda cat de scurt vrei, insa mare atentie sa nu tai si partea lemnoasa pentru ca in acest fel poti afecta si cresterea tufei. Mai departe, trebuie sa stii ca lavanda se taie si in timpul verii, mai exact poti taia florile uscate pentru a ajuta planta sa isi redirectioneze seva catre un nou rand de flori parfumate.

De asemenea, trebuie sa mai intelegi faptul ca lavanda nu se taie foarte des. Este de ajuns sa o tai primavara, adica taierea mai serioasa, in timp ce vara tarziu vei taia doar florile uscate.

Tufa de lavanda taiata
Tufa de lavanda taiata

In acest fel, vei mentine planta puternica si viguroasa, dar in acelasi timp te vei asigura si ca aceasta va continua sa infloreasca abundent. Nu trebuie sa uitam faptul ca fiecare vrea sa aiba tufe de lavanda pline de flori.

Expertii mai recomanda inlocuirea tufelor o data la cativa ani. Dupa o serie de taieri, planta nu va mai avea puterea sa produca atatea flori, asa ca va fi nevoie ca tufele sa fie inlocuite.

Citeste si: Cum sa folosesti lavanda, ce beneficii are

In cazul in care nu obisnuiesti sa tai tufa de lavanda, trebuie sa stii ca acele mici ramuri vor defeni lemnoase in timp si vor produce din ce in ce mai putine flori. 

Daca vrei sa inmultesti lavanda, atunci trebuie sa stii ca una dintre cele mai bune metode este sa folosesti butasi. Cea mai buna perioada pentru a face acest lucru este primavara si tot ce ai de facut este sa tai varfurile moi si flexibile la o lungime de aproximativ 10 cm.

Frunzele din partea de jos se indeparteaza si in cateva saptamani vor aparea si primele radacini. Este recomandat sa alegi butasi erbace, drepti si fara muguri. Ar fi indicat sa folosesti si un hormon de inradacinare pentru a obtine cele mai bune rezultate.